Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Λοταρίες και ... άλλα κίνητρα για τη χρήση Πλαστικού Χρήματος


Νέο νομοσχέδιο προετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόκειται να το καταθέσει άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα για την παροχή κινήτρων πληρωμών με πλαστικό χρήμα
 
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα επανέλθει σε ισχύ η πρόβλεψη κατοχύρωσης του αφορολόγητου μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Για τα φετινά εισοδήματα θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου τόσο αποδείξεις χάρτινες όσο και αποδείξεις για αγορές με πλαστικό χρήμα.

Για τα εισοδήματα του 2017, η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο αποδείξεις δαπανών με πλαστικό χρήμα, κάνοντας όμως και τις απαραίτητες εξαιρέσεις για ηλικιωμένους ή κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, σύμφωνα με Τα Νέα.

Κίνητρο θα είναι κληρώσεις ακινήτων της ΓΓΔΕ και ενδεχομένως μετρητών. Η εξειδίκευση των κινήτρων θα γίνει στη συνέχεια με υπουργική απόφαση. Στους κόλπους του επιτελείου επικρατεί η άποψη ότι τα κίνητρα θα πρέπει να διευρυνθούν και στην κατεύθυνση επιστροφής κεφαλαίου για συναλλαγές σε κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο θέμα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει η εφορία. Το σχέδιο προβλέπει να μετράει για την κάλυψη του αφορολόγητου κάθε δαπάνη η οποία γίνεται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, ακόμα και εάν αφορά στην καταβολή του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Κάθε επιχείρηση και όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να εφοδιαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με μηχανάκια POS και να δηλώνουν έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτός θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία. Το αδύνατο σημείο του για τις επιχειρήσεις θα είναι ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών από αυτόν τον λογαριασμό παρά μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται αυτόματα από αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό.

Λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου 
Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή επιπλέον κινήτρων (με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων), για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.
Ακόμη μεταξύ άλλων εξετάζονται:
Η υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς αυτό, ανά κλάδο δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας φοροδιαφυγής.

Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τις επιβαλλόμενες χρεώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους παρόχους πληρωμών. Έτσι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των χρεώσεων, προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Να γίνεται υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη (μέσω ΑΦΜ) με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που κατέχει (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την χρήση μέσων πληρωμών τα οποία δεν συνδέονται ονομαστικά με τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί.
Να διευρυνθεί το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) των πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), με έδρα το εξωτερικό σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

© Sofokleousin.gr Το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα - Τα κίνητρα και οι κληρώσεις Η επιστροφή και πληρωμή εισπραχθέντων ποσών στους φορολογούμενους θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, βάση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη προωθηθεί. Με την διάταξη αυτή επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα Τελωνεία να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τις εισπράξεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάδοχες εταιρείες χρηματαποστολών.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου