Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

"Αναδρομικά ενστόλων: Μπήκαν στον προϋπολογισμό-Πότε ψηφίζονται"


Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2018 έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση
της κυβέρνησης, να δώσει έως το τέλος του έτους τα αναδρομικά ενστόλων, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και δικαστικών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι δικαιούχοι θα λάβουν μια γενναία προκαταβολή του οφειλόμενου ποσού και θα μείνει ένα ποσό σε εκκρεμότητα.

Το προσχέδιο επιβεβαιώνει την εγγραφή στις δαπάνες του τρέχοντος έτους ποσού 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση, για να επιστραφούν τα αναδρομικά.

Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση δρομολογεί την επιστροφή αναδρομικών 1,2 δισ. ευρώ σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη, πιθανώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ή στον προϋπολογισμό.

Εκεί θα ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται να δώσει φέτος ολόκληρο το ποσό, ή εάν θα δώσει μαι γενναία προκαταβολή, καθώς στο προσχέδιο δεν εμφανίζεται όλο το ποσό των 1,2 δισ αλλά μόνο τα 800 εκατομμύρια.

Να υπενθυμισουμε ότι αναμένεται να επιστραφούν αναδρομικά ύψους από 1.400 έως 10.000 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ, ανάλογα με τον βαθμό τους σε περίπου 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε 8.500 διδάσκοντες στα ΑΕΙ ενώ παρόμοιες επιστροφές θα γίνουν έως το τέλος τους έτους και σε δικαστικούς.

Στο σχέδιο για την επιστροφή αναδρομικών που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προβλέπει την καταβολή αναδρομικών από το 2012, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα.

Το κονδύλι του 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια είναι εξασφαλισμένο και θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού.
Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ.





armyvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου