Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
Εκπλήξεις έκρυβε για την περιοχή μας η παρουσίαση του νέου βιβλίου ''ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ'', του τ. αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αριστείδη Δουλαβέρα, που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στο Βραχάτι.
Ο κ. Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές της περιοχής μας, πολυγραφότατος, επίμονος και φιλόπονος μελετητής της Λαογραφίας, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972) και αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής στη Λαογραφία (1988). Έχει δημοσιεύσει 15 βιβλία.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει λαογραφικό υλικό και το πολύτιμο περιεχόμενό του έχει συγκεντρωθεί από 74 δασκάλους και δασκάλες του νομού Κορινθίας σχολικού έτους 1964-1965 και το εμπιστεύτηκε στα χέρια του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα ο πανεπιστημιακός δάσκαλός του Φάνης Ι. Κακριδής, γιος του αείμνηστου Ι. Θ. Κακριδή.
Το υλικό, που δημοσιεύεται στο βιβλίο, προέρχεται από την πόλη της Κορίνθου και από 28 χωριά της κεντρικής και ανατολικής Κορινθίας.
Τιμητική θέση στο βιβλίο καταλαμβάνουν η Περαχώρα (σελίδες 250-263) και οι Άγιοι Θεόδωροι (σελίδες 264-277).
Το λαογραφικό υλικό για την Περαχώρα έχουν καταγράψει οι εκπαιδευτικοί:
1.-Άννα Καρακάση, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Περαχώρας.
2.-Βασίλειος Καραπανάγος, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας και μετέπειτα Διευθυντής του (ο αείμνηστος πατέρας μου).
3.-Φ.Μαρκουλάκου, δασκάλα του Δημοτικού ΣχολείουΠεραχώρας.
4.-Κ.Κωστόπουλος, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
5.-Μ.Αδαμοπούλου, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
6.-Παν. Μουζάκης, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
7.-Μαρία Κόντη, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
Ενδεικτικά θέματα των ενοτήτων του βιβλίου είναι τα εξής: Ιστορία, γεωγραφική θέση, χωριού ή πόλης, κλίμα, έδαφος, οικονομική ζωή, πληθυσμός, διοίκηση, εκκλησίες, σχολεία, πολιτισμός, κ.λπ. Κατοικία. Εξωτερική μορφή, εσωτερική διαίρεση. Έπιπλα και σκεύη. Βοηθητικοί χώροι. Ένδυμα, υπόδεση, κόμμωση και καλλωπισμός. Τροφές. Επαγγελματικός βίος. Γεωργία. Αμπελουργία. Ελαιοκομία. Άλλες γεωργικές καλλιέργειες και ασχολίες. Γέννηση και βάπτιση. Παιδικός βίος. Έρωτας, αρραβώνας, γάμος. Θάνατος και ταφή. Πένθη, μνημόσυνα. Ψυχή μετά θάνατον. Έθιμα της καθημερινής ζωής. Οικιακά έθιμα και οικιακή ζωή. Οικιακές εργασίες. Σχολικά έθιμα και σχολική ζωή. Αγροτική και ποιμενική ζωή. Έθιμα αγροτικού βίου. Έθιμα κατά την σπορά, κατά τον θερισμό και τον αλωνισμό, τον τρυγητό. Έθιμα ποιμένων, και μάλιστα νομάδων κ.λ.π.
Το λαογραφικό υλικό για τους Αγίους Θεοδώρους έχουν καταγράψει οι εκπαιδευτικοί:
1.-Λαδής Δρακούλης, δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων.
2.-Ισμήνη Μανωλάκου, δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων.
3.-Αικατερίνη Κονονέλου, δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων.
4.-Ανδριόπουλος Σαράντος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων.
Ο Σύνδεσμος Δασκάλων Κορινθίας, σχολικού έτους 1964-1965, δικαιούται επαίνου γιατί συνέλαβε την ιδέα να συλλέξουν οι εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης και να καταγράψουν πατριδογνωστικό και λαογραφικό υλικό από τα διάφορα χωριά του Νομού Κορινθίας αλλά και ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων Ασημάκης Καπογιάννης, καθώς και όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που συμμετείχαν στο αξιόλογο αυτό έργο και το έφεραν εις πέρας.
Περισσότερα για το βιβλίο και το περιεχόμενό του σε ραδιοφωνική μου εκπομπή στον Περαία-Χώρα Radio News.
Φωτογραφίες: Μπάμπης Ανδικόπουλος
karapanagos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου