Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Γιώργος Γρηγοράκος-Προηγείται η προστασία της ανθρώπινης ζωής


H κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε λόγω της έλευσης της πανδημίας του
κορωνοϊού(covid-19) έθεσε εξαρχής το δίλημμα αν η υγειονομική αντιμετώπιση του ιού αποτελεί μείζον θέμα ή αν τελικά οι οικονομικές / πολιτικές επιπτώσεις υπερισχύουν. Όμως το αγαθό της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, είναι υπέρτατο μη διαπραγματεύσιμο και δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Υπερισχύει όλων, γιατί χωρίς αυτό ούτε οικονομία υφίσταται, ούτε παραγωγή μπορεί να διατηρηθεί, ούτε πολιτική μπορεί να ασκηθεί.

Κάποιες χώρες, δυστυχώς ελάχιστες (μία εκ των οποίων και η δική μας), το αντιλήφθηκαν έγκαιρα αφουγκραζόμενες τις εναγώνιες προτροπές των ειδικών επιστημόνων, που καλούσαν για λήψη άμεσων μέτρων και την διοχέτευση "πάσα δυνάμει" των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς αναστολές και επιφυλάξεις. Δυστυχώς οι περισσότερες χώρες και οι ηγέτες τους είτε καθυστέρησαν είτε προτίμησαν την τακτική ενός κοντόθαλμου και εκρηκτικού, όπως αποδείχθηκε, μείγματος που περιείχε λίγο από υγεία, λίγο από οικονομία και πολύ πολιτική με ολέθρια αποτελέσματα και εκατόμβες νεκρών.

Η Ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξε να ακολουθήσει τον δύσκολο και πολιτικά γενναίο δρόμο, επιβάλλοντας πρώιμα αλλά αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στον γενικό πληθυσμό, όπως αυτά της άσκοπης μετακινήσεως των πολιτών αλλά και επώδυνων μέτρων που πλήττουν τους ήδη ταλαιπωρημένους από τα χρόνια των μνημονίων εμπόρους, επαγγελματίες και εργαζομένους. Οι πρωτοβουλίες αυτές του πρωθυπουργού βρήκαν σύμφωνους και στηρίχθηκαν από τον οργανισμό προστασίας της δημόσιας υγείας και από τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του οποίου η επιλογή αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα απαιτούσε για την υλοποίησή του έναν συγκροτημένο κρατικό μηχανισμό ο οποίος θα το εφαρμόσει και θα ελέγχει συνεχώς την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία του, αντιπαρερχόμενο τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος λόγω της γραφειοκρατίας και της δυσχέρειας χρηματοδότησης των προμηθειών του απαιτούμενου υλικού.


Η λύση βρέθηκε με την ανακλαστική ενεργοποίηση κάποιων χαρακτηριστικών που κάνουν τον λαό της πατρίδας μας να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, όπως το φιλότιμο και η ευσυνειδησία. Πέραν του εξαιρετικά καταρτισμένου υγειονομικού προσωπικού που δίνει τη δική του μάχη κατά του ιού στα νοσοκομεία, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας υπερβάλλουν εαυτόν πέραν του καλώς εννοούμενου  καθήκοντος, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την ζωή τους, επιβλέποντας την εφαρμογή των μέτρων σε όλη την επικράτεια με τα πενιχρά μέσα ατομικής προστασίας που διαθέτουν. Παράλληλα εκπέμπουν με κάθε ευκαιρία και αποστέλλουν σε κάθε κατεύθυνση εθνικά μηνύματα, όπως προσφάτως έγινε με την συνδρομή τους και την ευαισθησία που επέδειξαν, στην καραντίνα που τέθηκαν λόγω πολλών εισαγόμενων κρουσμάτων οι γηγενείς πληθυσμοί των Ελλήνων ακριτών της μουσουλμανικής μειονότητας των Πομάκων, που κατοικούν στην κωμόπολη του Εχίνου Ξάνθης .


Η πατρίδα αυτές τις στιγμές επενδύει στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής των πολιτών της ξοδεύοντας πολύτιμους πόρους, προκειμένου να διασώσει το αγαθό της δημόσιας υγείας, αφήνοντας αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα την οικονομία, της οποίας προσπαθεί με τονωτικές "ενέσεις" να αμβλύνει το βάρος των περιοριστικών μέτρων. Η επένδυση αυτή δείχνει να αποδίδει, που αν και δυστυχώς υπάρχουν θύματα ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ταυτόχρονα και καθώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το τέλος της πανδημίας, διεθνείς οικονομικοί παράγοντες διαβλέπουν ότι η Ελλάδα λόγω του τρόπου που επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα έχει τις λιγότερες συνέπειες και δυναμική εκτόξευση της οικονομίας της, μετά φυσικά την μεγάλη καμπή που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στα διεθνή οικονομικά φόρα έχει ανοίξει η συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στους G20 (20 ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως).

Το παράδειγμα της Ελλάδας κατέδειξε ότι δεν μπορεί να έπεται η ανθρώπινη ζωή της οικονομίας ή οποιουδήποτε άλλου τομέα και οι δογματισμοί των Τράμπ, Ερντογκάν, Τζόνσον και άλλων επιβάλλεται να εγκαταλειφθούν. Βέβαια είναι απαραίτητο μετά την κρίση του κορωνοϊού να δομηθεί εκ θεμελίων το εθνικό μας σύστημα υγείας. Αυτή η κρίση επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα υγείας επιβάλλεται να είναι ισχυρά και προικοδοτημένα με τους απαιτούμενους πόρους, χωρίς φειδώ και τη συνήθη υποτίμηση. Δυστυχώς το αντίτιμο που πληρώθηκε για να  αξιολογηθεί η σημασίας τους έπρεπε να πληρωθεί με ανθρώπινες ζωές προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα της επένδυσης στην ανθρώπινη ζωή.

Γεώργιος Γρηγοράκος
Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού ε.α
Δημότης Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου