Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Μεταδοτική η νόσος του Αλτσχάιμερ;

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία. Κατά τους επιστήμονες, είναι πιθανό οι άνθρωποι να προσβληθούν από τη νόσο
Αλτσχάιμερ στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας!

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται είτε τυχαία είτε λόγω κληρονομικότητας. Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, είναι πιθανό η νόσος να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να μεταδοθεί η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (των «τρελών» αγελάδων).

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου (UCL) ανέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος μεν, αλλά πιθανός.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας προέκυψαν έπειτα από τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Εκείνο που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της πρωτεϊνης βήτα αμυλοειδούς, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου |Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Η αυξημένη παρουσία όμως του βήτα αμυλοειδούς είναι κάτι που δεν δικαιολογούταν, λόγω του ότι οι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι (36 έως 51 ετών), και καθώς κανείς τους δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του.

Παρόλα αυτά, μπορεί κανένας από τους ασθενείς να μην είχε αναπτύξει κανονικό Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, ωστόσο στους μισούς η παθολογική εικόνα του εγκεφάλου τους έδειχνε πιθανό ότι θα είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αν προηγουμένως δεν είχαν πεθάνει από Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ.

Όλοι οι νεκροί ασθενείς είχαν κολλήσει τη νόσο από μολυσμένες ενδομυϊκές ενέσεις με ανθρώπινες αναπτυξιακές ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές).
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 1958-1985 περίπου 30.000 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες ορμόνες ανάπτυξης που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων.

Ένας σημαντικό αριθμός όμως των ορμονών αυτών είχαν μολυνθεί με τις πρωτεΐνες «πριόν», με αποτέλεσμα ορισμένοι πολλοί άνθρωποι (πάνω από 200 μέχρι σήμερα) να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.

Γεννάται επομένως η υποψία είναι ότι μια ανάλογη μόλυνση μπορεί να συμβεί με τις πρωτεΐνες του Αλτσχάιμερ, καθώς οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν στον εγκέφαλο των νεκρών ασθενών όχι μόνο «πριόν», αλλά και εστίες βήτα αμυλοειδούς.

Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο όπως η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ,  η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές μπορεί να μεταφερθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι όντως οι ενέσεις των αναπτυξιακών ορμονών ήταν η αιτία για την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προαναφερθέντα ευρήματα βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια και είναι πολύ πρόωρο να θεωρήσει κανείς το Αλτσχάιμερ μεταδοτική ασθένεια.


Πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου