Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΠΕΡΑΧΩΡΑ - Εγκατάλειψη στο Ζενίθ ευαισθησία στο Ναδίρ (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Γιώργος Γρηγοράκος

Το Agioitheodoroi Blog συνεχίζοντας το 10ήμερο οδοιπορικό του σε όλες τις περιοχές του Δήμου, ανοίγοντας το θεμελιώδες κεφάλαιο της καθημερινότητας, βρέθηκε χθες στην Περαχώρα, όπου δυστυχώς αντίκρισε σε μια ακόμη περιοχή του Δήμου μας την απαξίωση και την εγκατάλειψη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Γκιώνη.

Αυτή τη φορά, αν και αντικρίσαμε τις γνωστές εικόνες παρακμής όπως και στις άλλες περιοχές, το βλέμμα μας στράφηκε στο πληγωμένο οδόστρωμα. Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό θέαμα από αυτό μιας εγκύου που διασχίζει με αυτοκίνητο ένα κακοτράχαλο οδόστρωμα. Καθιζήσεις, λακκούβες, ανυψώσεις, ρωγμές, ρηγματώσεις, πρόχειρα μπαλώματα, αυλακώσεις και κυματώσεις του οδοστρώματος βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, προκαλώντας μια άσχημη και συνάμα επικίνδυνη εμπειρία για οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων.

Σε αυτό το ιστορικό και γραφικό χωριό του Δήμου μας η κατάσταση του οδοστρώματος έχει ξεφύγει από κάθε όριο, αφού εδώ και αρκετούς μήνες εκτελούνται εργασίες συντήρησης του δικτύου ύδρευσης της Περαχώρας αλλά με την πάγια τακτική του "πασαλείμματος" που διακρίνει τόσο τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του, όσο και τους διορισθέντες από την Δημοτική Αρχή επικεφαλής των υπηρεσιών. 

Εύλογες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επισκεπτών για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, ιδιαίτερα δε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δρόμοι, όπως φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό, έχουν ανοιχθεί, έχουν περατωθεί οι εργασίες αλλά δεν έχουν καλυφθεί με άσφαλτο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οδηγοί και αυτοκίνητα, αλλά το κυριότερο να ελλοχεύει το ενδεχόμενο ατυχήματος ακόμη και για τους πεζούς.

Όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι, επικοινωνούν τακτικά με τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι ενώ τους δίνουν ημερομηνίες αποκατάστασης του οδοστρώματος εν τούτοις δεν υλοποιούν τίποτα. Η αναγκαιότητα επίλυσης του θέματος εκτιμάται ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς οποιαδήποτε χρονοτριβή, στην κάλυψη τουλάχιστον των ανοιγμάτων, μπορεί να προκαλέσει άσχημα γεγονότα όσον αφορά την ασφάλεια των διερχόμενων.

Το Agioitheodoroi Blog επικοινώνησε με τον επικεφαλής της παράταξης "αλλάzουμε ΜΑΖΙ" Ιωάννη Καραπανάγο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στην Περαχώρα πράγματι γίνεται ένα έργο ζωτικής σημασίας για το χωριό και πραγματοποιούνται μεγάλης κλίμακας εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, αλλά οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, των οποίων είναι και ο ίδιος αποδέκτης, είναι απολύτως δικαιολογημένες καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και τα ανοίγματα σε κεντρικούς δρόμους της Περαχώρας, όπως και σε αυτόν που οδηγεί, από το Λουτράκι στη Λίμνη Ηραίου και διέρχεται από την Περαχώρα, δεν έχουν καλυφθεί.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Καραπανάγος έχει διαπιστώσει καθυστέρηση στην τοποθέτηση ασφάλτου, καίτοι οι αρμόδιοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι αρχές της εβδομάδος που διανύουμε θα είχαν ήδη καλυφθεί, ενώ οι εκτελούντες το έργο τον ενημέρωσαν ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.  

Τέλος ο κ. Καραπανάγος τόνισε ότι είναι αναγκαιότητα, μετά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης να συνεχιστούν τα έργα στην Περαχώρα, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τη Δημοτική Αρχή,  όπως αυτά που ήδη έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή την κατασκευή του Μνημείο Πεσόντων της Μάχης της Περαχώρας, την  δημιουργία πεζόδρομου από το Γυμνάσιο έως το Δημοτικό Σχολείο, την επανίδρυση του Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας, την ανάπλαση της Παλιάς Βρύσης και των Παλιών Δεξαμενών και να πάρουν σάρκα και οστά οι υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής, από το 2008, για το γήπεδο της Περαχώρας.

Στο Agioitheodoroi Blog πιστεύουμε στην αναγκαιότητα κατανόησης εκ μέρους των υπευθύνων, ότι οι δρόμοι αποτελούν τις αρτηρίες ενός συστήματος και αποτελούν την πρώτη λαμβάνουσα εμπειρία, με την έννοια του δημοσίου χώρου, που αντιλαμβανόμαστε όταν εξερχόμαστε από το σπίτι μας. Ανακλαστικά η διάσχιση ενός κακού ή καλού οδοστρώματος συνδέεται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε κατά τις μετακινήσεις μας. Αν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι αρτηρίες δεν είναι σε καλή κατάσταση, τότε την ίδια αντίληψη αποκτούμε και για το ίδιο το σύστημα που καλείται να διαχειριστεί την καθημερινότητά μας.

Αλλά μάλλον όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για την Δημοτική Αρχή Γκιώνη που νομίζει ότι οι Δημότες έχουν ρηχή μνήμη.



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου