Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Στρατιωτική θητεία προς κατάργηση;

Η πρόσφατη μείωση των σειρών κατάταξης από το ΓΕΣ, είναι ενδεικτική του τι αναμένεται να
συμβεί τα ερχόμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι οι ΕΣΣΟ δεν αποδίδουν τόσους στρατιώτες όσους απέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια κι έτσι και ο Στρατός Ξηράς αναγκάζεται να μειώσει τις σειρές κατάταξης από έξι σε τέσσερις το χρόνο.

Ωστόσο τα νέα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Την τελευταία δεκαετία (2008 – 2017) ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά  355.000 κατοίκους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Την έρευνα παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Ραχιώτης, σε διάλεξη του με θέμα «Όψεις του Δημογραφικού Προβλήματος στην Ελλάδαι».
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πλέον οι γεννήσεις είναι οι μισές των θανάτων, με ορατό αποτέλεσμα την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού.
Ωστόσο δείχνει και τι έρχεται στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν θα υπάρχει φαντάρος να υπηρετήσει θητεία και θα πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναζητήσουν λύσεις πριν το φαινόμενο γενικευθεί.
Το προφανές είναι ότι δεν θα πρέπει να βασίζονται στους στρατιώτες θητείας και θα πρέπει η αναδιοργάνωση να λάβει υπόψη της αυτό το σημαντικό στοιχείο.
Ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει ακόμα και σε κατάργηση της θητείας εάν κριθεί ότι ίσως είναι ασύμφορη η εκπαίδευση μικρού αριθμού στρατιωτών για ελάχιστους μήνες και συνυπολογίζοντας και το ήδη υψηλό κόστος της εκπαίδευσης της εφεδρείας.
Ήδη στο θέμα της μετεκπαίδευσης των εφέδρων έχουν γίνει μεγάλες περικοπές.

Τι δείχνει η έρευνα

Κατά τα στοιχεία, η προϋπάρχουσα τάση μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σοβαρά μετά την οικονομική κρίση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ραχιώτης, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να δρομολογηθεί σχέδιο για την επάνοδο στη χώρα των νέων επιστημόνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής ειδίκευσης, ενώ απαιτείται και η επαναθέσπιση κινήτρων προστασίας της μητρότητας και των γεννήσεων.
Τέλος, πρόσθεσε πως πρέπει να εκπονηθεί επειγόντως σχέδιο αποκατάστασης της δημογραφικής ισορροπίας σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, με έμφαση στη Θράκη.
Όπως πάντως σημείωσε ο κ. Ραχιώτης, υπάρχει τάση μείωσης των γεννήσεων και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η μείωση των γεννήσεων έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία, τόνισε, όπως η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στο παραγωγικό δυναμικό, οι μεταβολές στο σύστημα προσωπικών αξιών, οι οικονομικοί παράμετροι, η κρατική μέριμνα για την ενίσχυση της οικογένειας κ.ά.
Για την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, ενδεικτικά, είπε πως μεταξύ 2015 και 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 91.207, ενώ το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 90.000 ετησίως.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη, και ανατροπή του μεταναστευτικού ισοζυγίου με τη διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης.
«Η δημογραφική ανισορροπία προσλαμβάνει χαρακτήρα προβλήματος εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές» υπογράμμισε ο καθηγητής και παρέθεσε στοιχεία:
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι θάνατοι (1.425) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (791) το 2017.
Σημαντική είναι και η ανατροπή του ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (2.031 θάνατοι, 1.203 γεννήσεις), αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων.


armyvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου