Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Σκιά πλειστηριασμών στην εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των τελευταίων
εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας.
Προς το παρόν ο στόχος είναι αμφίβολος αφού, σύμφωνα πληροφορίες, στην αρχή της εβδομάδος ήταν σε εκκρεμότητα 8 επί συνόλου 110 προαπαιτούμενων. Δηλαδή ουσιαστικά υπήρχε σχεδόν μηδενική πρόοδος όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσο για την σημερινή κατάσταση, αξιωματούχος ευρωζώνης που μίλησε το μεσημέρι έκανε λόγο για 3 εκκρεμότητες: τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον ΔΕΣΦΑ (για τον οποίο εξελίξεις αναμένονται αύριο), αλλά και για την υπόθεση του Ελληνικού.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στην πραγματικότητα αυτό της ομαλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα πρέπει να διεξάγονται αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια και στόχος είναι αυτή η διαδικασία να ενεργοποιηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου. Μένει έτσι να φανεί αν οι θεσμοί θα περιμένουν να το δουν ιδίοις όμμασι πριν συνεδριάσουν για την εκταμίευση της δόσης.
Προς το παρόν στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να συνεδριάσει ο ESM (επίσης σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ) για την έγκριση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου.
Το παρών θα δώσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο, όπως ανέφερε ξανά σήμερα ο εκπρόσωπος του, για να μετάσχει πλήρως (ενεργοποιώντας το πρόγραμμα που έχει συνάψει με την Ελλάδα), θα πρέπει πρώτα να γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος.
Πάντως οι συζητήσεις για το χρέος και το μεσοπρόθεσμο πακέτο σε τεχνικό επίπεδο έχουν αρχίσει να γίνονται από τον Ιανουάριο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο γύρο επαφών που αναμένεται να γίνουν και αυτές τις ημέρες.
Το επόμενο βήμα μετά το Eurogroup θα είναι η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ (η οποία σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν πρόκειται να αργήσει), αλλά και η έναρξη της καθόδου των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα μέσα στην προσεχή εβδομάδα.
Οι επικεφαλής αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου και για λίγες ημέρες. Στόχος είναι να έχουν αφήσει πίσω τους πλέον την 3η αξιολόγηση και να θέσουν επί τάπητος τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα (για το οποίο ασκούνται πιέσεις να προηγηθεί των αποφάσεων για το χρέος και να συνδεθεί με την μεταμνημονιακή εποπτεία).








capital



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου