Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο-Συλλήψεις κορυφαίων στελεχών


Έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) συνελήφθησαν
σήμερα το πρωί στη Λωζάνη της Ελβετίας στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης της ελβετικής αστυνομίας σε συνεργασία με το FBI.

Οι συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αντιπρόεδρος της FIFA, αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά.

«Η αστυνομία του καντονίου συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, FIFA) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της FIFA και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.
Εκπρόσωπος της FIFA στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία προσπαθεί «να αποσαφηνίσει» την κατάσταση. «Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζέφρι Γουέμπ, ενώ έχει επιβεβαιωθεί και η σύλληψη του Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα.

Κατηγορίες, καταγγελίες και Μουντιάλ
Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τις αναθέσεις Μουντιάλ, αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.
Η FIFA προκάλεσε την έκπληξη του ποδοσφαιρικού κόσμου το 2010, όταν αποφάσισε να αναθέσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που συμμετείχαν στην επίμαχη ψηφοφορία έχουν έκτοτε παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.
Εν μέσω πληθώρας καταγγελιών για εξαγορά ψήφων, η Ομοσπονδία διάταξε ανεξάρτητη έρευνα, όμως έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα ή να προβεί σε άλλες κινήσεις.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε πολυετή έρευνα του FBI και των αμερικανικών Αρχών. Σύμφωνα με την WSJ, πολλά επιβαρυντικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στη συνεργασία του πρώην επικεφαλής της βορειοαμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια δέχτηκε να ηχογραφήσει συνομιλίες του με άλλα στελέχη ώστε να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών φοροδιαφυγής εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου