Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για τις Πρέσπες στην ΠΓΔΜ

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα στην ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα όπου οι πολίτες θα εγκρίνουν ή θα
απορρίψουν την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Η έγκριση της συμφωνίας από τον λαό αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ευρω-ατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

Η απόφαση για το δημοψήφισμα ελήφθη στην Βουλή, με 68 βουλευτές σε 120 να ψηφίζουν υπέρ. Οι βουλευτές της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, ενώ νωρίτερα είχαν καταθέσει δύο τροπολογίες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό.


Το ερώτημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Το NATO έχει εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μόνον εφόσον οι πολίτες εγκρίνουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ θα αρχίσουν το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου.



skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου