Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ''ΕΚΦΡΑΣΗ'' ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ''Ο ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ 'Η Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ'' ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Μολιέρος: ''Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι΄αυτό που κάνουμε, αλλά και γι΄αυτό που δεν κάνουμε''

Η Λέσχη Φίλων Θεάτρου ''Έκφραση'' παρουσιάζει την κωμωδία ηθών ''Ο Ταρτούφος ή ο Απατέωνας'' του Μολιέρου με απόλυτη επιτυχία. Τα μέλη της "Έκφρασης" αποδίδουν τη διαχρονικότητα του έργου με θαυμαστό τρόπο, ερμηνεύοντας τους ρόλους τους έξοχα και με δεξιότητα, που να παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα αφού ένας Ταρτούφος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανάμεσά μας, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Ο Ταρτούφος, το κεντρικό πρόσωπο της κωμωδίας, είναι ένας υποκριτής της ευσέβειας, ένας απατεώνας, θεομπαίχτης, αδέκαρος, αδίστακτος και τιποτένιος, καταζητούμενος για πολλές παραβάσεις του κοινού δικαίου, που εγκαθίσταται στο σπίτι ενός πλούσιου αστού και με την ψευδευλάβεια, τα τεχνάσματα και τα ασκητικά του φερσίματα, καταφέρνει να γίνει ο εκλεκτός και ο κυρίαρχος, έχοντας θράσος χωρίς όρια.


Ο κ. Αγαμέμνων Χαρίτων ενσαρκώνει υποδειγματικά τον χαρακτηριστικό αυτόν τύπο του Μολιέρου, ενώ το κάθε μέλος του θιάσου, με το ταλέντο του, προσθέτει τη δική του πινελιά, επί σκηνής, για την εξαιρετική απόδοση της κωμωδίας αυτής, με συνέπεια και σεβασμό στον ανεπανάληπτο δημιουργό του έργου, αποσπώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.
Ευχάριστη έκπληξη, για μένα, η Πόπη Αγγελοπούλου, την οποία είδα για πρώτη φορά, σε θεατρική παράσταση της Λέσχης Φίλων Θεάτρου και θεωρώ, ως ηθοποιός, ότι διακρίνεται για τη χαρισματική της άνεση και την ενσυνείδητη αναπαραγωγή του πραγματικού.



Ο Μολιέρος, πραγματικό όνομα Ζαν-Μπατιστ Ποκλέν, γεννήθηκε στο Παρίσι, την 15η Ιανουαρίου 1622. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία. Υπήρξε ο δημιουργός της ''Υψηλής Κωμωδίας'', δημιουργώντας ένα είδος κωμωδίας, που απευθυνόταν στην εποχή του και αποκάλυπτε και σατίριζε τον φαρισαϊσμό των ευγενών και της αστικής τάξης και τον ωμό κυνισμό της αριστοκρατίας.
''Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι΄αυτό που κάνουμε, αλλά και γι΄αυτό που δεν κάνουμε'', συνήθιζε να λέει ο μεγάλος αυτός λαϊκός συγγραφέας.




Στο έργο παίζουν: Καίτη Κούφαλη (κυρία Περνέλλ-Μητέρα του Οργκόν), Νίκος Κούφαλης (Οργκόν-Ένας αστός), Λένα Αλεβίζου (Ελμία-Δεύτερη γυναίκα του Οργκόν), Τάσος Μουστόγιαννης (Δάμης-Γιος του Οργκόν), Βασιλική Μαρκοπούλου (Μαριάννα-Κόρη του Οργκόν), Τάσος Ρούκης (Βαλέρης-Μνηστήρας της Μαριάννας), Χρήστος Παντελέου (Κλεάνθης-Κουνιάδος του Οργκόν), Αγαμέμνων Χαρίτων (Ταρτούφος-Υποκριτής και Θεομπαίχτης), Πόπη Αγγελοπούλου (Ντορίν-Ακόλουθος της Μαριάννας), Τάκης Πανόπουλος (κύριος Νομικός-Δικαστικός κλητήρας), Δημήτρης Κολλιάκος (Ένας Αστυνομικός).



Σκηνοθεσία και σκηνικά-κοστούμια: Αγαμέμνων Χαρίτων,
Φωτισμοί: Μάνθος Βαρδαλάκος,
Φωτογραφίες: Μίλτος Παπαδημητρόπουλος,
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάκης Πανόπουλος

Όλα τα μέλη της Λέσχης Φίλων Θεάτρου ''΄Εκφραση'' αξίζουν συγχαρητηρίων γιατί, από το 1991 και μέχρι σήμερα, με καθοδηγητή τον ''δάσκαλο'' Αγαμέμνονα Χαρίτωνα, παρουσιάζουν ποιοτικά έργα, με επαγγελματισμό, αγάπη και μεράκι.

Οι παραστάσεις του έργου συνεχίζονται: 10, 11, 12 και 24, 25, 26 Φεβρουαρίου 3, 4, 5 - 10, 11, 12 και 17, 18, 19 Μαρτίου, ώρα 19:00΄, στην Αίθουσα ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΤΣΑΜΑΛΗ ( Αιγαίου και Λεωνίδα 2, Λουτράκι), τηλ. επικοινωνίας: 2744022351, 6977091017, 6943148050, 6944464498, 6948570772























karapanagos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου