Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Mπορούμε να ξαναπαγώσουμε τους Πόλους (VIDEO)

Την ώρα που οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν φέτος πως οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωσαν σε
εξαπλάσια νούμερα από το 1979 και η Γροιλανδία απώλεσε 217 δισ. τόνους πάγου σε έναν μήνα, κάποιοι σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα.

Ο Αρκτικός Κύκλος σημειώνει ζεστές θερμοκρασίες ρεκόρ και η Ισλανδία έχασε τον πρώτο της παγετώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν και καλούν σε ανθρώπινη δράση για να αλλάξει το πράγμα. Να ξαναπαγώσουμε τους Πόλους δηλαδή!

Δεν είναι ακριβώς επιστήμονες, αλλά μια ομάδα ινδονήσιων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων, που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Faris Rajak Kotahatuhaha, η ιδέα του οποίου απέσπασε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό βιώσιμου σχεδίου (ASA International Design Competition).



Τι περιλαμβάνει η ιδέα του; Υποβρύχια, οι κεντρικές κοιλότητες των οποίων γεμίζουν με θαλασσινό νερό καθώς αναδύονται και το αλάτι φιλτράρεται κατόπιν ώστε να ανέβει το σημείο πήξης του νερού.

Μετά κλείνει η καταπακτή και το νερό μπορεί έτσι να παγώσει με φυσικό τρόπο. Έναν μήνα μετά, έχεις ένα ωραιότατο εξάγωνο παγόβουνο. Γιατί εξάγωνο; Γιατί με τέτοιο σχήμα, θα είναι ευκολότερο για τα παγόβουνα να συνενώνονται και να δημιουργούν μεγαλύτερες οντότητες, σαν κηρύθρες.

Η ιδέα συζητήθηκε και σε επιστημονικό επίπεδο και κρίθηκε για την ώρα ανεφάρμοστη. Θα χρειάζονταν δηλαδή 10 εκατ. τέτοια υποβρύχια ώστε να αντισταθμιστεί ο πάγος που χάθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, όπως δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς, Andrew Shepherd.

Ένας άλλος καθηγητής, ο Michael Mann του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δήλωσε πως αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Και θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να μετακινήσουμε τα παγόβουνα στη στεριά, αν είναι να έχουν κάποια επίδραση στη στάθμη του νερού.

«Ενδιαφέρουσα μηχανική λύση», τη χαρακτήρισε ωστόσο ο Shepherd, μια πρακτικά ανεφάρμοστη σήμερα ιδέα, ποιος ξέρει τι γίνεται όμως σε λίγα χρόνια;











Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου