Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Συναγερμός στις αγορές, φόβοι για τσουνάμι - «Απόνερα» στο ΧΑ

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές, όπου το παγκόσμιο «πλεονάζον» χρήμα που
κυνηγούσε μέχρι τώρα υψηλές αποδόσεις, ίσως αναγκασθεί να αναζητήσει ασφαλή καταφύγια. Διεθνείς οίκοι και αναλυτές προειδοποιούν για επερχόμενη μεγάλη διόρθωση, ενώ οι ειδικοί δείκτες χρηματιστηριακού κλίματος βρίσκονται σε επίπεδα «συναγερμού».
Οι επενδυτές παρακινούνται να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, με κίνδυνο να προκαλέσουν αυτό ακριβώς που φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν  - μια δραματική αυτοτροφοδοτούμενη πτώση με πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία. Τα «απόνερα» φθάνουν στο ΧΑ, που δοκιμάζεται από την επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας.
Οι «Κασσάνδρες» των αγορών μιλούν βέβαια πολλούς μήνες για φούσκα σε μετοχές και ομόλογα, προφητεύοντας «καταστροφή». Όχι μόνον διαψεύδονταν συνεχώς, αλλά οι δείκτες της Wall Street σημείωναν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.
Τώρα όμως υπάρχει με μεγάλη πιθανότητα να  επιβεβαιωθούν. Ενδέχεται μάλιστα οι προβλέψεις τους να αποδειχθούν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», καθώς θα έχουν σπείρει ανησυχίες και μικροπανικό στην αγορά.
Κόκκινος συναγερμός
Αλλωστε, με τις  «Κασσάνδρες» συντάσσονται τώρα και πολλοί που μέχρι πρόσφατα ήταν ένθερμοι θιασώτες του ανοδικού σεναρίου. Είναι οι «ταύροι» που έγιναν ξαφνικά «αρκούδες», γιατί πείσθηκαν ότι  οι αγορές έχουν εξαντλήσει  τα περιθώρια, είτε επειδή έχουν ξεπουλήσει τα χαρτοφυλάκια τους, διαθέτουν ρευστό χρήμα και θέλουν να πέσουν οι τιμές για να αγοράσουν φθηνότερα.
Για μεγάλη διόρθωση προειδοποιούν πάντως και τα  πλκέον αξιόπιστα «εργαλεία» πρόγνωσης που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι χρηματιστικοί οίκοι.
Ο δείκτης «Bull & Bear» της Bank of America Merrill Lynch  που μετρά το κλίμα της αγοράς ξεπέρασε ήδη το όριο «συναγερμού», δίνοντας σήμα για εσπευσμένες πωλήσεις. Από το 2002 μέχρι τώρα 11 φορές  έδωσε τέτοιο σήμα – και όλες τις φορές επιβεβαιώθηκε.
Η επίδραση είναι ήδη εμφανής στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Στην Ευρώπη ο DAX της Φρανκφούρτης και ο  CAC του Παρισιού υποχώρησαν σήμερα κατά 1,6%, ο Dow Jones της Wall Street  έχει πάρει την κατηφόρα και χάνει 1,2%, τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά ομόλογα πιέζονται (οι τιμ΄λες τους υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν).
Ανησυχίες στο ΧΑ,  εμπιστοσύνη στις τράπεζες
Υπό την επίδραση της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας βρίσκεται πλέον και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τόνο και κατεύθυνση δίνουν οι κινήσεις των μεγάλων ξένων funds. Οι προειδοποιήσεις  διεθνών οίκων για επερχόμενη μεγάλη διόρθωση καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι περιορίζουν τις τοποθετήσεις και προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, επιδιώκοντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.
Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν την Παρασκευή σε τροχιά παρατεταμένης διολίσθησης και τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.  Όμως, αυτή τη φορά  οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στα εμποροβιομηχανικά blue chips και στα mid caps, ενώ στις τράπεζες είναι ασθενέστερες.
Είναι μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, που δείχνει ότι  μετά τη δημοσιοποίηση των παραμέτρων των stress test υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – δεδομένου μάλιστα ότι οι μετοχές τους βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις εσωτερικές λογιστικές αξίες.
Επενδυτικές ευκαιρίες
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στις αγορές ότι τα ελληνικά χαρτιά αποτελούν ακόμη επενδυτική ευκαιρία και θα δώσουν υψηλές αποδόσεις, αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν σήμερα τα μοναδικά της Ευρωζώνης που κινήθηκαν ανοδικά (οι αποδόσεις τους έπεσαν), ενώ όλα τα υπόλοιπα πιέσθηκαν.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε σε 3,66% - στα χαμηλά 12ετίας, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού ανέβηκε σε υψηλό τριάμισυ ετών.
Μετοχές και δείκτες
Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,25% στις 875,38 μονάδες, πλησιάζοντας την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη που προσδιορίζεται στις 871.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,23%, τερματίζοντας στις 2.228,65 μονάδες. Απώλειες 1,52% κατέγραψε ο δείκτης Mid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
«Ανθεκτικές» αποδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε από -1,40% μέχρι +0,61% και έκλεισε με θετικό πρόσημο +0,10%.  Πειραιώς +2,7%, Attica Bank +1,1%, Alpha +0,5%, Eurobank και Εθνική -1%.
Όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chips έκλεισαν στο κόκκινο. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -3,7%, Motor Oil και Τιτάν -3,3%, Lamda και Grivalia -2,6%, ΕΛΠΕ -2%, ΟΤΕ -1,8%.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου