Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Εξηγήσεις στους δανειστές για τα F-16

Στο μικροσκόπιο των θεσμών αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της συμφωνίας
Αλέξη Τσίπρα- Ντόναλντ Τράμπ για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο  αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα γίνουν ερωτήσεις προς την ελληνική πλευρά, μάλλον στη διάρκεια της αξιολόγησης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλα είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, δηλαδή σε πόσα χρόνια θα γίνει η αποπληρωμή και πως θα κατανεμηθεί η δαπάνη σε βάθος χρόνου.

Καθίσταται, πλέον, σαφές, ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές διαμηνύουν ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις και όλες τις λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση σύμβασης, ρίχνοντας το βάρος στις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα των F-16 στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ερώτηση για το αν προϋποθέτουν συμφωνία με τους Θεσμούς αμυντικές συμφωνίες όπως το deal Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16, ευρωπαϊκές πηγές απαντούν: "οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, σίγουρα ναι".

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.

"Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Να θυμίσουμε ότι για ζήτημα της συμφωνίας για για τα F-16, μαίνεται έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου