Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η κακή διατροφή κύρια αιτία πρόωρου θανάτου

Η κακή διατροφή είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet.


Οι ερευνητές του Institute of Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι ένας στους πέντε πρόωρους θανάτους οφείλεται σε διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, ζαχαρώδη ποτά και χωρίς φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Τέτοιου είδους διατροφή οδηγεί σε ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη, που με τη σειρά τους οδηγούν στον θάνατο, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden Disease», την πιο έγκυρη για τις παγκόσμιες αιτίες ασθενειών και πρόωρων θανάτων. Τροφές και υγεία Η ομάδα ερευνητών εξέτασε 14 διαιτητικούς παράγοντες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γάλακτος, φυτικών ινών, αλατιού, λιπαρών και θαλασσινών και κατέληξε ότι η διατροφή είναι ο παράγοντας που έχει τις μεγαλύτερες σωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εξετάζοντας μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, ο νούμερο ένα ως προς την πρόκληση πρόωρων θανάτων ήταν η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το κάπνισμα και, στη συνέχεια, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η δίαιτα πλούσια σε αλάτι, η δίαιτα φτωχή σε φρούτα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Η πρόκληση για τις Αρχές είναι να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για τη χάραξη υγειονομικών πολιτικών και προσπαθειών πρόληψης», ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ.


Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου