Αν κοιτάξει κάποιος τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία θα καταλάβει γιατί το καθεστώς Ερντογάν ανεβάζει εκ νέου τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
To κυβερνών κόμμα από 42,6% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές έχει πέσει περί το 29,3%. Τα ποσοστά του συνεργαζόμενου MHP έχουν πέσει από το 11,1% στο 8%. Αν αθροιστούν τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού, από το 53,7% στις τελευταίες εκλογές, τώρα διαμορφώνονται περί το 37,3%.
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίστοιχα αθροίζουν πλέον πάνω από 55%. Η τάση αυτή της απώλειας δυνάμεων του κυβερνητικού συνασπισμού και της ενδυνάμωσης των κομμάτων της Κεμαλικής αντιπολίτευσης έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το πιθανότερο σενάριο, κάθε μέρα που περνά, πλέον είναι πως στις επόμενες εκλογές, οι οποίες το αργότερο που μπορεί να λάβουν χώρα είναι μέχρι τις 18 Ιουνίου του 2023, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την εξουσία.
Καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει βασανίσει και εκδιώξει πολλούς αντιπάλους, παραβιάζοντας βασικούς δημοκρατικούς κανόνες, το πιθανότερο είναι πως πολλά στελέχη του, με πρώτο τον ίδιο τον Ερντογάν, θα βρεθούν στο στόχαστρο διώξεων.
Αν η επόμενη μέρα αναμένεται επώδυνη για χιλιάδες στελέχη του καθεστώτος, είναι λογικό πως αυτό θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να μην παραδώσει την εξουσία.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα που μετά το "στραπάτσο" του Τουρκο-Λυβικού μνημονίου οριοθέτησης κοινής ΑΟΖ, επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Επιπλέον η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει αναστείλει όλα τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος. Η Τουρκία από συμπαραγωγός του κορυφαίου πολεμικού αεροσκάφους της εποχής μας, του F-35, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν της επιτρέπεται να εκσυγχρονίσει ούτε τα F-16.
Τα προβλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω της αδυναμίας κυριαρχίας της ρωσικής αεροπορίας, αναγκάζουν το καθεστώς Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές πως θα προμηθευτεί ρωσικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, τα οποία, όπως πολλά άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα, αποδεικνύονται "μακέτες" ή... αποτελεσματικά μόνο στα προπαγανδιστικά διαφημιστικά συγκριτικά βιντεάκια στο YouTube.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει ήδη τα πρώτα Ραφάλ και έχει αρχίσει να αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper. Τούτα από μόνα τους αρχίζουν να εξασφαλίζουν υπεροχή στον αέρα η οποία επηρεάζει δραματικά το ισοζύγιο ισχύος και στη θάλασσα και τη ξηρά.
Το πλεονέκτημα της Τουρκία με το πλήθος των φθηνών drones από μόνο του δεν αρκεί για να εξουδετερώσει την ελληνική αεροπορική ισχύ.
Η πιθανή προσθήκη των F-35 σε λίγα χρόνια μπορεί να μετατρέψει την ελληνική εναερία υπεροχή σε κυριαρχία. Ακόμη και αν αλλάξει το καθεστώς στην Τουρκία και επικρατήσουν οι φιλοδυτικοί κεμαλιστές, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί. Τούτο σημαίνει πως ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να εξισορροπήσει την ελληνική ενδυνάμωση.
Αν η Τουρκία επιδιώκει να λύσει τις διαφορές με την Ελλάδα μέσω μιας "θερμής" αναμέτρησης ο καλύτερος χρόνος κατά την επόμενη 15ετία είναι τώρα που η Ελλάδα δεν έχει παραλάβει όλα τα Ραφάλ και δεν έχει εκσυγχρονίσει τα F-16.
Η ετοιμότητα που επέδειξαν οι ένοπλες δυνάμεις στο Έβρο και την Αν. Μεσόγειο τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, δεν επιτρέπουν σε κανένα να θεωρεί δεδομένη την έκβαση οποιασδήποτε αναμέτρησης.
Όσο πληθαίνουν τα αδιέξοδα του τουρκικού καθεστώτος η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο περίπλοκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου