Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Αγροίκους και πειρατές πρώτα τους τσακίζεις και μετά διαπραγματεύεσαι

Κάποιοι θεωρούν... "εθνικιστές” και "ακραίους” εκείνους τους αληθινούς Έλληνες που παλεύουν με νύχια και δόντια, να υπερασπιστούν το αυτονόητο  -την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από την επιθυμία όντας σε ανθελληνικό οίστρο, να έρθουν σε "διάλογο” με τους πραγματικούς εθνικιστές της γείτονος  -εκείνους δηλαδή που επιδιώκουν την επιθετική κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικά εδάφη, ελληνικές θάλασσες και ελληνικό αέρα... Έχουν μάλλον μπερδευτεί οι άμοιροι μεμέτηδες!

Με εκπτώσεις αγαπητές φίλες και αγαπητοί  φίλοι  -ειδικά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, δεν αγοράζεται ούτε η ειρήνη, ούτε μπορεί να αποσοβηθεί ένας ενδεχόμενος πόλεμος. Το αντίθετο θα ‘λεγε κάθε σώφρων πολίτης αυτής της χώρας. Με τέτοιου είδους "εκπτώσεις” εις βάρος της χώρας απλά γιγαντώνονται οι αρρωστημένες ορέξεις των γειτόνων μας απέναντι και μάλλον θα εντείνουν τις οθωμανικές τους ονειρώξεις και τον νέο-οθωμανικό επεκτατισμό που ηλιθιωδώς  πρεσβεύουν!


Σε τι ακριβώς "διάλογο” να προχωρήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες, όπως κάποιοι θα ήθελαν, λαμβάνοντας ως γνώμονα-οδηγό την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών των Τσίπρα-Κοτζιά; Μήπως να διαπραγματευθούμε, αν τα ελληνικά νησιά διαθέτουν ΑΟΖ όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας - που οι γείτονές μας δεν αποδέχονται; Μήπως να διαπραγματευθούμε αν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να στέλνει ερευνητικά σκάφη ή γεωτρύπανα, υπό τη  συνοδεία πολεμικών πλοίων για να διενεργήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ ή μήπως να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε, το αν δικαιούται η Τουρκία να εργαλειοποιεί το λαθρομεταναστευτικό και να προσπαθεί να στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας; Ποιος Έλληνας πολιτικός αλήθεια, μπορεί να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, αν εκείνη έχει το δικαίωμα να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να υπογράφει μονομερώς  συμφωνίες με χώρες του τρίτου κόσμου καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ και που από παντού καταγγέλλονται ως 100% παράνομες; Είναι γεγονός, πως όλα αυτά τα οθωμανικά τερτίπια εντάσσονται στη σφαίρα της  "πειρατείας” και εμείς ως Έλληνες…  διάλογο με "πειρατές” δεν μπορούμε να διεξάγουμε…. Όπως δεν συζητάμε με Σομαλούς πειρατές, για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν μπορούμε να διεξάγουμε οποιοδήποτε διάλογο με Τούρκους πειρατές  -είναι βδελύγματα του πλανήτη…

 
Η Ελλάδα παραμένει εδώ και δεκαετίες σταθερή στην άποψη της,  πως μοναδική διαφορά μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσω Χάγης, αλλά οι Τούρκοι επιμένουν να θέτουν συνεχώς νέες διεκδικήσεις. Είναι γεγονός πως πριν από την κρίση των Ιμίων δεν υπήρχε ουσιαστική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Σήμερα όμως  αυτό έχει ριζικά αλλάξει, με την Τουρκία του Ερντογάν να έχει φθάσει σε σημείο να προσπαθεί να… "διεκδικήσει” το μισό Αιγαίο! Η Ελλάδα επιμένει και καλά κάνει,  πως η μοναδική βάση για επίλυση των όποιων διαφορών, είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που μέχρι σήμερα έχει προσυπογραφεί από περισσότερες από 165 χώρες, κάτι όμως που η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί, ούτε βέβαια το έχει προσυπογράψει και ο λόγος που αντιτίθεται σ’ αυτό είναι, διότι το Διεθνές Δίκαιο συμβαδίζει απόλυτα με τα  "συμφέροντα” της Ελλάδος και συμφωνεί επίσης απόλυτα με τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει "σκυλιάσει” και προσπαθεί να σύρει τη χώρα μας στη Χάγη αφού προηγουμένως την έχει στριμώξει να υπογράψει ένα "συνυποσχετικό” στα μέτρα της, που κυριολεκτικά θα παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή οι Τούρκοι επιδιώκουν να μας οδηγήσουν μέσω πιέσεων και απειλών,  να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!

 
Σε κάθε περίπτωση,  η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και βεβαίως πρέπει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όπως έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός "ατυχήματος”. Η Ελλάδα ως χώρα δικαίου και ως χώρα που ανήκει στη δημοκρατική Δύση, σε κάθε περίπτωση είναι πρόθυμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την μόνη πραγματική διαφορά που υφίσταται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο  -την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Κάτι άλλο προς συζήτηση δεν υπάρχει.. Είναι αδιανόητο η Τουρκία να προσπαθεί να σπρώξει δια της βίας τη χώρα μας σε διαπραγματεύσεις, ή παραπομπή στη Χάγη των οθωμανικών της φαντασιώσεων περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίηση νησιών που οφθαλμοφανώς απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει όποτε το θελήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια!
 
Οι Τούρκοι θεωρούν "σκάνδαλο " ακόμα και τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών, του Πρωθυπουργού ή της Προέδρου της Δημοκρατίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…

Για να πούμε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια  -με τ’ όνομά τους: τους επεκτατιστές δεν προσπαθείς σε καμία περίπτωση να τους φερθείς ευγενικά και να τους κατευνάσεις, διότι έτσι, το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να τους ανοίξεις περισσότερο την όρεξη και να τους κάνεις ακόμα πιο αδίστακτους. Από τέτοιους ανθρώπους η ευγένεια πάντα θεωρείται αδυναμία!

Πως έχουν τα πράγματα σήμερα: η Τουρκία του Ερντογάν αμφισβητεί το γεγονός, ότι τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου  έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υποστηρίζοντας πως το μοναδικό που διαθέτουν είναι μόνο.,,  μια περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη και πολύ της πέφτει. Ζητάει από την άλλη, αποστρατιωτικοποίηση όλων των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, παρ’ όλο που απέναντι η ίδια έχει παρατάξει την "στρατιά του Αιγαίου” και πολεμικό εξοπλισμό και ολόκληρος ο "αποβατικός στόλος” της είναι αραγμένος και σε ετοιμότητα απέναντι από τα νησιά μας, εποικίζει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, σχεδιάζει δύο ξεχωριστά κράτη στην Μεγαλόνησο, διενεργεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνικά νερά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει "τετελεσμένα” εις βάρος της Ελλάδας  -το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μέρος αυτού του σχεδίου και σίγουρα, η επόμενη κίνηση του τουρκικού αναθεωρητισμού θα είναι η Θράκη! 


Οι Τούρκοι ζητούν αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης και όλα τα παραπάνω αποτελούν την "διευρυμένη ατζέντα” της Τουρκίας, πάνω στην οποία  εδώ και χρόνια χτίζει το σχέδιό της, ξεκινώντας με ενεργή ανάμειξη της στα εσωτερικά βαλκανικών χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς και στόχο την διεύρυνση της επιρροής της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων περί εκχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα του 1947, με μη αποδοχή της σύμβασης του Montego Bay για το Δίκαιο της θάλασσας, και η επιλεκτική μόνο επίκλησή τους και βέβαια η ρητορική της και η διαρκής και πολυεπίπεδη κλιμάκωση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας…. Η  συμπεριφορά της Τουρκίας γενικά, η οθωμανική ρητορική της η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και το "αστειάκι” περί… "Γαλάζιας Πατρίδας”, όλα μαζί και ξεχωριστά καταδεικνύουν ότι η πραγματική στόχευση των Τούρκων, είναι η ανατροπή προς όφελος της του "status quo” στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος νέο-Οθωμανικής κυριαρχίας.

Για να λέμε την αλήθεια,  στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε ύφεση και ηρεμία στην περιοχή  αλλά μόνο συνεχής κλιμάκωση των απειλών και των διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος και βέβαια της Κύπρου, όπου εδώ και 50 χρόνια κατέχει παράνομα με στρατό κατοχής το βόρειο τμήμα του νησιού. Στην ουσία, οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία, ήταν αυτές για το "περίκλειστο της Αμμοχώστου, τις οποίες όμως με τσαμπουκά καταπάτησε πριν μερικούς μήνες. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν από την Ελλάδα ζητήθηκαν αυστηρές  κυρώσεις, ειπώθηκε από τους συμμάχους μας…  ότι η απειλή για κυρώσεις είναι πολύ πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία όχι μόνο να μην καμφθεί αλλά να αποθρασυνθεί περεταίρω και να κλιμακώσει τις προκλήσεις της. Το αποκορύφωμα της εθνικής μειοδοσίας στην Ελλάδα ήρθε από  το "λόμπι του κατευνασμού” που βάφτισε ακραίους τους Έλληνες ηγέτες, όπως τον Αντώνη Σαμαρά, που πάλεψαν να σταματήσουν το θεριό! Οι εθνικές επιλογές πρέπει σε κάθε περίπτωση ν’ αντανακλούν τις προσδοκίες του έθνους και των Ελλήνων και όχι στην εκμετάλλευση των φοβιών, που κάποιοι, ανερυθρίαστα επιδιώκουν!


Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση  με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι χώρα ακραιφνώς αναθεωρητική και πάγια επιδίωξή της είναι η μεταβολή της υφιστάμενης εδώ και χρόνια κατάστασης, που περιγράφεται και προβλέπεται  από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, προς όφελος αποκλειστικά δικό της. Η τουρκική άποψη,  πως για την ένταση που υπάρχει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει ελληνική ευθύνη, ότι δηλαδή η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς διαπραγμάτευση θεμάτων, που συσσωρεύει η Τουρκία, είναι σε κάθε περίπτωση εσφαλμένη διότι απλά διαβάζει τις συνθήκες και το Διεθνες Δίκαιο με δικό της λανθασμένο τρόπο και μόνη της βγάζει συμπεράσματα! Είναι λάθος οι προτάσεις κάποιων που δεν έχουν στόχο να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά περισσότερο να οδηγήσουν με λάθος δεδομένα, σε ψευδαισθήσεις και κυρίως στην ψευδαίσθηση, ότι αρκεί να δείξουμε ως Ελλάδα κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων! Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα!

Όταν πραγματοποιήθηκε  η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, εξαιρετικά σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που συνεχώς κλιμακώνονται…

Γι’ αυτό τον πόλεμο στην Ουκρανία, κανείς εκ των συμμάχων μας δεν μίλησε ποτέ μόνο για "απειλές κυρώσεων”, αλλά πολύ σωστά, οι εταίροι και σύμμαχοί μας μπήκαν κατευθείαν "στο ψητό”, μιας και η Ρωσία στην κυριολεξία κατέστησε κουρελόχαρτο το Διεθνές Δίκαιο και αδικαιολόγητα εισέβαλε σε μια ανεξάρτητη χώρα και κατέλαβε εκτάσεις για να τις προσαρτήσει!

Έτσι, το ερώτημα που τίθεται προς τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους μας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση  έχει ως εξής: δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αυτό δηλαδή που  έκανε η Τουρκία και που το συνεχίζει μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται μόνο για το συνεχιζόμενο έγκλημα, που ξεκίνησε το 1974 στην Κύπρο, αλλά το συνεχίζει μέχρι και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προσπαθεί να το κάνει και στο Αιγαίο, όπου καθημερινά σημειώνονται παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, εντός της Ελληνικής επικράτειας!
 
Σίγουρα σωστά ο πολιτισμένος κόσμος της Δύσης  καταδικάζει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, επιβάλλονται σκληρές κυρώσεις και ενισχύεται με οπλισμό και χρήματα υην Ουκρανία Γιατί και με ποια δικαιολογία αποσιωπάται το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια; Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία και η αναντιστοιχία των πράξεων;

Εν κατακλείδι: εκπτώσεις εις βάρος της Εθνικής Κυριαρχίας συνιστούν Εθνική Μειοδοσία και απαγορεύεται να γίνουν! Ο Τούρκος ένα πρέπει να έχει στο μυαλό του! "Όποιος καταπατήσει εθνικό έδαφος, νερό η αέρα, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι!”. Μόνο τη "φωτιά” και το "τσεκούρι” φοβούνται οι Τούρκοι και τα δύο τα διαθέτει η Ελλάδα μας!

Tου Θοδωρή Γιάνναρου







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου