Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Εικόνα "αποκλιμάκωσης" της έντασης στο Αιγαίο

Η επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ ( με τουρκική πρωτοβουλία) σήμανε σύμφωνα με
τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον, την "αποκλιμάκωση" της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, παρότι η εκδοχή του τούρκου Πρωθυπουργού για το τι διημείφθη κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ήταν εμπρηστική.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επί της ουσίας, εγκάλεσε την ελληνική πλευρά ότι είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, εμφανίζοντας τον διεμβολισμό του ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια σαν "απάντηση" της Τουρκίας στις... ελληνικές παραβιάσεις.
"Προσφάτως υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις λόγω της έντασης, η οποία ξεκίνησε με τα Ίμια (Καρντάκ τα ανέφερε), στις οποίες απαντήσαμε", δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως, "επιβεβαίωσε" ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συμφώνησαν ότι θα πρέπει να κατευναστεί η ένταση και να παραμείνουν ανοιχτά τα πολιτικά και διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας.
Θα απαντήσουν οι σύμμαχοι
Για προς εκτόνωση βαίνουσα ένταση στην περιοχή του Αιγαίου, μίλησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να μην "ανέβει" περισσότερο η θερμοκρασία μεταξύ των δύο χωρών μεν αλλά και ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά στο επικίνδυνο διπλωματικό πόκερ που παίζει η Τουρκία στην περιοχή, επενδύει στις αντιδράσεις και τη στήριξη Ε.Ε και ΗΠΑ.
Τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, σε δημόσιες δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημασία της στήριξης των ευρωπαικών και διεθνών συμμαχιών της χώρας.
 "Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί - θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό" ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ( ΕΡΑ) ενώ το ζήτημα έθεσε στο ΝΑΤΟ και ο υπουργός Αμύνης, τονίζοντας ότι περιμένει τις αντιδράσεις των συμμάχων.
"Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών", είπε ο (κατά τα άλλα πρωτοφανώς φειδωλός σε δηλώσεις αυτές τις μέρες) Πάνος Καμμένος, επιχειρώντας να θέσει και την Ε.Ε προ των ευθυνών της.
Στην Τουρκία Τίλερσον και Πάϊατ
?Παραλλήλως, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει η ελληνική πλευρά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, τον οποίο θα συνοδεύει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάϊατ.
Αμφότεροι θα βρίσκονται στην Άγκυρα σήμερα και αύριο με ατζέντα την "φιλόδοξη ενεργειακή" πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Πρόκειται για επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά το μήνυμα ουδετερότητας του State Department σε Αθήνα και Τουρκία: "Βρείτε τα", το οποίο προδήλως, δεν ενθουσίασε την ελληνική πλευρά.
Στο Ναυτιλίας ο Τσίπρας
?Με ενδιαφέρον αναμένονται τα "μηνύματα" που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στους γείτονες, επισκεπτόμενος το Υπουργείο Ναυτιλίας στον απόηχο του συμβάντος στα Ίμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να τονίσει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές.





capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου