Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Πανελλήνιες 2019: Οι προτεινόμενες απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε σήμερα ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Το θέμα αφορούσε την ενότητα "Δημοκρατία και νέοι". Το alfavita δημοσίευσε τις λύσεις των θεμάτων.
Α1. Το κείμενο αναφέρεται στη δημοκρατία (Θέμα του κειμένου). Αρχικά, σημειώνεται ότι οι αναγκαίοι κανόνες ύπαρξης αξιών για τη θεμελίωση της δημοκρατίας προέκυψαν από ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. (1η) Ειδικότερα, επισημαίνονται η αξία της ανεκτικότητας που, όμως, κινδυνεύει από τον δογματισμό/μισαλλοδοξία, (2η)η αξία της αποκήρυξης της βίας για την καταπολέμηση των διαφορών (3η), το ιδανικό της αλλαγής της κοινωνίας μέσω της αδέσμευτης έκφρασης αντίρροπων/αντίθετων ιδεών, η σημασία των μεταβολών ως προς τον ευρύτερο τρόπο ζωής (4η) καθώς και η αξία της αδελφότητας. Επιπλέον, για τη μακρόχρονη διατήρηση της δημοκρατίας απαιτείται οι αρχές της να αφομοιωθούν από τους πολίτες. (5η) Τέλος, τονίζεται ότι η αδελφότητα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό. (6η)
Β1.
α. Σ
β. Λ
γ. Σ
δ. Σ
ε. Λ
Β2.
α.
1 : «Ποτέ μου…Καρλ Πόπερ…..αιματοχυσίες»
2 : «Στο έργο…..Χέγκελ ….σφαγείο»
β. Ο πομπός , γενικά, με τη χρήση της αυθεντίας επιτυγχάνει την ενίσχυση της αξιοπιστίας του, φαίνεται γνωστικά επαρκής ενώ και ο δέκτης διστάζει να αμφισβητήσει να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του. Στην πρώτη περίπτωση , ο πομπός αποδεικνύει ότι η δημοκρατική εξουσία δεν συνδέεται με τη βία ( το ιδανικό της μη βίας. Ποτέ μου…Καρλ Πόπερ….χωρίς αιματοχυσίες). Στη δεύτερη περίπτωση, ο πομπός αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη πορεία ανά τον χρόνο συνδέεται με τους πολέμους . ( Στο έργο του…..Χέγκελ…. «απέραντο σφαγείο»)
Β3α.
διδαχή: διδασκαλία, κήρυγμα χλευασμού: κοροϊδίας, εμπαιγμού συμβίωσης : συνύπαρξης αντιπολιτεύεται: αντιτάσσεται, αντιστρατεύεται, αντιπαρατίθεται
Β3β.
απέραντο σφαγείο: ατελείωτη αιματοχυσία
που φωτίζει την πορεία μας: κατευθύνει τη δράση μας
Β4α.
1.
i.«Αν σήμερα …..επιβληθεί με τη βία» (2η παράγραφος)
ii. «Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος….πορεία μας» (6η παράγραφος)
2. i. «Θέλετε να δοκιμάσουμε να τις απαριθμήσουμε;»
ii. «Μπορούμε να τον διαψεύσουμε;»
Β4β.
Παράθεση ξενόγλωσσου όρου και επεξήγηση του αντίστοιχου ελληνικού
Β4γ.
Ενεργητική σύνταξη.
Τροπή σε παθητική => Η διαμόρφωση και η εξάπλωση ειρηνικών καταστάσεων επιτρέπονται μόνο από τη δημοκρατία.
ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ -ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ -ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΤΣΗΣ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΗΣ -ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΚΑΣ
 
 
 
 
 
 
 
  alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου