Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τα εξαιρετικά οφέλη της νηστείας στον οργανισμό

Νηστεία είναι η εκούσια ή η ακούσια αποχή από την τροφή.
Επί  αιώνες, η νηστεία με τη μορφή της αποχής από συγκεκριμένα φαγητά ή η απόλυτη αποχή από την τροφή για ορισμένα χρονικά διαστήματα εφαρμόζεται από πολλούς-κυρίως ανατολικούς πολιτισμούς- για λόγους λατρευτικούς ή και για θεραπευτικούς.

Ποιο είναι λοιπόν το αρχικό ένστικτο που παγίωσε αυτές τις συγκεκριμένες παραδόσεις που φτάνουν έως τις ημέρες μας;  Οι συγκεκριμένες αντιλήψεις και πρακτικές ασιτίας είναι συνυφασμένες με ορισμένα οφέλη στον οργανισμό που τις υιοθετεί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Αρχικά, όταν αναφερόμαστε σε ασιτία δεν εννοούμε την παράλειψη ενός κυρίου γεύματος ή την εικοσιτετράωρη ασιτία: συχνά η ασιτία προβλέπεται να φτάνει και τις τρεις ημέρες. Η πεποίθηση ότι ο ανθρώπινος μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν τον υποβάλλουμε σε ασιτία είναι εντελώς αβάσιμη, σχεδόν αστεία. Αντιθέτως, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τα ευεργετικά οφέλη της νηστείας στον άνθρωπο.

Η νηστεία, ειδικά στους ανθρώπους που προσπαθούν να παραμένουν υγιείς, έχει γίνει μία ιδιαίτερα προσφιλής τακτική. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί την αποτρέπουν, ίσως λόγω των κινδύνων για εξασθένιση του οργανισμού ή την αναιμία που αυτή ενέχει, η νηστεία δεν παύει να προσφέρει σημαντικά οφέλη όταν ασκείται προσεκτικά και με περίσκεψη.

Έχουμε συγκεντρώσει μία σειρά από τα ευεργετικά αποτελέσματα που ίσως σας ξαφνιάσουν. Αν βρίσκεστε σε καλή κατάσταση υγείας, ίσως καταφέρετε να εντάξετε τη νηστεία στο πρόγραμμά σας.

Η νηστεία βελτιώνει τον δείκτη ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Αποδεδειγμένα η νηστεία σε τακτά χρονικά διαστήματα επιδρά θετικά στον δείκτη ευαισθησίας στην ινσουλίνη: πράγματι, σε περιόδους νηστείας, οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται αποτελεσματικότερα από ότι σε περιόδους μη νηστείας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μετά από την περίοδο της νηστείας η ινσουλίνη καθίσταται πιο αποτελεσματική στη διαχείριση της ινσουλίνης του αίματος.

Η νηστεία υποβοηθά την απώλεια βάρους

 Η ελεγχόμενη και τακτική νηστεία αποτελεί ασφαλή μέθοδο για την απώλεια βάρους: η νηστεία αυτή πρέπει βέβαια να γίνεται υπό έλεγχο και σε ορισμένες ώρες προκειμένου ο οργανισμός να «καίει» τα λιποκύτταρα πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την κοινή διατροφή απώλειας βάρους. Με την πρακτική της νηστείας, πρωταρχική πηγή ενέργειας  αποτελεί το αποθηκευμένο λίπος και όχι η γλυκόζη και τα σάκχαρα του οργανισμού. Αρκετοί αθλητές υποβάλλονται σε ασιτία προκειμένου να ελαττώσουν το σωματικό τους βάρος στα επιθυμητά επίπεδα πριν από κάποιον αγώνα.

Η νηστεία ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Όταν νηστεύουμε, δίνουμε στο πεπτικό μας σύστημα το χρόνο και τη δυνατότητα για να «ξεκουραστεί», γεγονός που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πέψη, τότε η νηστεία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. Η τακτική νηστεία διευκολύνει την πέψη, υποβοηθώντας την ομαλή κίνηση και λειτουργία του εντέρου, διευκολύνοντας έτσι και τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Η νηστεία συμβάλλει στη μακροζωία

Ίσως να ακούγεται αντιφατικό, είναι γεγονός ότι ο περιορισμός της τροφής ευνοεί τη μακροζωία. Υπάρχουν έρευνες οι οποίες επαληθεύουν το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των λαών που εξασκούν τη νηστεία ως πρακτική λατρείας αυξάνει χάρη στη διατροφή τους. Πρωταρχικός παράγοντας που οδηγεί στη γήρανση είναι ο αργός μεταβολικός ρυθμός: όσο νεότερος είναι ο οργανισμός μας, τόσο ταχύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός μας. Άρα όσο λιγότερο τρώμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό μας.

Η νηστεία εξημερώνει την πείνα

Είναι δυνατόν να αισθανθεί πείνα κάποιος που τρέφεται ανά τρεις ή τέσσερις ώρες; Μάλλον απίθανο. Στην πραγματικότητα, για να αναπτύξουμε το αίσθημα της πείνας, χρειάζονται 12 έως 14 ώρες. Με τη νηστεία ρυθμίζονται οι ορμόνες μας και καταφέρνουμε σταδιακά να διακρίνουμε την πραγματική πείνα. Όταν ένας άνθρωπος γίνεται υπέρβαρος, αυτό αποδίδεται εν μέρη στα λάθος σήματα πείνας τα οποία εκλαμβάνει, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην υπερφαγία.

Η νηστεία είναι μία ευκαιρία για επανόρθωση: επιμηκύνοντας  τα ενδιάμεσα διαστήματα αφαγίας, το ενδοκρινολογικό μας σύστημα βρίσκει τον χρόνο να ερμηνεύει ορθότερα το πραγματικό αίσθημα της πείνας. Επίσης, όταν πλέον οι ορμόνες μας λειτουργούν ομαλά, τότε η αίσθηση του κορεσμού επέρχεται ευκολότερα.

Η νηστεία σταθεροποιεί τις σωστές διατροφικές συνήθειες

Η υιοθέτηση της νηστείας επιδρά ευεργετικά σε άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως είναι οι βουλιμικές διαταραχές ή το σύνδρομο της υπερφαγίας, που συχνά αποδίδονται είτε σε κακό καθημερινό πρόγραμμα ή σε ψυχογενή αίτια. Ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα νηστείας μπορεί άνθρωπος να επιλέξει μία καθορισμένη ώρα για να φάει. Για έναν υγιή οργανισμό η αφαγία για ένα ολόκληρο απόγευμα είναι ασφαλής. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η αδηφαγία, συνίσταται να καθορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα γεύματος –ίσως την ώρα που θα πεινάτε περισσότερο- και να νηστεύσετε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Η νηστεία ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες

Όταν υποβαλλόμαστε σε καθεστώς νηστείας εκλύονται από τον εγκέφαλο νευροτρόποι παράγοντες, πρωτεΐνες , με άλλα λόγια οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων. Επιστημονικά δηλαδή, η ελεγχόμενη αφαγία ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα, η παραγωγή της πρωτεΐνης BDNF (Brain-Derived-Neurotropic-Factor), ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα προκειμένου να σχηματίσουν νέους νευρώνες, και επίσης ενεργοποιεί άλλες χημικές ουσίες υπεύθυνες για την υγεία των νευρώνων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θωρακίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενάντια στον εκφυλισμό που τους προκαλούν νόσοι, όπως είναι το Alzheimer ή η νόσος Parkinson.

Η νηστεία θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η νηστεία που εφαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί κατά τη νηστεία μειώνεται η παραγωγή των ελεύθερων ριζών, θεραπεύονται οι φλεγμονές και εμποδίζεται η δημιουργία καρκινικών κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάθε ζωντανός οργανισμός είναι από τη φύση του προγραμματισμένος, όταν νοσεί να διακόπτει τη σίτισή του. Η ενστικτώδης αυτή ανταπόκριση αποσκοπεί στο να μειωθεί το στρες του οργανισμού για να μπορέσει να αναρρώσει. Ο άνθρωπος είναι ο μόνος από τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς που δρα ενάντια σε αυτό το ένστικτο, αναζητώντας την τροφή όταν αρρωσταίνει, ακόμη και όταν κάτι τέτοιο είναι περιττό.

Η νηστεία συμβάλλει στην πνευματική φώτιση

Διάφορες πρακτικές διαφώτισης, όπως είναι το διάβασμα, ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι πολεμικές τέχνες, είναι συνυφασμένες με την πνευματικότητα και με τη νηστεία: η νηστεία βοηθά όσους εξασκούν τις πρακτικές αυτές να αισθάνονται ισχυρότερη επαφή  με τη ζωή. Η απουσία της τροφής για τη σάρκα αφήνει χώρο για περισσότερη ενέργεια στο πνεύμα: το πεπτικό σύστημα αποτελεί το σύστημα που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειάς μας. Η νηστεία, ως άσκηση πνευματική ή ως πρακτική λατρείας, προσφέρει πνευματική και σωματική διαύγεια. Με πιο εξαγνισμένο και πιο ανάλαφρο το σώμα μπορούμε καθαρότερα να δούμε τις ευλογίες μας και να τις εκτιμήσουμε.

Η νηστεία συμβάλλει στον καθαρισμό της επιδερμίδας και καταπολεμά την ακμή

Η υιοθέτηση της νηστείας επιβραδύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, κάτι που το «ξεκουράζει» προσωρινά και καθιστά ευκολότερες τις άλλες λειτουργίες αναγέννησης και επανόρθωσης του οργανισμού μας.

Η αποχή από το φαγητό για μία ημέρα μόνον αρκεί για να αποτοξινώσει και να εξαγνίσει το σώμα: παράλληλα, ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία και των υπόλοιπων ζωτικών οργάνων, όπως είναι τα νεφρά και το συκώτι.

Με την κατάλληλη κουβέντα με τον γιατρό μας και με τη σωστή συχνότητα η νηστεία μπορεί να μας απαλλάξει από προβλήματα και δυσλειτουργίες ή να αποτρέψει την εμφάνισή τους.

Απευθύνεται, ωστόσο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ακατάλληλο ιατρικό ιστορικό το οποίο τους επιτάσσει τη συμμόρφωση σε συγκεκριμένο διαιτολόγιο.



flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου