Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Πολεμικές ιαχές Ερντογάν

Θέμα χρόνου είναι η νέα τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας στα ανατολικά του
Ευφράτη. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG με ή χωρίς τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μίλησα με τον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθούμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο της συριακής επικράτειας, ειδικά δε κατά μήκος των 500 χιλιομέτρων των συνόρων», προσέθεσε.
Η τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Τραμπ έγινε την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να διώξει τους Κούρδους μαχητές από την πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το πράξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ενημέρωσε τον Τραμπ για την απόφασή του να ξεκινήσει μια δεύτερη εκστρατεία εναντίον των Κούρδων, όπως εκείνη του Αφρίν, ανατολικά του Ευφράτη.
Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ΡΚΚ. Ωστόσο το Πεντάγωνο στηρίζεται στους Κούρδους της Συρίας στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει «απαράδεκτη» οποιαδήποτε μονομερή δράση στη βόρεια Συρία, μια τοποθέτηση που φωτογράφιζε την Τουρκία. Χθες ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκρατήσουν τη χώρα του στα ανατολικά του Ευφράτη.
Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε αισιοδοξία για την τελική έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, όπως επίμονα ζητάει η κυβέρνησή του. «Στην Αργεντινή (στη σύνοδο του G20) ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργάζονται για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων ατόμων», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε διεθνές φόρουμ, στην Ντόχα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε χθες το βράδυ ότι ο Τραμπ δεσμεύθηκε σχετικά.
Από το ίδιο βήμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η κυβέρνησή του τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, εφόσον επικρατούσε σε ελεύθερες εκλογές στη χώρα του. «Θα πρέπει να είναι πολύ αξιόπιστες, διαφανείς, δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές. Τελικά, είναι ο συριακός λαός εκείνος που πρέπει να αποφασίσει ποιος θα κυβερνά τη χώρα του», προσέθεσε.






kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου