Τρίτη 10 Απριλίου 2018

O Τσίπρας στον Πούτιν με φόντο τους S-400

Οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα» υποστηρίζει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα
Αντρέι Μασλοβ, σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο κ. Μασλόβ υποστήριξε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται στη βάση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με βάση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
« Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ένα παράδειγμα ότι ακόμη και αν έχουν υπάρξει κρίσεις αυτές μπορούν να ξεπεραστούν» τόνισε ο Ρωσος πρέσβης προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή είναι πετυχημένη χωρίς να στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας.
«Η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα ελέγχου των εξοπλισμών, οι S 400 είναι αμυντικού χαραχτήρα και δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή» προσθέτοντας με νόημα ότι και η Ελλάδα είχε ενδιαφερθεί για τους S-300.
Σε ερώτηση αν φοβάται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας- Τουρκίας, ο Ρώσος πρέσβης απάντησε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν σε ένοπλη σύγκρουση.
Τάχθηκε υπερ της αυστηρής τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβατικό πλαίσιο και τη συνθήκη της Λωζάννης. Καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.
Ο κ. Μάσλοβ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν και εντος του 2018 ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Μόσχα. «Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε.
Στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish stream, ένα έργο το οποίο δεν φαίνεται ότι έχει κλείσει αν και όπως επεσήμανε ο Ρώσος πρέσβης χρειάζεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει.
Ο κ. Μασλόβ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζονται θετικά για τον Βλαντιμιρ Πούτιν.
Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της λύσης της εκκρεμότητας με τον Ρώσο πρέσβη να δηλώνει όμως ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια δεν θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής».







news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου