Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τα φυτά δεν μεγαλώνουν κοντά σε Wi-Fi

Πέντε μαθήτριες της τρίτης γυμνασίου στη Δανία σχεδίασαν ένα πείραμα για να εξετάσουν τις
επιπτώσεις της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα στα φυτά. Τα αποτελέσματα ίσως σας εκπλήξουν. Δεν είναι τυχαίο που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Όλα ξεκίνησαν με μια παρατήρηση και μια ερώτηση. Τα κορίτσια είχαν παρατηρήσει ότι, όταν κοιμόνταν με τα κινητά τους τηλέφωνα ενεργοποιημένα κοντά στο κεφάλι τους τη νύχτα, είχαν συχνά δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο την επόμενη μέρα. Έτσι θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση της ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου στον άνθρωπο, αλλά το σχολείο τους, το Hjallerup School στη Δανία, δεν διέθετε τον εξοπλισμό για την εκτέλεση ενός τέτοιου πειράματος. Έτσι, τα κορίτσια χωρίς να το βάλουν κάτω, σχεδίασαν ένα πείραμα όπου θα δοκίμαζαν την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων σε ένα φυτό.

Οι μαθήτριες τοποθέτησαν έξι δίσκους τους οποίους  γέμισαν με σπόρους Lepidium sativum, ένα είδος κάρδαμου, σε ένα δωμάτιο χωρίς ακτινοβολία, και έξι δίσκους με σπόρους σε ένα άλλο δωμάτιο δίπλα σε δύο ασύρματα router που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κοριτσιών, εκπέμπουν περίπου το ίδιο είδος ακτινοβολίας όπως ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο.

Τις επόμενες 12 ημέρες, τα κορίτσια παρατηρούσαν, μετρούσαν, ζύγισαν και  φωτογράφιζαν τους σπόρους. Μέχρι το τέλος του πειράματος, τα αποτελέσματα ήταν ολοφάνερα. Οι σπόροι κάρδαμου που είχαν τοποθετηθεί κοντά στα router δεν είχαν φυτρώσει. Πολλοί από αυτούς ήταν εντελώς νεκροί. Εν τω μεταξύ, οι σπόροι κάρδαμου που είχαν φυτευτεί στο άλλο δωμάτιο, μακριά από τα routers, άνθισαν.

Το πείραμα των κοριτσιών κέρδισε κορυφαίες διακρίσεις σε τοπικούς διαγωνισμούς επιστήμης αλλά και το ενδιαφέρον των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Kim Horsevad, καθηγητή στο Hjallerup Skole στη Δανία, όπου πραγματοποιήθηκε το πείραμα με το κάρδαμο, ένας καθηγητής νευροεπιστήμης από το Ινστιτούτο  Karolinska στη Σουηδία, ενδιαφέρεται για την επανάληψη του πειράματος σε ένα ελεγχόμενο επαγγελματικό επιστημονικό περιβάλλον.

Οι κανόνες και τα πρωτόκολλά ενός ακριβούς επιστημονικού πειράματος ίσως να μην τηρήθηκαν αυστηρά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά υπάρχουν αρκετές όμοιες αναφορές σχετικά με την επίδραση ασύρματων σημάτων σε φυτά. Αυτό ενισχύει και τις υποψίες αρκετών για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του είδους της ακτινοβολίας σε οργανισμούς, πιθανώς και στον άνθρωπο.
Σε κάθε περίπτωση το παράξενο είναι, πως δεν εκτελέστηκε προηγουμένως κάποιο παρόμοιο πείραμα σε κάποιο επιστημονικό ή ερευνητικό κέντρο. Ίσως η εξερευνητική περιέργεια και η απλότητα σκέψης των μαθητών να ήταν το κλειδί για τη σύλληψη και την εκτέλεση αυτού του πολύ ενδιαφέροντος πειράματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου