Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τρώτε για να ζείτε ή ζείτε για να τρώτε;

Τρώτε για να παρέχετε τροφή στον εαυτό σας και να χορτάσετε ή για να «ταΐσετε» τα συναισθήματά σας; Αν ανήκετε στις γυναίκες που δυσκολεύονται να δώσουν απάντηση σε αυτό το
ερώτημα και όχι σε αυτές που το χρησιμοποιούν ως την καλύτερη δικαιολογία για τη βουλιμία τους, τότε καλά θα κάνετε να μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τις δύο αυτές καταστάσεις και να μη φορτώνετε τον οργανισμό σας με θερμίδες.

Συναισθηματική πείνα:

Η συναισθηματική πείνα αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία η τροφή λαμβάνεται για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών που δεν καλύπτονται με άλλους τρόπους. Μια συναισθηματική ανάγκη, όπως  η μοναξιά, η βαρεμάρα, η ντροπή, η θλίψη, προκαλεί την αναζήτηση και λήψη τροφής και όχι το πραγματικό αίσθημα της πείνας. Μόλις δεν νιώθει κανείς καλά, αναζητεί άμεσα το φαγητό.

Το άτομο που καταφεύγει στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους ανυπομονεί να έρθει η στιγμή που θα βρεθεί μόνο του για να φάει. Τότε, νιώθει πραγματικά ο «εαυτός» του και απολαμβάνει αυτό που τον κάνει πάντοτε να αισθάνεται καλύτερα και ευχάριστα, δηλαδή το φαγητό. Τα αποτελέσματα της τακτικής αυτής είναι ευνόητα. Η υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων, ιδιαίτερα όταν κανείς δεν πεινά  και επομένως δεν τις χρειάζεται, οδηγεί κατ' αρχάς σε αίσθημα προσωπικής δυσαρέσκειας. Κατά δεύτερον, η κακή συνήθεια της συναισθηματικής πείνας επιφέρει συχνά παραπανίσια κιλά και πιθανώς μια επιδεινούμενη παχυσαρκία.

Διάκριση συναισθηματικής από βιολογική πείνα:

Είναι γεγονός ότι η συναισθηματική και η βιολογική πείνα δύσκολα διακρίνονται. Χρειάζεται προσπάθεια και διαρκής εκπαίδευση για τον εντοπισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να προσπαθήσετε.

Όταν νιώσετε το αίσθημα της «πείνας» να σας πλησιάζει και πάλι απροειδοποίητα και απειλητικά, προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή: πεινάτε πραγματικά ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα σας βασανίζει; Μπορεί απλώς να βαριέστε εκείνη τη στιγμή και να μη γνωρίζετε πώς να γεμίσετε τον χρόνο σας ή πώς να νιώσετε πιο «γεμάτοι». Προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο μπορείτε σταδιακά να ελέγξετε περισσότερο τον εαυτό σας και να αποφύγετε, αν μη τι άλλο, μια άσκοπη κατανάλωση θερμίδων ή και ένα βουλιμικό επεισόδιο.




Πηγή:blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου