Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τέλος η σχέση Τσίπρα - Καμμένου;

Ηταν μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια εντυπωσιακή
προσπάθεια να υποβαθμίσει τις αναφορές για κακές σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, είπε το περίφημο: «Γνωρίζω ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφωνεί πέντε και έξι φορές την ημέρα στον κ. Καμμένο». Τι να έλεγαν τόσες φορές όλη μέρα στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μας είπε.
Ισως να κανόνιζαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή στο σπίτι του υπουργού Αμυνας. Το οποίο ραντεβού, όπως αποκαλύπτει στο φύλλο της Δευτέρας ο «Φιλελεύθερος», αποδείχτηκε όχι μόνο μια παταγώδης αποτυχία να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τη σχέση τους, αλλά και επεισοδιακό: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος των Ανεξ. Ελλήνων αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και πλέον το κυβερνητικό δίδυμο που εξουσίασε τη χώρα επί τρία και πλέον χρόνια βρίσκεται ένα βήμα από το διαζύγιο.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η συνάντηση έγινε στο σπίτι του κ. Καμμένου στο Καβούρι και παρών ήταν και ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Κατά την εφημερίδα, οι τρεις άνδρες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και πλέον «βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη ρήξη».
Ο υπουργός Αμυνας διαμαρτυρήθηκε για την απομόνωσή του από την ομάδα του Μαξίμου. «Με έχετε βάλει στο περιθώριο, θα τα κάνω όλα λίμπα» φέρεται να είπε στους συνομιλητές του. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία οι ΑΝΕΛ φαίνεται όντως να έχουν αποκλειστεί από τα κέντρα αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Πρωθυπουργός μαζεύει τους συνεργάτες του στο Μαξίμου εν όψει σοβαρών αποφάσεων, σπανίως προσκαλεί στελέχη των ΑΝΕΛ. Αν προσπεράσουμε το ενδεχόμενο να τους μιλάει από εκεί στο… τηλέφωνο είναι ένα ζήτημα που εν όψει και των εκλογών δείχνει κάποια πράγματα για το οριακό της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Αγκάθι στις σχέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ στην πρωθυπουργική βίλα της Ηρώδου Αττικού είναι, όπως είναι λογικό, η στάση του στο Σκοπιανό, στην οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις με αυτές του Νίκου Κοτζιά, ειδικά αν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στα Σκόπια με πρόταση για ονομασία της ΠΓΔΜ ως «Γκόρνα Ματσεντόνια».
Αυτό πάντως που φαίνεται να έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι η συμπεριφορά του κ. Καμμένου στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη. Μολονότι είναι ένα θέμα της άμεσης αρμοδιότητάς του, ο κ. Καμμένος έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα να ταξιδεύει στο εξωτερικό, όντας απών. Αλλά και όταν μιλάει κάνει ασύμμετρες τοποθετήσεις περί «ομηρίας» των δύο στρατιωτικών –δήλωση που αποδοκιμάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον αναπληρωτή του κ. Καμμένου, Φώτη Κουβέλη.
Από την πλευρά του εξάλλου, ο κ. Τσίπρας του σημείωσε ακριβώς αυτό: «Πάνο, πρέπει να προχωρήσουμε με το Μακεδονικό και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς».
29387083_1812375088793302_8641760703935414272_o
Ωστόσο, η ρήξη στις σχέσεις της ομάδας Τσίπρα με τον κ. Καμμένο δεν πρέπει να αποσυνδέεται και με τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα με την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη. Ο υπουργός Αμυνας θεωρείται προνομιακός συνομιλητής του αφεντικού του ΠΑΟΚ ενώ από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε –άγαρμπα είναι η αλήθεια– η αποστασιοποίησή της από τον έως τώρα φιλικό της επιχειρηματία μετά το συμβάν με την εισβολή του με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.
To ρεπορτάζ θέλει τον κ. Καμμένο να ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα –πιθανότατα την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ– σε μια δημόσια παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τα οποία έχουν προκαλέσει εντάσεις εντός του κυβερνητικού σχήματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές του να αποφύγουν τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης.
 protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου