Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Σε επιφυλακή τα επιτελεία, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Ορούτς Ρέις

Σε ετοιμότητα για εφαρμογή της «Λερναίας Ύδρας»


Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις που διέπλευσε το Αιγαίο χθες κατευθυνόμενο προς το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το τουρκικό σκάφος συνοδεύεται από μια φρεγάτα και μια κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται ελληνική φρεγάτα παρακολουθώντας την πορεία του τουρκικού στολίσκου και τηρώντας ετοιμότητα αν χρειαστεί να επέμβει σε περίπτωση που το Ορούτς θελήσει να παρεκκλίνει της πορείας του και να αποπειραθεί να προχωρήσει σε κάποια δραστηριότητα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Σε ετοιμότητα για εφαρμογή της «Λερναίας Ύδρας»

Τα ελληνικά επιτελεία είναι σε ετοιμότητα άμεσης εφαρμογής αν το Ορουτς Ρέις αποπειραθεί να κάνει κάτι και για αυτό ανώτατες στρατιωτικές πηγές υπενθύμισαν για μια ακόμη φορά την σειρά μέτρων με τον κωδικό «Λερναία Ύδρα» που είναι έτοιμα να λάβουν αν και εφόσον χρειαστεί. Η ελληνική πλευρά το έδωσε το σχέδιο αυτό πριν κάμποσες μέρες στη δημοσιότητα μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο την θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης. Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.
Τα σενάρια απάντησης ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης αν οι Τούρκοι επιλέξουν την όξυνση

Να θυμίσουμε επίσης πως σύμφωνα με διάφορα σενάρια απάντησης που εξετάζονται σύμφωνα με την ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, η απάντηση της Ελλάδας θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το πόσο θα τραβάει το σχοινί η Τουρκία.

Αυτές θα ξεκινούν για παράδειγμα από ένα «μπαράζ» κλήσεων στον ασύρματο όπως είχε γίνει σε σημαντικό βαθμό όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος» κράτησε την θεση της και με αποφασιστικότητα απέτρεψε την είσοδο του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε δεύτερο βαθμό εξετάζεται το...«τζαρτάρισμα» ή αποτροπή μέσω ελιγμών, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις μεταξύ σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από εκεί και πέρα πλέον τα πράγματα γίνονται πιο «περίπλοκα» καθώς εξετάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και την νηοψία του τουρκικού σκάφους αν αυτό επιμείνει σε πορεία και δράσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό τον βαθμό πολλοί επιτελείς είναι που αναμένουν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας οπότε εκεί ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ή του φρενοκομείου κατά άλλους καθώς πλέον τα σενάρια περνάνε σε επίπεδο θερμής αντιπαράθεσης με την χρήση πυρών από υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλακάτους και αεροσκάφη…

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των σύγχρονων υποβρυχίων Παπανικολής έχει αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της Τουρκίας ενώ και η αεροπορία «ξεσκονίζει» τους Exocet AM-39 που η εμβέλειά τους φτάνει τα 38 ναυτικά μίλια αλλά και άλλα έξυπνα όπλα που διαθέτει για πλήγματα πέραν του ορίζοντα που έχουν και δυνατότητες ναυτικού πλήγματος.
Προκλητικότητα στον αέρα με σκληρές αερομαχίες

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία προχθές σημείωσε ρεκόρ φετινής προκλητικότητας στην περιοχή του Καστελόριζου όταν τα μαχητικά της δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των ελλήνων πιλότων με αποτέλεσμα να σημειωθούν 19 σκληρές αερομαχίες.

Χθες η Τουρκία συνέχισε με 5 αερομαχίες αλλά προχώρησε και σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών με προκλητικότερη όλων εκείνη πάνω από το νησί της Χίου.

Συγκεκριμένα χθες, 16 τουρκικά αεροσκάφη (14 F-16 και δύο CN-235) πραγματοποίησαν 56 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 19 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ενώ έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Η υπέρπτηση στην Χίο

Την μεσημέρι της Τετάρτης στις 15: 14 δυο τούρκικα F-16 πραγματοποίησαν πτήση πάνω από τις Ν. Οινούσσες στα 22.000 πόδια.

Ένα ένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος την ίδια ώρα πραγματοποίησε πτήση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου στα 20.000 πόδια.

Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει 45 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, έναντι 25 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου