Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Νέες αυξήσεις φόρων για τα ακίνητα

Σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες των εμπορικών
αξιών, οπότε το νέο σύστημα για την εξομοίωσή τους θα οδηγήσει σε αυξήσεις αντί σε μειώσεις τιμών και σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων!-Πρακτικά προβλήματα αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα λόγω απουσίας συναλλαγών στην αγορά ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας-Διατηρεί η κυβέρνηση το σχέδιό της για αντικατάσταση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σε αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να οδηγήσει η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αξίες της κτηματαγοράς που συμφώνησαν να εφαρμόσουν από την 1η-1-2018 η κυβέρνηση και οι δανειστές. Όπως αποκάλυψε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, σε πολλές περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υπολείπονται των πραγματικών τιμών τους, οπότε ο νέος τρόπος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τιμές τους, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί, θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση αντί σε μείωση των αξιών αυτών.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως γίνεται αντιληπτό, αναμένεται να έχει ως συνέπεια, στις συγκεκριμένες περιοχές να εκτιναχθούν στα ύψη οι δεκάδες επιβαρύνσεις στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας. Εν τέλει τα θύματα θα είναι χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αλλά και οι ελάχιστοι που θα θέλουν να αποκτήσουν.

«Στο δημόσιο διάλογο αναπτύχθηκε μια φιλολογία ότι οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές. Αυτό δεν είναι ακριβές και με μια πρώτη εκτίμηση διαπιστώνει κανείς ότι ενώ οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τα επίπεδα της λεγόμενης «φούσκας», σε πολλές περιοχές παραμένουν υψηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπανάτσιου σε χθεσινή ομιλία της στο 18ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αυξήσεις αντικειμενικών φορολογητέων αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, εφόσον τελικά το νέο σύστημα εφαρμοστεί από την 1η-1-2018.
Πάντως, η υφυπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με πολλά πρακτικά προβλήματα στην προσπάθειά της να θέσει σε λειτουργία το νέο σύστημα προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

Όπως εξήγησε, συγκεκριμένα, η κα Παπανάτσιου, η Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την δημιουργία και τη λειτουργία του νέου συστήματος υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, «βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος, που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης (σ.σ. σε τιμές ανά τ.μ. που ορίζονται ανά περιοχές κάθε Δήμου και αποτελούν τις αφετηρίες για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών). Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου».

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε κα Παπανάτσιου, «η Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης. Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα».

Η υφυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στη δημιουργία τοπικών επιτροπών που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της καταγραφής των πραγματικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι υφιστάμενες σήμερα τιμές ζώνης ανά τ.μ., οι οποίες χρησιμοποιούνται ως τιμές αφετηρίας για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να αντικατασταθούν από άλλες οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η μόνη αλλαγή που σχεδιάζεται να γίνει στην παρούσα φάση είναι η μεταβολή των τιμών ζώνης ενώ οι συντελεστές που αυξομειώνουν τις τιμές αυτές για να οδηγήσουν στον τελικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών (οι συντελεστές παλαιότητας, επιφανείας, ειδικών συνθηκών, ορόφου, εμπορικότητας κ.λπ.) δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Η κα Παπανάτσιου επεσήμανε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της για την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) από έναν άλλο φόρο που θα επιβαρύνει περισσότερο την μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός επεσήμανε ότι: «Η κυβέρνησή μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν και να διαπραγματευτεί πάνω στη βάση μιας κακής συμφωνίας που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δικαιωθήκαμε στις επιλογές καθώς βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από την ολοκλήρωση των μνημονίων και το τέλος της επιτροπείας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού και σε ένα περιβάλλον ασύμμετρης διαπραγμάτευσης υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. παρόλο που προγραμματικά ήμασταν και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι με τη λογική του.

Στόχος μας είναι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός. Σε σχέση με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που παραλάβαμε, έχουμε ήδη αλλάξει το μείγμα υπέρ του προοδευτικού και εις βάρος του αναλογικού μέρους».


dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου