Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια για τις νέες εισφορές

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα σταλούν από τον ΕΦΚΑ τα
ειδοποιητήρια για την καταβολή των νέων εισφορών 1.400.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για το μήνα Ιανουάριο του 2018.
Οι μηνιαίες εισφορές θα υπολογισθούν για πρώτη φορά στο 85% του μεικτού εισοδήματος του 2016, ήτοι θα περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση κατά 7% φέτος ή περίπου 12 ευρώ το μήνα στις κατώτατες εισφορές, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς από τα 158 ευρώ θα ανέλθουν στα 170 ευρώ.
Η επιβάρυνση θα πλήξει κυρίως δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς με υψηλά εισοδήματα το 2017, ενώ μικρότερη επίδραση θα έχουν οι νέες εισφορές στους αγρότες, η πλειοψηφία των οποίων θα καταβάλει την κατώτατη εισφορά, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 87 και 95 ευρώ.
Οι τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου επί της νέας βάσης υπολογισμού θα πρέπει να εξοφληθούν από τους ασφαλισμένους έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως από το 2019 η έκπτωση του 15% δεν θα ισχύει, οπότε οι εισφορές θα υπολογίζονται στο 100% του ακαθάριστου εισοδήματος.
Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των εισφορών του 2017, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (μη μισθωτοί) του ΕΦΚΑ, για το εάν θα λάβουν τελικά επιστροφή χρημάτων, ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές.
Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατανεμημένο σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.





cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου