Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Καψώνια στους αποστράτους με την φορολόγηση των επιστραφέντων παράνομων κρατήσεων ΕΟΠΥΥ

Νέα βάσανα, φορολογικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, περιμένουν τους περίπου 1.000.000 συνταξιούχους που πήραν με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου 2017, αναδρομικά για τα έτη 2012-2016, ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης!
Ηρθε η ώρα του... λογαριασμού της Εφορίας και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες δύο εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης των αναδρομικών, που κρύβουν πολλά προβλήματα και ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής αποφάσισαν να θέσουν στους συνταξιούχους το εξής δίλημμα για το πώς θα καταχωριστούν στις φορολογικές δηλώσεις τα αναδρομικά που πήραν:
Θα υποστούν είτε την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων του 2017, δηλώνοντας όλα τα αναδρομικά φέτος,
είτε τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων (χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ) για τα έτη 2012-2016!
Ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ αφήνει στους ίδιους τους 1.000.000 συνταξιούχους την επιλογή να αποφασίσουν αν θέλουν τα ποσά αυτά να φορολογηθούν εξ ολοκλήρου ως εισόδημα του έτους 2017 ή εάν θέλουν να περάσουν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που συνεπάγεται η υποχρεωτική προσέλευσή τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στις αρμόδιες ΔΟΥ για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη τα οποία αφορούν! Ας δούμε τι σημαίνουν στην πράξη οι δύο εναλλακτικές προτάσεις:
α) Η πρώτη επιλογή συνεπάγεται τον κίνδυνο υπέρμετρης φορολόγησης των συνταξιούχων για το έτος 2017. Ολα τα ποσά των αναδρομικών θα προστεθούν στα συνολικά φορολογητέα ποσά κύριων συντάξεων, που βρίσκονται στους κωδικούς 303-304 του πίνακα 4Α των ηλεκτρονικών εντύπων Ε1 των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι, θα φορολογηθούν αθροιστικά με τα λοιπά εισοδήματα από συντάξεις, με τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων των συνταξιούχων. Θα φορολογηθούν, δηλαδή, αθροιστικά στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22%-45% και με επιπλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.
β) Η δεύτερη επιλογή συνεπάγεται την απίστευτη ταλαιπωρία των συνταξιούχων, με στήσιμο στις ουρές των ΔΟΥ τόσο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2017 με επιφύλαξη όσο και για την υποβολή χειρόγραφων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2012-2016!
Σε αυτή την περίπτωση, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, «οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα». Το θέμα είναι, όμως, τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν να διαχωρίσουν τα ποσά αυτά στα έτη τα οποία αφορούν.
 
 
 
 
 
 
 
staratalogia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου