Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Γιατί δεν θα γίνει 3oς παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα μάθουν να ζουν με μια πυρηνική Βόρεια Κορέα,
όπως έκαναν με την Κίνα και την Ρωσία, υποστηρίζει ο Robert Kelly, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Πουσάν στη Νότια Κορέα σε άρθρο του στο newsweek

Μία από τις κορυφαίες ιστορίες του 2017 είναι η εμφάνιση της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης. Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η Βόρεια Κορέα αναζητούσε τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και το πρόγραμμά της είναι αρκετά σοβαρό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρ' όλα αυτά, φαινόταν πάντα ότι σημαντικά εμπόδια υπήρχαν στον δρόμο της - τεχνικά, υλικοτεχνικά, οικονομικά, πνευματικά.

Τώρα φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο ως τη Βόρεια Αμερική και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε το ζήτημα σε μία από τις κύριες προτεραιότητές του.Έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον των Βορειοκορεατών, ενώ σε ορισμένα σημεία φαίνεται να απειλεί με ένα μαζικό, ενδεχομένως πυρηνικό, χτύπημα.

 Αυτό έχει δημιουργήσει πολλούς κινδύνους και την παράνοια ότι επίκειται πόλεμος. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες εμπειρικές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Ζω στη Νότια Κορέα, και ενώ υπάρχουν πολλές φήμες, δεν υπάρχουν νέες τοποθετήσεις εδώ σημαντικών κεφαλαίων των ΗΠΑ. Οι μονάδες των στρατιωτικών αεροσκαφών που είναι απαραίτητες για μια αεροπορική επιδρομή δεν έχουν κινητοποιηθεί. Η στρατιά με την οποία απείλησε ο Τραμπ την άνοιξη δεν έχει φτάσει ακόμη. Τα φύλλα πορείας των Αμερικανών στρατιωτών δεν έχουν ακυρωθεί. Το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει απομακρυνθεί. Εν ολίγοις, ένα μεγάλο κενό υπάρχει μεταξύ της πραγματικότητας στη Νότια Κορέα και της πολεμικής ρητορικής του Τραμπ.

Κάποια στιγμή και τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ακολουθήσουν και θα αρχίσουν να αναφέρουν, παρά τις "βόμβες" του Τραμπ, ότι ο πόλεμος είναι απίθανος. Πράγματι, ο πρόεδρος έχασε πρόσφατα την καλύτερη ευκαιρία του να θέσει τις βάσεις της κοινής γνώμης για μια επίθεση, σε μια ομιλία προς το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. Η συνεργασία της Νότιας Κορέας, εάν όχι η ανοιχτή υποστήριξη, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε τέτοιο χτύπημα. Πολλά από τα απαραίτητα στρατιωτικά προτερήματα υπάρχουν, και οι Νοτιοκορεάτες θα φέρουν το κύριο βάρος για οποιαδήποτε αντίποινα από τη Β. Κορέα. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε την ευκαιρία να ασκήσει πιέσεις για πόλεμο ή ακόμα και περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές. Αντ' αυτού, προώθησε την προσπάθεια δεκαετιών των ΗΠΑ να περιορίσουν, να αποτρέψουν, να απομονώσουν και να επιβάλουν κυρώσεις στο Βορρά. Αν δεν ενδιαφέρει τον Τραμπ να "πουλήσει" μια επίθεση στη Νότια Κορέα, τότε η πιθανότητα, ανεξάρτητα από το τι λέει στο Twitter, είναι ότι δεν θα χτυπήσει.

Ο λόγος, μετά από όλον αυτόν τον θόρυβο για το ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια πυρηνική Βόρεια Κορέα, είναι ότι μπορούμε. Για πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα έχουν βάλει με άλλες τρεις χώρες, με τις οποίες υπήρχε βαθιά δυσπιστία - τη Ρωσία, την Κίνα και το Πακιστάν - που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Μόνο μία φορά, στην Κούβα το 1962, σκέφτηκε να εμποδίσει μια πυρηνική επέκταση με στρατιωτική δύναμη. Το αποτέλεσμα ήταν η τρομακτική Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα. Και ενώ οι ΗΠΑ κέρδισαν με βεβαιότητα αυτήν την αναμέτρηση, τάραξε τόσο τους αμερικανούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, καθώς και τον υπόλοιπο πλανήτη, που δεν επανέλαβαν ποτέ την άσκηση. Όταν η Κίνα ανέπτυξε πυρηνικούς πυραύλους τη δεκαετία του 1960 και τη δεκαετία του '70, οι ΗΠΑ δεν παρενέβησαν, παρόλο που η Κίνα περνούσε τον αναβρασμό της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ομοίως, όταν το Πακιστάν απέκτησε πυρηνικά στη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ δεν παρενέβησαν, παρόλο που το Πακιστάν είχε και εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ένα κράτος σε βαθιά ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ - σταλινιστές, μαοϊστές και ισλαμιστές φονταμενταλιστές - ξεκίνησαν μια ανησυχητική συζήτηση στις ΗΠΑ για τους "φανατικούς" με τα χειρότερα όπλα του κόσμου. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις ήταν ακόμα χειρότερες. Οι αεροπορικές επιδρομές στην Κίνα θα είχαν ανάψει φωτιά σε ολόκληρη την ανατολική Ασία. Η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Πακιστάν για να καταλάβουν το οπλοστάσιό τους - μια ιδέα που εξετάστηκε για λίγο- θα ήταν σχεδόν αποστολή αυτοκτονίας. Το χτύπημα στην "ισλαμική βόμβα" μπορεί να είχε προκαλέσει μια περιφερειακή μουσουλμανική εξέγερση. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι της δράσης αντισταθμίζονται από τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαχείριση του νέου status quo. Με τον καιρό, η Ουάσιγκτον προσαρμόστηκε.

Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί και με τη Βόρεια Κορέα. Για μια ακόμη φορά, οι "φανατικοί" έχουν αποκτήσει τη βόμβα και τα εφιαλτικά σενάρια για έναν πυρηνικό πόλεμο αφθονούν. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι Βορειοκορεάτες αναζητούν αυτά τα όπλα για επιθετικούς σκοπούς. Αν η Βόρεια πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα θα οδηγούνταν σαφώς στην ταχεία καταστροφή της. Η ελίτ της χώρας δεν είναι αυτοκτονική. Αντίθετα, φαίνεται ότι επιθυμούν να επιβιώσουν. Πράγματι, έχουν επισημάνει ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν ή ο Μουαμάρ ελ-Καντάφι είχαν πυρηνικά όπλα, θα ήταν ζωντανοί σήμερα.

Υπάρχουν επιλογές για επίθεση, αλλά οι πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου ενός σινο-αμερικανικού πολέμου και της περιφερειακής χρήσης των πυρηνικών όπλων, είναι τόσο δύσκολες, ώστε πάντα υπερτερούν οι αντιρρήσεις. Η Β. Κορέα προέβη σε μείζονες προκλητικές ενέργειες τουλάχιστον έξι φορές από το 1968. Ποτέ δεν αντεπιτεθήκαμε. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι όπως και σήμερα: η Βόρειος Κορέα θα μπορούσε να καταστρέψει τη Σεούλ με συμβατικό πυροβολικό ως αντίποινα.Η Βόρεια Κορέα έχει μια αμυντική συνθήκη με την Κίνα. Ο Βορράς θα ανταποκριθεί αμέσως σε οποιοδήποτε αεροπλάνο των ΗΠΑ με ανθρώπινες ασπίδες. Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει σήραγγες για την προετοιμασία πολέμου εδώ και δεκαετίες, που θα απαιτούσε μια αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ τόσο μεγάλη που θα ήταν πραγματικά ένας πόλεμος - δεν υπάρχει ρεαλιστική επιλογή για "χειρουργική" παρέμβαση. Τώρα που η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ενέργειες των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα.

Εν συντομία, οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια επίθεση των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα είναι υψηλοί και έχουν μόλις αυξηθεί με την πρόοδο του Βορρά στους πυρηνικούς πυραύλους. Ακριβώς όπως μάθαμε να ζούμε με τη σοβιετική, την κινεζική και την πακιστανική πυρηνική ενέργεια, προβλέπω ότι θα μάθουμε το ίδιο και με τη Βόρεια Κορέα - ακόμα κι αν οι ηγέτες μας δεν θα το παραδεχτούν δημοσίως για πολύ καιρό ακόμα.




newsweek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου