Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία εξετάζει την απόρριψη ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο καθαρισμός της Φουκουσίμα συνεχίζεται έξι χρόνια μετά
την καταστροφή του 2011 και η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού που αποθηκεύεται σήμερα στον πυρηνικό σταθμό, μέσα σε 900 μεγάλες δεξαμενές. Μερικοί ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι το νερό πρέπει να απελευθερωθεί σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο οι ντόπιοι αλιείς φοβούνται ότι οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν ψάρια που αλιεύονται στην περιοχή, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ ακόμα αγωνίζονται να ανασυγκροτηθούν μετά το τσουνάμι.

Πολλές δοκιμές έδειξαν ότι τα περισσότερα είδη ψαριών που αλιεύονται κοντά στη Φουκουσίμα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Όμως, οι καταναλωτές εξακολουθούν να διστάζουν να τα αγοράσουν και οι αλιείς φοβούνται ότι εάν αποβληθεί ραδιενεργό νερό, οι αγορές θα σταματήσουν τελείως. Ωστόσο το ραδιενεργό νερό δεν είναι ασφαλές στις δεξαμενές, καθώς ένα άλλο τσουνάμι ή μεγάλος σεισμός, θα παρασύρει αυτό το νερό.

Το νερό έχει υποστεί επεξεργασία και όλα τα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο έχουν αφαιρεθεί. Οι ειδικοί λένε ότι το τρίτιο είναι ασφαλές σε μικρές ποσότητες, αλλά αν υπάρξει νέα καταστροφή, η διαρροή νερού πιθανότατα θα είναι ανεξέλεγκτη.
Η ποσότητα του ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα αυξάνεται καθημερινά κατά 150 τόνους. Νερό ψύξης πρέπει να διοχετεύεται στους αντιδραστήρες για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση τους, και το νερό συλλέγει τη ραδιενέργεια. Στη συνέχεια, βγαίνει από τους κατεστραμμένους θαλάμους περιορισμού και συγκεντρώνεται υπογείως, όπου αναμειγνύεται με υπόγεια ύδατα που εισέρχονται μέσω ρωγμών στα κτήρια των αντιδραστήρων. Περίπου 210 τόνοι αυτού του νερού μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να επαναχρησιμοποιηθούν ως νερό ψύξης, αλλά 150 τόνοι τοποθετούνται σε δεξαμενές.

Άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί να απελευθερώσουν ραδιενεργό νερό τριτίου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent. Αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Μία κυβερνητική επιτροπή συνέστησε πέρυσι να αραιωθεί το νερό περίπου 50 φορές και να απελευθερώνεται κατά 400 τόνους στη θάλασσα κάθε ημέρα, για μία δεκαετία. Άλλοι ειδικοί προτείνουν να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο το 2023, όταν το μισό τρίτιο θα έχει φυσικά εξαφανιστεί.


naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου