Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

4 λόγοι που ο λογαριασμός του ρεύματος έρχεται «φουσκωμένος»

Τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού δεν είναι λίγα, ειδικά όταν έχεις και οικογένεια! Ανάμεσα σ’ αυτά,
λοιπόν, καλείστε να συνυπολογίσετε έναν από τους κύριους υπόπτους που... αδειάζουν την τσέπη σας: τον λογαριασμό του ρεύματος. Αναζητώντας, λοιπόν, την απάντηση στο γιατί ο συγκεκριμένος λογαριασμός έρχεται σχεδόν κάθε φορά φουσκωμένος, καταλήξαμε στα λάθη που σας κάνουν να πληρώνετε (ακόμα) περισσότερο. Τα καλά νέα, όμως είναι ότι μπορείτε να τα αποφύγετε, με τις σωστές συμβουλές.

Έχετε συσκευές παλιάς τεχνολογίας

«Αφού ακόμα δουλεύουν όλες οι συσκευές του σπιτιού μου, γιατί να τις αντικαταστήσω;», θα σκεφτείτε εύλογα. Γιατί πολύ απλά οι παλιές συσκευές καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα και ειδικά όσες είναι έτσι κι αλλιώς ενεργοβόρες. Τα κλιματιστικά (που είναι και επίκαιρα λόγω καλοκαιριού), για παράδειγμα, που λειτουργούν με βάση την παλιά τεχνολογία, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να φτάσουν στη θερμοκρασία που τα έχουμε ρυθμίσει. Γι' αυτό, αν σκοπεύετε να αγοράσετε σύντομα καινούριο κλιματιστικό, θα πρέπει να ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, η οποία μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει (αν επιλέξετε σωστά) σημαντικά τον λογαριασμό σας. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, προσπαθήστε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, πρέπει να φτάνει μέχρι τους 26 βαθμούς το καλοκαίρι και να μην κατεβαίνει κάτω από τους 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τις λιγότερο καυτές μέρες, μην ξεχνάτε ότι και ο ανεμιστήρας μπορεί να σας δροσίσει ικανοποιητικά και μάλιστα καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το ψυγείο αφού λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα 365 μέρες τον χρόνο. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητές του, δώστε προσοχή και στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τη ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τη Δ.Ε.Η., ιδανικά η θερμοκρασία συντήρησης δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τους 7 βαθμούς και η θερμοκρασία κατάψυξης μικρότερη των -18- έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% λιγότερο ρεύμα. Φροντίστε να κάνετε απόψυξη όποτε χρειάζεται (ξέρουμε ότι δεν είναι η αγαπημένη σας δουλειά αλλά είναι απαραίτητη) και να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγο. Αποφύγετε, όσο είναι δυνατό, την τοποθέτηση του ψυγείου κοντά σε άλλες συσκευές, όπως ο φούρνος και το πλυντήριο πιάτων αλλά και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος.

Χρησιμοποιείτε ακόμα παλιές λάμπες

Το κόστος αγοράς των απλών λαμπτήρων είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, οι παλιές λάμπες «καίνε» 4-5 φορές περισσότερο ρεύμα από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα ο λογαριασμός και η τσέπη μας να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η., ένας κοινός λαμπτήρας 60W, μέσα σε μία ώρα καταναλώνει 0,06KWh, που μεταφράζεται σε 0,009 ευρώ ενώ ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης 20W σε μία ώρα καταναλώνει 0,02KWh που μεταφράζεται σε 0,003 ευρώ. Μπορεί η διαφορά να σας φαίνεται ελάχιστη, όμως στην πραγματικότητα το νούμερο είναι τριπλάσιο και αν την υπολογίσετε σε βάθος χρόνου, σίγουρα δεν είναι καθόλου αμελητέα. Επιπλέον, οι λάμπες χαμηλής κατανάλωσης είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Οι συσκευές που «καίνε» ρεύμα ακόμα κι όταν δεν λειτουργούν

Αν δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοούμε σας δίνουμε κάποια παραδείγματα βγαλμένα από την ζωή. Παράδειγμα πρώτο: φορτίζετε το κινητό σας και αφού η μπαταρία φτάσει στο 100%, το βγάζετε από τον φορτιστή ο οποίος παραμένει στην πρίζα, συνεχίζοντας να καίει ρεύμα. Παράδειγμα δεύτερο: βλέπετε τηλεόραση και την κλείνετε. Δεν ξέρετε, όμως, ότι έτσι καταναλώνει και πάλι ρεύμα γιατί βρίσκεται σε λειτουργία stand by και δεν είναι απενεργοποιημένη.

Πλένετε τα ρούχα σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία

Η αντίληψη ότι για να καθαρίσουν επαρκώς ρούχα, σεντόνια, πετσέτες κ.ο.κ. πρέπει να πλυθούν με ζεστό - πολύ ζεστό- νερό, αποδεικνύεται μάλλον αβάσιμη. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία των παλιών νοικοκυρών, όμως λίγο η σύγχρονη τεχνολογία των πλυντηρίων και λίγο η βελτιωμένη σύνθεση των απορρυπαντικών, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το πρόγραμμα πλύσης στους 60 βαθμούς που παλαιότερα οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, πλέον δεν είναι απαραίτητο. Πλένοντας στους 30 ή 40 βαθμούς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ταυτόχρονα εξοικονομούμε περισσότερη ενέργεια ενώ φυσικά τα ρούχα δεν φθείρονται. Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι τα πλυντήρια καταναλώνουν πολλή ενέργεια στο να ζεστάνουν το νερό ενώ, όσο υψηλή είναι η θερμοκρασία του προγράμματος, τόσο περισσότερη ώρα διαρκεί και άρα καίει» περισσότερο ρεύμα.





mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου