Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών χθες στις Βρυξέλλες
βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία στρέφουν πλέον την προσοχή στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters «το Eurogroup της 18ης Ιουνίου θα αποφασίσει για την τύχη της Ελλάδας, καθώς η Κομισιόν απέρριψε ως «ατελή» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης». Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι «ένα Grexit είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά».

Το Bloomberg επεσήμανε πως οι συζητήσεις για την Ελλάδα απέτυχαν καθώς οι διαφορές μεταξύ των εταίρων δεν γεφυρώθηκαν, ενώ οι Financial Times σχολίασαν πως «ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία αυξάνεται, την ώρα που οι συζητήσεις καταρρέουν».

Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, χαρακτήρισε τις εξελίξεις «κακό σημάδι».
Τόσο το BBC όσο η Wall Street Journal και η Die Zeit αναφέρθηκαν επίσης στην αδυναμία των δύο πλευρών να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους.
 
FAZ: Νάρκη από ΔΝΤ
Νωρίτερα χθες η Frankfurter Allgemeine αποκάλυψε πως το ΔΝΤ δύο φορές «τορπίλισε» τον συμβιβασμό Ελλάδας - δανειστών το ΔΝΤ. Οπως έμαθε η FAZ το ΔΝΤ έβαλε... νάρκη σε μια συμφωνία, η οποία είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων. «Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ».

Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Αλ. Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Οπως, ωστόσο, δήλωσε στη FAZ ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, «το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια».

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος:
«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχον έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Ομως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».








Πηγή:ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου