Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

«Παράθυρο» για ένταξη των οφειλών του 2017 στον εξωδικαστικό

«Οι τροϊκανοί, για πρώτη φορά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη
ρύθμιση που γίνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του εξωδικαστικού και οι οφειλές προς το Δημόσιο του 2017, είπαν όμως ότι πολύ νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο και πάντως δεν μπορεί να συζητηθεί πριν τον Αύγουστο.
Αυτό έλεγαν χθες πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Όπως εξηγούσαν, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες οφειλετών και οφειλών στην διαδικασία του εξωδικαστικού, κάτι που δεν είναι ανέφικτο, από τη στιγμή που οι δανειστές έχουν αποδεχθεί επί της αρχής ως αξιόπιστο τη διαδικασία και το μηχανισμό.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και οι ίδιοι οι αρμόδιοι ομολογούν ότι η πορεία των υποθέσεων στον εξωδικαστικό είναι πολύ αργή και οι υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστες, κυρίως λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας, τους πολλούς ελέγχους που γίνονται σε κάθε βήμα αλλά και τη δυστοκία των τραπεζών.
Ως γνωστόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31-12-2016. Αίτημα όμως όλων των ενδιαφερομένων φορέων είναι να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών μέχρι 31-12-2017.
Ωστόσο, οι τροϊκανοί δεν θέλουν να προχωρήσουν τώρα σε διεύρυνση της βάσης των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν διότι έχουν την άποψη ότι κάτι τέτοιο ενθαρρύνει τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών.
Στις τελευταίες συναντήσεις, όμως, έλεγαν οι ελληνικές πηγές, οι τροϊκανοί για πρώτη φορά δεν απάντησαν «ξεχάστε το» στο αίτημα για τις οφειλές του 2017, αλλά είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, γεγονός που αντανακλά μια αλλαγή στάσης.

newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου