Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Τι πρέπει να κάνουμε αν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι μας

Σίγουρα, από όλους μας έχει περάσει από το μυαλό η πιθανότητα να πέσουμε θύμα ληστείας στο ίδιο
μας το σπίτι. Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν έχουμε προσχεδιάσει ένα πλάνο δράσης για μια τέτοια περίπτωση Ίσως να μην ξέρετε ακριβώς από που να αρχίσετε,  ή ίσως να είστε και εσείς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα τους συμβεί ποτέ. Ακριβή στατιστικά στοιχεία τέτοιου είδους εγκλημάτων ποικίλλουν, όμως εκτιμάται πως οι πιθανότητες να πέσει κάποιος θύμα ληστείας στο σπίτι του, είναι πολύ περισσότερες από τις πιθανότητες  να παγιδευτεί στο σπίτι του από φωτιά.

Εκτός από την χρήση ενός ελεγχόμενου συστήματος ασφαλείας στο σπίτι, υπάρχουν διάφορα άλλα πράγματα που ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει για να αποτρέψει μια εισβολή στο σπίτι. Μερικά από αυτά συμπεριλαμβάνουν το κλείδωμα των θυρών και παραθύρων (ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας), την όπλιση του συναγερμού ασφαλείας ανά πάσα στιγμή καθώς και τον έλεγχο του προσώπου πριν ανοίξουμε την πόρτα σε κάποιον ξένο.  Όλοι οι παραπάνω αποτελούν καλούς τρόπους για την πρόληψη των διαρρήξεων. Ωστόσο, τι πρέπει να κάνουμε όταν ο διαρρήκτης είναι μέσα στο σπίτι μας;


Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για να επιβιώσουμε από μία ληστεία στο σπίτι μας

Το πρώτο βήμα για την επιβίωση από μια ληστεία στο σπίτι μας είναι να έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο στο μυαλό μας και να είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό, όμως απίστευτα  λίγοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει λίγο από τον χρόνο τους για να δημιουργήσουν με την οικογένεια τους  ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Μετά το σχεδιασμό, είναι επίσης σημαντικό να εξασκηθείτε έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να   υλοποιήσετε  το σχέδιό σας σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Και όταν λέμε «σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο >>-κυριολεκτικά εννοούμε εντός των πρώτων πέντε δευτερολέπτων ή και λιγότερο!

Ακολουθούν συμβουλές και στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε έτσι ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο δράσης.

Δωμάτιο ασφαλείας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα ειδικό δωμάτιο θα πρέπει να κατασκευαστεί, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως δωμάτιο ασφαλείας. Αυτό, δεν είναι αλήθεια, διότι ένα ντουλάπι, ένα μπάνιο ή ένα άλλο δωμάτιο στο σπίτι σας μπορεί να μετατραπεί σε δωμάτιο ασφαλείας το οποίο να μπορεί να σας προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε περίπτωση εισβολής στο σπίτι σας. Βασικά, το δωμάτιο αυτό θα πρέπει να έχει μια σταθερή, βαριά πόρτα, κατά προτίμηση με κλειδαριά ασφαλείας στο εσωτερικό της. Ένα δωμάτιο, το οποίο δεν έχει παράθυρα και  προσφέρει μόνο έναν τρόπο εισόδου και εξόδου, είναι η βέλτιστη λύση. Άλλα δύο πράγματα που θα πρέπει να διαθέτει το δωμάτιο ασφαλείας είναι ένα πλήρως φορτισμένο κινητό και ένα πληκτρολόγιο συναγερμού το οποίο να  μπορεί να ειδοποιεί αμέσως την εταιρία που προστατεύει το σπίτι ή  το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Eπίσης συνιστάται να υπάρχουν ακόμα ειδικά φάρμακα, μη-φθαρτά τρόφιμα, νερό και ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Κουμπιά πανικού

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα κουμπιά πανικού στο σπίτι σας, μπορείτε να καλέσετε αμέσως για βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας ληστείας. Πολλά συστήματα παρέχουν πρόσβαση συναγερμού πανικού από το πληκτρολόγιο ή μπορεί να έχουν και ένα ξεχωριστό κουμπί πανικού που να συνδέεται με το σύστημα. Το να έχετε περισσότερα από ένα πληκτρολόγια στο σπίτι είναι επίσης μια καλή ιδέα. Στην πραγματικότητα, η εγκατάσταση ενός πληκτρολογίου κοντά στο κρεβάτι σας είναι μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι πολλές διαρρήξεις στο σπίτι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.Μερικοί άνθρωποι συμβουλεύουν να έχουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας κοντά στο κρεβάτι μας έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό του αυτοκινήτου μας, εαν είμαστε σε κίνδυνο. Ωστόσο αυτή δεν είναι και η πιο αποτελεσματική πρόταση, αφενός γιατί λόγω εμβέλειας  το τηλεχειριστήριο μπορεί να μην μπορέσει  να προκαλέσει συναγερμό και αφετέρου τέτοιοι συναγερμοί συνήθως αγνοούνται. Η λύση του μπουτόν πανικού είναι  προτιμότερη.

Κλειδώστε την πόρτα του υπνοδωματίου σας

Μερικές διαρρήξεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πολλές επίσης συμβαίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες  πριν από την αυγή, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται. Για να επιβιώσετε από μια τέτοια διάρρηξη, μια καλή ιδέα είναι να έχετε μια βαριά πόρτα στο υπνοδωμάτιο σας που να κλειδώνει από μέσα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να έχετε την πόρτα του υπνοδωματίου σας κλειδωμένη και καθόλη την διάρκεια της νύχτας. Εάν ένας εισβολέας μπει στο σπίτι σας, όταν κοιμάστε, ο χρόνος αντίδρασης σας είναι πιθανό να επιβραδυνθεί μέχρι να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει. Το να έχετε μια πόρτα που δεν θα επιτρέψει στον διαρρήκτη να έχει άμεση πρόσβαση στο δωμάτιο σας θα σας δώσει μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα για να καλέσετε την αστυνομία ή να δράσετε  σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης που έχετε σκεφτεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Κρατήστε τα φώτα σβηστά

Αυτή η συμβουλή είναι πραγματικά καλή για εκείνους από εσάς που ζουν μόνοι. Σίγουρα όλοι ξέρετε  τον χώρο γύρω από το σπίτι σας στο σκοτάδι πολύ καλύτερα από ό, τι  ένας ξένος. Εάν λοιπόν κάποιος μπει στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, εσείς θα μπορέσετε να κινηθείτε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, μια και γνωρίζετε πολύ καλά κάθε γωνιά του σπιτιού σας, και σίγουρα θα μπορέσετε να φτάσετε σε κάποιο τηλέφωνο, ή να διαφύγετε, όσο ο διαρρήκτης θα ψηλαφίζει το σπίτι σας στο σκοτάδι.

Επιτεθείτε στον διαρρήκτη πριν σας επιτεθεί αυτός

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το όπλο τους, όταν έρθουν αντιμέτωποι με έναν διαρρήκτη. Ενώ αυτό είναι βεβαίως μια συμβουλή που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω, σίγουρα η χρήση του όπλου θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή και να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Είτε χρησιμοποιείται ένα γεμάτο όπλο είτε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, υπάρχουν νόμοι που ισχύουν για το πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε περιπτώσεις επιδρομών στο σπίτι. Φυσικά, όλα υπερνικούν την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των παιδιών σας, αλλά σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να χρεωθεί ένα έγκλημα μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκε το σπίτι και την οικογένειά του. Οι πρώτες ενέργειές σας σε ένα περιστατικό διάρρηξης θα πρέπει να είναι  η  αναζήτηση τρόπων διαφυγής ή η εύρεση κρυψώνων για να παραμείνετε ασφαλείς , ενώ περιμένετε την αστυνομία να φτάσει. Εάν ωστόσο η χρήση του όπλου είναι αναπόφευκτη, να είστε όσο πιο γρήγοροι μπορείτε, πριν ο κλέφτης έχει την ευκαιρία να σας αφοπλίσει ή να κάνει χρήση βίας εναντίον σας.

Αποφύγετε μια ληστεία στο σπίτι με κάθε κόστος

Πάρτε τα μέτρα σας για να αποφευχθεί μια διάρρηξη στο σπίτι σας εξοπλίζοντας το με ένα σύστημα ασφαλείας και γενικότερα να είστε πιο προσεχτικοί σε ότι αφορά θέματα ασφαλείας του σπιτιού σας.  Η προσοχή περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός σχεδίου σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς και την εκπαίδευση της οικογένειά σας για το πως πρέπει να δράσει σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης. Η εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, καθώς και η δημιουργία ενός σχεδίου επιβίωσης σε περίπτωση διάρρηξης στο σπίτι, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, εάν ποτέ πέσετε θύμα ληστείας στο σπίτι σας.
 




Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου