Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τρίκαλα Κορινθίας – Στυμφαλία: Στις πλαγιές της Ζήρειας


Το πολύ σε δύο ώρες από την Αθήνα βρίσκεστε στα Τρίκαλα Κορινθίας, τα τρία χωριά που ενωμένα
αποτελούν πλέον έναν πολύ καλά οργανωμένο ορεινό προορισμό, με επιλογές διαμονής για κάθε βαλάντιο και γούστο, όπως ο μικρός καλαίσθητος ξενώνας Βαρνεβό (τηλ. 6944-949575, varnevo.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο) ή το resort Πλειάδων Γη (τηλ. 27430-91138, pliadongi.gr, από 140 ευρώ η junior σουίτα), με ενδιαφέρον lounge και ωραίο spa.

Ταυτόχρονα, τα Τρίκαλα αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Η τεχνητή λίμνη Δόξα είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου και για να οδηγήσετε έως εκεί θα περάσετε από ελατοσκέπαστες πλαγιές. Διασχίζοντας το χωριό Καρυά, γεμίστε το παγούρι σας νερό από τη βρύση στον πλάτανο της πλατείας. Αν η μετεωρολογική πρόγνωση δίνει χιονοπτώσεις, λάβετέ τες σοβαρά υπόψη. Η περιοχή πιάνει εύκολα και γρήγορα χιόνι.

Πιο πάνω, η διασταύρωση για Γκούρα είναι αφορμή για μια μικρή παράκαμψη με στάση στην πλατεία του χωριού. Φτάνοντας στη λίμνη Δόξα, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της οδικώς ή περπατώντας ανάμεσα στις όχθες της και τις καταπράσινες πλαγιές από μαύρη πεύκη. Κάντε μια βόλτα έως το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου και αγοράστε όσπρια και βότανα του βουνού από τους μικροπωλητές τριγύρω. Πριν από δύο εβδομάδες, το πρώτο χιονόνερο της χρονιάς μάς βρήκε δίπλα στη λίμνη, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεφταν λίγο πιο πάνω, στο μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη. Αγναντεύοντας το τοπίο από το παλιό ξύλινο παράθυρο, δοκιμάσαμε γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, το καθιερωμένο κέρασμα του μοναστηριού.

Η λίμνη Δόξα με το πρώτο χιονόνερο της χρονιάς, στα μέσα Νοεμβρίου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
Όσοι δεν διστάζουν να οδηγήσουν σε χωματόδρομο μπορούν να ακολουθήσουν μια εναλλακτική διαδρομή, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, μέσω της λίμνης Δασίου. Πρόκειται για μια εποχική λίμνη, κυκλωμένη από έλατα, που φέτος είχε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια καλή στάση για φαγητό είναι «Το διάσημο κουτούκι της Δόξας» (τηλ. 6983-067862), ο παλιός Στάικος που πλέον λειτουργεί με νέα διεύθυνση, για ψητά, μαγειρευτά και κυνήγι. Υπολογίστε πως καθεμία από τις προηγούμενες διαδρομές διαρκεί το πολύ μισή ώρα αργής απολαυστικής οδήγησης.

Αν δεν χορτάσατε περιπλάνηση στο βουνό και στις λίμνες, η μικρή και η μεγάλη Ζήρεια επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις. Μπορείτε να συνεχίσετε διασχίζοντας τον κάμπο του Φενεού, γνωστό για την ποιότητα των οσπρίων που παράγει. Τα πρωινά συχνά τον καλύπτει η πάχνη κι αν τύχει να τον δείτε ελαφρώς πλημμυρισμένο, μην εκπλαγείτε. Πρόκειται για μία ακόμα λίμνη της περιοχής που αποξηράνθηκε για να μετατραπεί σε εύφορη κοιλάδα.

Το φλερτ της Κυλλήνης (Ζήρεια είναι η σλάβικη ονομασία) με το υγρό στοιχείο είναι ανεξάντλητο. Η θέα στον κάμπο του Φενεού είναι ακόμα πιο όμορφη όπως ανεβαίνετε προς το Μεσσινό. Ακολουθούν αρκετές στροφές – βρίσκεστε πλέον στις πλαγιές της Ολίγυρτης, μέσα σε πλούσια δάση κεφαλληνιακής ελάτης.

Φτάνοντας στη Στυμφαλία, κάντε μια στάση για φωτογραφίες στις όχθες της και παρατηρήστε τις φωλιές των λιγοστών τον χειμώνα πουλιών ανάμεσα στις καλαμιές. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (τηλ. 27470-22296, piop.gr). Θα ενημερωθείτε με τη βοήθεια σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού για το καρστικό φαινόμενο – θα κατανοήσετε τι συμβαίνει στα έγκατα της Κυλλήνης και πώς οι υπόγειοι φυσικού αγωγοί, οι εσταβέλλες και οι καταβόθρες της συνδέονται με όλες αυτές τις λίμνες.

|| Η διαδρομή Τρίκαλα Κορινθίας-λίμνη Δόξα είναι 36 χλμ. και από εκεί έως τη λίμνη Στυμφαλία 14 χλμ.






kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου