Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Α.ΤΣΙΤΣΗΣ: Φτάνει πια με την απαξίωση των Αγ. Θεοδώρων

TSITSIS
Με αφορμή πρόσφατη συζήτηση για υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Δημοτική 
Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων, έκρινα χρήσιμο και ωφέλιμο να υπομνήσω για μια ακόμη φορά τα παρακάτω:
Ο Νόμος 3852 /2010 που αναφέρεται στην εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και οι λοιπές σχετικές διατάξεις που τον διέπουν, πουθενά δεν καθόριζαν ότι με την εφαρμογή τους έπρεπε να διαλυθούν τα πάντα εντός των μέχρι τότε υφισταμένων ανεξάρτητων Δημοτικών Αρχών, σε σημείο μάλιστα να υποβαθμιστούν ή να καταργηθούν θεσμοθετημένα επί σειρά ετών πολιτιστικά δρώμενα και ανάλογοι φορείς.
Πρακτικά, η εφαρμογή του απαιτούσε μία Νέα οργανωτική δομή προσαρμοσμένη στα υπάρχοντα δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες των συνενούμενων πρώην ανεξάρτητων Δήμων και Κοινοτήτων . Απαιτείτο απλά κάποιοι έμπειροι αυτοδιοικητικοί , να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις διατάξεις του νέου Νόμου , αξιοποιώντας εκ παραλλήλου το κατάλληλο και με ειδικές οργανωτικές και διοικητικές γνώσεις στελεχιακό δυναμικό ώστε να δομηθεί με υπευθυνότητα η Νέα οργανωτική δομή για την χρηστή και οικονομικότερη σε χρήμα, Μέσα και Προσωπικό , λειτουργία του Δήμου .
Ατυχέστατα, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος , οι τότε αυτοδιοικητικοί άρχοντες δεν έπραξαν τα αυτονόητα , επέδειξαν προχειρότητα και ειδικότερα σε ότι αφορούσε την πόλη των Αγίων Θεοδώρων ότι χρήσιμο και καλό υπήρχε διαλύθηκε ή αξιοποιήθηκε επωφελεία της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοτικής Αρχής , δηλαδή του Λουτρακίου. Έτσι και στον τομέα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ διαλύθηκαν τα πάντα.
Διαλύθηκε ολοσχερώς η Δημοτική Μπάντα ,τα μουσικά όργανα και λοιπά υλικά πήραν την άγουσα για το Λουτράκι , διαλύθηκαν οι χορωδίες και τα χορευτικά συγκροτήματα υποβαθμίσθηκε συστηματικά κάθε περίπτωση αναδημιουργίας πολιτιστικών τοπικών πυρήνων ή δράσεων ,ενώ με την δικαιολογία της οικονομικής στενότητας διακόπηκε κάθε χρηματοδότηση και επίδειξη πραγματικού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος εκ μέρους της κεντρικής Διοίκησης του Δήμου.
Δεν υπάρχει πλέον στους Αγίους Θεοδώρους πολιτιστικό κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για να καταστούν δυνατές πολιτιστικές δράσεις, ενώ υπάρχουν και δεν εθίγησαν πολιτιστικά κέντρα στο Λουτράκι, την Περαχώρα και στα Ίσθμια. Η υποβάθμιση στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί πλέον χρόνιο φαινόμενο στους Αγίους Θεοδώρους .
Πόλη ή χωριό που στερείται πολιτιστικών δραστηριοτήτων όχι μόνο υποβαθμίζεται αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι στερείται ψυχής, δεν έχει παλμό , επιδρά αρνητικά στη ψυχική διαμόρφωση και την κοινωνική συμπεριφορά των κατοίκων κάθε ηλικίας και οδηγεί σε μαρασμό.
Ευτυχώς δύο φορείς της πόλης των Αγίων Θεοδώρων , ενεργώντας με υπευθυνότητα και υποδειγματικό ενδιαφέρον ήτοι η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΑΘΙΟΥ , στα χρόνια της πολιτιστικής απαξίωσης , διατήρησαν με τις δραστηριότητές τους τον πολιτισμό στο μέτρο του δυνατού. Τους οφείλουμε πολλά. Είναι χρήσιμο επίσης να υπογραμμισθούν οι προσωπικές πρωτοβουλίες ανθρώπων της τέχνης καθώς και το ζωηρό και ενεργητικού χαρακτήρα ατομικό ενδιαφέρον αρκετών δημοτών - κατοίκων που συνεπικουρούν στις πρωτοβουλίες δράσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Κλείνοντας , επισημαίνω ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός , αλλά και τα αιρετά μέλη που την στελεχώνουν και ευθύνονται για τη χρηστή και επωφελή για τους δημότες λειτουργία της ,οφείλουν να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας ,[Ν3852/10] οι δε Αυτοδιοικητικοί πρέπει επιτέλους , να μελετούν και να εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου χωρίς παρεκκλίσεις , προχειρότητες και αυθαιρεσίες.
Τα λάθη του παρελθόντος που είναι διαπιστωμένα και ήδη καταγεγραμμένα επιβάλλεται να διορθωθούν, διαφορετικά η διαιώνισή τους όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά είναι πολλαπλά επιβλαβής και αντίθετη στους κανόνες της χρηστής διοίκησης .

Αναστάσιος Τσίτσης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας
Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου