Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Αφορμή για την παρούσα ανοιχτή επιστολή αποτέλεσε η πρόσφατη κλοπή του ηλεκτρικού πίνακα από το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η διάρρηξη μιας κατοικίας στην περιοχή της Λίμνης Ηραίου Περαχώρας. Όπως έχει παρατηρηθεί τελευταία, άγνωστοι δράστες έχουν θέσει ως στόχο την κλοπή αντικειμένων από εξωκλήσια.
Έχω τονίσει, κατά το παρελθόν, ότι το φαινόμενο της εγκληματικότητας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στον Δήμο μας. Οι δράστες επιδίδονται, με επιτυχία, στα καθημερινά τους σπορ όπως οι αφαιρέσεις καλωδίων της ΔΕΗ, σκεπάστρων φρεατίων και άλλων υλικών, από δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, ανεξέλεγκτα.

Έχω αναφερθεί, πολλές φορές, στα αίτια που έχουν οδηγήσει στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής μας. Μεταξύ αυτών, η μεγάλη περιφέρεια αστυνόμευσης του τμήματος, καθώς και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και μέσων.

Το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου δεν διαθέτει την προβλεπόμενη δύναμη αστυνομικών και ικανοποιητικό αριθμό περιπολικών ή δικύκλων μοτοσικλετών, χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων ετών, παρά τις φιλότιμες και σε κάποιες περιπτώσεις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Διοικητού, του Υποδιοικητή και του Προσωπικού του Τμήματος για πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.

Πριν λίγες ημέρες, ενεπλάκην σε τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές στην περιοχή του Λουτρακίου. Εκλήθη το Αστυνομικό Τμήμα και η Αξιωματικός Υπηρεσίας απάντησε πως δεν έχει διαθέσιμο περιπολικό γιατί είναι μόνο ένα στην απογευματινή βάρδια και είναι απασχολημένο γιατί έχει μεταβεί σε άλλο συμβάν. Τελικά αφίχθη στον τόπο του τροχαίου ατυχήματος μετά την πάροδο μίας ώρας και είκοσι λεπτών.
Επίσης, όταν ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου για το συμβάν στο εξωκλήσι, ο Αστυνομικός απάντησε ότι είναι δύο παρά είκοσι (μεσημέρι) και ότι περιπολικό θα έλθει μετά τις δύο, που γίνεται αλλαγή βάρδιας, γιατί έχουμε μόνο ένα. Και πράγματι αφίχθη στις πέντε το απόγευμα, μετά από συνεννόηση με τον καταγγέλλοντα την κλοπή.
Ένα περιπολικό λοιπόν για ολόκληρη την περιφέρεια αρμοδιότητας του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και μάλιστα στις αρχές Ιουλίου.
Αναμφισβήτητα γεννιούνται έντονοι προβληματισμοί για μία ακόμη φορά: Ποιος θεσμός θα μας προστατέψει από τους άγνωστους δράστες ποινικά κολάσιμων πράξεων, που ανεξέλεγκτα αλωνίζουν;
Τι θα πρέπει να γίνει, ώστε να αισθάνονται άτομα και οικογένειες ασφαλείς, στον τόπο κατοικίας τους;
Πώς θα σταματήσει το θράσος της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, που προκαλεί η ασυδοσία της νύχτας;
Πότε θα δούμε να εποπτεύει και να περιφρουρεί περιπολικό ή δίκυκλη μοτοσικλέτα, του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, κατά την διάρκεια της ημέρας και πολύ περισσότερο της νύχτας, στην Περαχώρα, στα Πίσια, στο Σχίνο, στη Λίμνη Ηραίου, στα Στραβά και στις άλλες περιοχές του Δήμου, πραγματοποιώντας προληπτικούς ελέγχους σε διερχόμενα οχήματα, που μέχρι τώρα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός;
Τυχόν απάντηση ότι μία φορά την εβδομάδα διέρχεται περιπολικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας από την Περαχώρα μόνο ελαφρό μειδίαμα προκαλεί, αφού είναι γνωστή η αναποτελεσματικότητα της παρουσίας του.
Για τους λόγους αυτούς απευθύνομαι, με ανοιχτή επιστολή, στη Βουλεύτρια του Νομού κα Μαρία Θελερίτη και στους Βουλευτές κ.κ. Γιώργο Τσόγκα και Γιώργο Ψυχογιό, οι οποίοι επιδεικνύουν την ευαισθησία τους στο θεσμό της Αστυνομίας, φροντίζοντας για την κοινωνική ειρήνη στον Νομό μας.
Επιπλέον, η κα Θελερίτη και ο κ. Ψυχογιός ήταν, μεταξύ των 21 Βουλευτών, που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με τον αποκλεισμό τρανς προσώπων από τις Σχολές της Αστυνομίας.



κα Βουλεύτρια και κ.κ. Βουλευτές,


Τον μήνα Μάιο συναντηθήκατε με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, Ταξίαρχο κ. Σπυρίδωνα Σκλάβο, έναν ικανότατο, με υπηρεσιακή συνείδηση, Ανώτατο Αξιωματικό, προκειμένου να ενημερωθείτε για την πορεία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην περιοχή των Εξαμιλίων Κορινθίας, όπως αυτά αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τη Συνέλευση των κατοίκων και φορέων της περιοχής (στις 24 Μαρτίου 2018).
Επειδή προβλήματα αστυνόμευσης δεν αντιμετωπίζει μόνο η περιοχή των Εξαμιλίων αλλά και ο Δήμος μας, μια εξόχως τουριστική περιοχή, θα πρέπει, ως Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να μεριμνήσετε για την άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου με προσωπικό, περιπολικά και δίκυκλες μοτοσικλέτες, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο που διανύουμε, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες ανέρχονται πέριξ των ογδόντα χιλιάδων.
Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πολλούς παραθεριστικούς οικισμούς, όπου διαμένουν και οικογένειες ή άτομα σε μόνιμη βάση, έχοντας επιλέξει έναν τρόπο ζωής κοντά στη φύση, μακριά από το πολύβουο κέντρο και την ασφυκτική πόλη.
Όμως, ο φυσικός τρόπος ζωής έχει μετατραπεί σε μεγάλο και επώδυνο μειονέκτημα και δεν αποτελεί πια πηγή απόλαυσης, γιατί σε κάθε οικογένεια βασιλεύει ο φόβος, μιας και θεωρείται ενδεχόμενος στόχος ποινικών αδικημάτων, κυρίως κλοπής, ληστείας ή διάρρηξης.
Κάποτε πρέπει να σταματήσει ο κάτοικος του χωριού και των παραθεριστικών περιοχών να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας και να χαρακτηρίζει τον τόπο του ξέφραγο αμπέλι, μονολογώντας το «μπάτε, σκύλοι, αλέστε», λόγω αντικειμενικής αδυναμίας της Αστυνομίας.
Η δικαιολογία πως οι δείκτες της εγκληματικότητας έχουν μειωθεί δεν ευσταθεί, αφού γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ειδικά στον τομέα της μικροεγκληματικότητας.
Η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια είναι έννομα αγαθά, που δικαιούται να τα απολαμβάνει κάθε Έλληνας πολίτης και μάλιστα χωρίς καθόλου εκπτώσεις.
Όπως γνωρίζω, σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν, η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου δεν είναι δυνατόν να γίνει, με αποσπάσεις ή μετακίνηση προσωπικού και μέσων, από άλλα Αστυνομικά Τμήματα, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, γιατί κι αυτά αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ή ανάλογα προβλήματα και πολύ περισσότερο εκείνα των οποίων στην αρμοδιότητα υπάγονται Τουριστικοί Δήμοι.
Γι΄αυτό ελπίζω και εύχομαι η παρούσα ανοιχτή επιστολή να αποτελέσει ερέθισμα για ανάληψη πρωτοβουλιών, εκ μέρους σας, είτε προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα είτε προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να στελεχωθεί κατάλληλα το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου και να αποκτήσει τον απαραίτητο αριθμό περιπολικών και δικύκλων μοτοσικλετών.
Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για το ενδιαφέρον σας.


karapanagos.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου