Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Μαξίμου: Τα τρία μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα- Τραμπ

Τρία ήταν τα βασικά μηνύματα από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης
Τσίπρας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και από τις διευρυμένες συζητήσεις που ακολούθησαν στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

- Σεβασμός στην Ελλάδα και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

- Αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της Ελλάδας

- Στήριξη έμπρακτη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ως follow up της συνάντησης, η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει επιχειρηματική αποστολή από τις ΗΠΑ για εμπόριο και μεταποίηση.

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

- Στην αύξηση των ΞΑΕ, που πέρυσι έφτασαν σε ιστορικό δεκαετίας, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω το 2017.

- Στο πέρασμα στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% φέτος. Τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

- Στην πετυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποια στόχος είναι να είναι διαρκής και απρόσκοπτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι ΗΠΑ.
- Στο ζήτημα του χρέους και στην ταύτιση απόψεων σταθερά με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του.

ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο Πρωθυπουργός τόνισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Παράλληλα, ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου