Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Περικοπές στις συντάξεις συζητούν Κυβέρνηση- Δανειστές

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους δανειστές για το ασφαλιστικό, όπως φάνηκε μετά τη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της
Τετάρτης ανάμεσα στις δύο πλευρές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όλα τα θέματα της «καυτής» ατζέντας παραμένουν ανοιχτά, με τους δανειστές να ζητούν να μειωθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και να συρρικνωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.

Επίσης, δεν συμφώνησαν με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας να εφαρμοστούν ελαφρύνσεις και εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Όπως φέρεται, είπαν «ό,τι δίνεις, πρέπει να παίρνεις», υπονοώντας ότι, αν οι εισφορές είναι μικρότερες, πρέπει μικρότερες να είναι και οι συντάξεις.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις έθεσαν οι δανειστές για τον τρόπο συνυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με χρονικό όριο το 2018, από τις οποίες προκύπτει προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένα, ζήτησαν τεχνικές διευκρινίσεις, ενώ ενστάσεις, όπως προαναφέρθηκε, προέβαλαν για το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, διαφώνησαν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που διέπει τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και ζήτησαν μεγαλύτερη αναλογικότητα εισφορών-παροχών.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις και η ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών να παραμείνουν τελευταία θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαρκέσει δέκα μέρες.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, ενώ ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει η εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016.

Αύριο θα συναντηθούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια, ενώ σε κεντρικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί και πάλι συνάντηση το Σάββατο.

Ξεκίνησε το «παζάρι» με τους δανειστές

Νωρίτερα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των ελεγκτών, είχε διευθετηθεί η ατζέντα των συναντήσεων και των επαφών, διάρκειας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την ατζέντα, αύριο η μέρα θα ανοίξει με συζήτηση επί των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ -καθώς στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Άνχελ Γκουρία- και θα συνεχιστεί με τη συζήτηση των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Από τη σημερινή συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, «απουσίασε» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αν και ο ίδιος είχε φτάσει στο Χίλτον και είχε επαφές με τον κ. Τσακαλώτο. Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο κ. Σταθάκης είναι άρρωστος και γι' αυτό δεν θα παραστεί στη συνάντηση.
Στη συνέχεια, όμως, κυβερνητικές πηγές εξήγησαν ότι απλώς δεν χρειαζόταν η παρουσία του.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς την παρουσία του.
Όλο το ενδιαφέρον, τις επόμενες ημέρες, επικεντρώνεται στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κρατάει τα «κλειδιά» της συμφωνίας για αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους.

Στην πρώτη αναγνωριστική συνάντηση, όπως αναμενόταν, καταρτίστηκε το πλάνο των συναντήσεων μέχρι την άλλη εβδομάδα. Αν τότε όλα κλείσουν ομαλά, αυτομάτως ξεκινά η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους θα μπει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Εκεί «κολλάει» και το πόσο ... γενναία θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Στόχος όλων όμως τώρα είναι όλα να κλείσουν «στο τσάκα-τσάκα». Και όπως είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική πλευρά.

Τι σημαίνει αυτό;
Αποφάσεις «στα γρήγορα» σε 5 μέτωπα:
- για νέο ψαλίδισμα των συντάξεων,
- πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων (και χωρίς προστασία για την πρώτη κατοικία ενδεχομένως, όπως ζητούν οι θεσμοί),
- καθιέρωση νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (χωρίς αφορολόγητο, με έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους και φόρους πάνω και από 50%),
- έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και, βεβαίως,
- ο τελικός «λογαριασμός» του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 («πακέτο» μαζί με τα μέτρα που θα το καλύψουν).

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου