Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Έκθεση κόλαφος για το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Το υποβρύχιο της Αργεντινή του χάθηκε στον Ατλαντικό χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος μαζί με τα 44
μέλη του πληρώματός του είχε εξαιρετικά σημαντικές ελλείψεις που ενδέχεται να συνεβαλαν στην «καταδίκη» του, αποκαλύπτει έκθεση κόλαφος, αρκετούς μήνες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση.
Το υποβρύχιο ARA San Juan, που φέρεται να διεξήγαγε αποστολή κατασκοπείας στα Φώκλαντ, χάθηκε από τα ραντάρ στις 15 Νοέμβρη του περασμένου έτους.
Το σκάφος έπρεπε κανονικά να περιλαμβάνει επαρκή εφόδια και για τα 44 μέλη του πληρώματος για επτά ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, οι προμήθειες που βρίσκονταν στο υποβρύχιο όταν αναχώρησε για την αποστολή του επαρκούσαν μόλις για 34 άτομα.
Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το Αργεντινικό Ναυτικό, παρά το γεγονός ότι το υποβρύχιο είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο για 100 ημέρες, όταν έφυγε από το λιμάνι είχε οξυγόνο μόλις για έξι μέρες. Αυτό ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Marta Yanez που ανέλαβε να συντάξει την έκθεση. Η έξοδος κινδύνου του σκάφους είχε παρουσιάσει μια δυσλειτουργία πριν από την αναχώρηση και δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν το πρόβλημα είχε επιλυθεί, ή έαν το σκάφος είχε φύγει για την αποστολή του με αυτή τη σημαντική βλάβη.
Επίσης το 95% των ενσωματωμένων φίλτρων αέρα είχαν λήξει, ενώ και ο αριθμός τους ήταν ανεπαρκής, αφού υπολειπόταν κατά 600 από εκείνον που συνιστά ο κατασκευαστής.
Το χειρότερο ήταν ίσως ότι το ARA San Juan δεν είχε αρκετές στολές διαφυγής για όλα τα μέλη του πληρώματος.
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι στο σκάφος δεν υπήρχε καν αρκετό φαγητό. Ο κυβερνήτης του υποβρυχίου είχε ζητήσει επιπλέον προμήθειες για το πλήρωμά του μήνες πριν από την έναρξη της αποστολής, χωρίς ωστόσο τα αιτήματά του να εισακουστούν.







protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου