Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Πώς τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους

Τα φυτά έχουν δείξει, μέσα από επιστημονική μελέτη πλέον, ότι χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα από άλλα φυτά. Τα φυτά αλληλοεπηρεάζονται με πολλούς τρόπους και επικοινωνούν μέσω ακουστικών σημάτων που παράγονται από νανομηχανικές ταλαντώσεις μέσα στα κύτταρά τους. Με άλλα λόγια, τα φυτά επικοινωνούν με εξαιρετικά ασθενείς ήχους, όσο χρειάζεται για να φτάσουν σε τηλεπαθητική επικοινωνία!

Μέλη της βιολογικής ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Olaf Kruse έχουν ήδη αποδείξει ότι τα φύκια, όχι μόνο εμπλέκονται στη φωτοσύνθεση, αλλά έχουν επίσης μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από άλλα φυτά.

Μια ακόμη έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος, έδειξε ότι οι μικρές ρίζες καλαμποκιού παράγουν ήχους και ότι, όταν βρίσκονται στο νερό, κατευθύνονται προς όμοιους ήχους που είναι στο ίδιο εύρος συχνοτήτων (περίπου 220 Ηz). Έτσι, φαίνεται ότι τα φυτά και εκπέμπουν αλλά και αντιδρούν στον ήχο. Γι’ αυτόν το λόγο, οι ερευνητές θέλουν να εμβαθύνουν σε αυτήν την ιδέα περισσότερο.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, η ερευνητική ομάδα αρχικά καλλιέργησε μόνο σπόρους ίδιου είδους από ποώδη φυτά , ενώ στη συνέχεια καλλιέργησε ίδιους σπόρους με την παρουσία άλλων ποωδών φυτών, και συγκεκριμένα του βασιλικού και του μάραθου, καταγράφοντας παράλληλα το ποσοστό βλάστησης και ανάπτυξής τους. Ο μάραθος θεωρείται επιθετικό φυτό που παρεμποδίζει την βλάστηση των άλλων φυτών γύρω του, ενώ ο βασιλικός θεωρείται γενικά ότι είναι ένα ευεργετικό φυτό για τον κήπο και ο ιδανικός σύντροφος για τα ποώδη φυτά.

Το ποσοστό βλάστησης ήταν αρκετά χαμηλό όταν οι σπόροι μεγάλωναν μόνοι τους, ακόμα χαμηλότερο με την παρουσία του μάραθου και αρκετά υψηλό με την παρουσία άλλων φυτών τριγύρω, και ακόμα καλύτερο με τον βασιλικό!

Εφ’ όσον τα φυτά είναι ήδη γνωστό ότι “μιλούν” μέσω χημικών σημάτων και ότι αντιδρούν στο φως, οι ερευνητές διαχώρισαν σπόρους, που φυτεύτηκαν πρόσφατα, από τα άλλα ήδη ανεπτυγμένα φυτά, χρησιμοποιώντας μαύρο πλαστικό για να εμποδίσουν οποιοδήποτε άλλο είδος επικοινωνίας εκτός μέσω του ήχου. Όταν ο μάραθος ήταν στην άλλη πλευρά του πλαστικού, οι χημικές επιδράσεις της παρουσίας του, η οποία κανονικά θα παρεμπόδιζε την βλάστηση των σπόρων, είχαν μπλοκαριστεί. Οι σπόροι μεγάλωσαν πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, πιθανότατα επειδή “ήξεραν” ότι ο μάραθος ήταν εκεί κοντά και ότι ενδέχεται να υπάρξει αρνητική επίδραση στη βλάστησή τους. Έτσι, μεγάλωσαν γρηγορότερα μέχρι το στάδιο όπου δεν θα ήταν πια ευάλωτοι από τον μάραθο.

“Αν μπορούν τα βακτήρια να στέλνουν σήματα το ένα στο άλλο με τις δονήσεις, γιατί να μην μπορούν τα φυτά;”, τόνισε η Monica Gagliaro, φυσιολόγος φυτών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Crawley.

Η Gagliaro φαντάζεται ότι αυτά τα σήματα από ρίζα σε ρίζα θα μπορούσαν να μετατρέψουν ένα δάσος σε ένα οργανικό τηλεφωνικό κέντρο! “Λαμβάνοντας υπόψη ότι ολόκληρα δάση συνδέονται μεταξύ τους με τα δίκτυα των μυκήτων (μανιτάρια), ίσως τα φυτά να χρησιμοποιούν τους μύκητες αυτούς όπως εμείς χρησιμοποιούμε το internet και στέλνουν ακουστικά σήματα μέσω αυτού του “Δικτύου”.

Όπως συμβαίνει και με άλλους ζωντανούς οργανισμούς, αν τα φυτά στέλνουν μηνύματα με τον ήχο, αυτό αποτελεί μόνο ένα από τα εργαλεία επικοινωνίας τους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της κα. Gagliaro, αλλά υπάρχουν αρκετά περιστατικά που έχουν ακουστεί για φυτά που έχουν ήδη αποφέρει με αυτόν τον τρόπο καρπούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη: “Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα φυτά ήταν σε θέση να αισθανθούν τους γείτονές τους, ακόμη και όταν όλοι οι γνωστοί τρόποι επικοινωνίας τους είχαν αποκλειστεί (π.χ. φως, χημικές ουσίες, αφή) και το σπουδαιότερο ότι αναγνώρισαν την δυνατότητα να παρέμβει κάποιος ¨κακός γείτονας¨, τροποποιώντας την ανάπτυξή τους αναλόγως¨.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές για να ελέγξουν αν θα δουν παρόμοια αποτελέσματα με έναν “καλό γείτονα”, προσπάθησαν το ίδιο πείραμα με άλλα ποώδη φυτά και ύστερα με βασιλικό. Όταν υπήρχαν πλήρως ανεπτυγμένα φυτά, μπλοκαρισμένα από το πλαστικό, οι σπόροι έδειξαν κάποια βελτίωση στη βλάστησή τους. Όταν τοποθέτησαν τον βασιλικό στην άλλη πλευρά του πλαστικού, βρήκαν ότι οι σπόροι μεγάλωσαν εξίσου καλά όπως ακριβώς όταν το πλαστικό δεν υπήρχε.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των σπόρων με κάποιον άγνωστο μέχρι στιγμής μηχανισμό”, είπε η Monica Gagliano, ως εξελικτικός βιολόγος και συντάκτης της μελέτης. “Οι “κακοί γείτονες”, όπως είναι ο μάραθος, αποτρέπουν τους σπόρους να βλαστήσουν με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύουμε ότι η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει ακουστικά σήματα που παράγονται χρησιμοποιώντας νανομηχανικές ταλαντώσεις από το εσωτερικό των κυττάρων τους, το οποίο επιτρέπει την ταχεία επικοινωνία μεταξύ κοντινών φυτών”.

“Όταν οι ενεργειακές μελέτες γίνουν πιο προηγμένες τα επόμενα χρόνια, θα δούμε τελικά ότι τα συμπεράσματα θα αφορούν και το ανθρώπινο είδος”, υποστηρίζει η Olivia. “Ο ανθρώπινος οργανισμός μοιάζει πολύ με ένα φυτό, που αντλεί την απαραίτητη ενέργεια για να τροφοδοτήσει συναισθηματικές καταστάσεις και αυτό μπορεί ουσιαστικά να ενεργοποιήσει τα κύτταρα ή να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης και να διασπάσει κύτταρα ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Η Dr. Olivia Bader-Lee υποστηρίζει ότι ο τομέας της βιοενέργειας έχει εξελιχθεί αρκετά και ότι οι μελέτες για τον κόσμο των φυτών και των ζώων σύντομα θα αποκαλύψουν και θα αποδείξουν αυτά που όσοι ασχολούνται με τη μεταφυσική της ενέργειας ξέρουν εδώ και καιρό. Ότι, δηλαδή, οι άνθρωποι μπορούν να θεραπεύσουν ο ένας τον άλλον απλά μέσω της μεταφοράς ενέργειας, ακριβώς όπως κάνουν και τα φυτά. “Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν και να θεραπευτούν από άλλους ανθρώπους, ζώα και κάθε μέρος της φύσης. Γι’ αυτό το να βρίσκεσαι στη φύση συχνά είναι τονωτικό και αναζωογονητικό για τόσους πολλούς ανθρώπους”, κατέληξε.




 Πηγή:wakingtimes.com