Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο βρώμικα είναι τα χρήματα που πιάνουμε στα χέρια μας;

Δεν θα πιστεύετε τι ανακαλύψαμε στα χρήματα που πιάνουμε
κάθε μέρα με τα χέρια μας. Από κοκαίνη και μεθαδόνη μέχρι τον ιό έμπολα. Η αλήθεια θα σας σοκάρει.

Τα περισσοτερα χαρτονομισματα στον κοσμο φερουν ιχνη κοκαινης
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα χαρτονομίσματα έχουν ίχνη κοκαίνης. Στη Βρετανία σχεδόν όλα τα χαρτονομίσματα "μολύνονται" με κοκαίνη μέσα στις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας τους, ενώ το 90% των χαρτονομισμάτων του ευρώ και το 92% του δολαρίου φέρουν ίχνη του ναρκωτικού.

Το 70% των χαρτονομισματων θα μπορουσαν να εχουν επανω τους ηρωινη
Έρευνα διεθνούς οργανισμού σε 10 τυχαία τεμάχια δολαρίων από πέντε αμερικανικές πόλεις αποκάλυψε ότι τα επτά από αυτά είχαν έρθει σε επαφή με ηρωίνη. Εάν τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, αυτό σημαίνει ότι στις ΗΠΑ το 70% των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία έχουν ίχνη ηρωίνης.

Τα χαρτονομισματα που προερχονται απο την Ανατολικη Ευρωπη εχουν μεθαδονη
Ενώ τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης είναι πιθανότερο να έχουν ίχνη κοκαίνης και ηρωίνης, έρευνες αποκάλυψαν ότι στην Ανατολική Ευρώπη τα χρήματα έρχονται σε επαφή με μεθαδόνη.

Εχουν βρεθει επισης ιχνη απο ecstasy και αλλα παραισθησιογονα
Στα χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί επίσης και άλλες ναρκωτικές ουσίες όπως ecstasy (MDMA), παρόλο που ο αριθμός αυτών είναι μικρότερος. Στα Κανάρια Νησιά, μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 12,5% των νομισμάτων είχαν ίχνη του ναρκωτικού ecstasy (MDMA).

Η κρυσταλλικη μεθαδονη εχει καταστρεψει χιλιαδες χαρτονομισματα του ευρω
Τα θειικά άλατα που περιέχονται στην κρυσταλλική μεθαδόνη διαλύουν τα χαρτονομίσματα. Στη Γερμανία το 2006 ανακαλύφθηκαν χιλιάδες χαρτονομίσματα από ΑΤΜ τα οποία διαλύονταν λόγω της μεθαδόνης.

Εκατομμυρια χαρτονομισματα με ιχνη ναρκωτικων καταληγουν στον καταστροφεα καθε χρονο
Μόνο στη Βρετανία, χαρτονομίσματα αξίας 18 εκ. δολ. καταλήγουν στον καταστροφέα επειδή περιέχουν ίχνη ναρκωτικών ουσιών και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τα μετρητα μπορει να συνεισφερουν στη μεταδοση σοβαρων ασθενειων
Τα χρήματα μπορεί να σας αρρωστήσουν. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 τα χαρτονομίσματα και σε μικρότερο ποσοστό τα κέρματα μπορεί να μεταδώσουν βλαβερά παθογόνα ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε τρόφιμα.

Το ενα στα επτα χαρτονομισματα στη Βρετανια εχουν ιχνη κοπρανων
Αυτό θα σας αηδιάσει σίγουρα και ίσως το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα βάλετε το χέρι σας στο πορτοφόλι σας. Το ένα στα επτά χαρτονομίσματα στη Βρετανία και ένα ανάλογο ποσοστό στις ΗΠΑ φέρουν ίχνη κοπράνων.

Τα βρετανικα χαρτονομισματα ειναι τα πιο μολυσμενα με μικροβια
Τα χαρτονομίσματα που εκδίδει η Τράπεζα της Αγγλίας τείνουν να έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο σε κάθε μεμονωμένο χαρτονόμισμα.

Τα ρουμανικα χαρτονομισματα εχουν το υψηλοτερο ποσοστο επικινδυνων παθογονων
Παρόλο που τα βρετανικά χαρτονομίσματα έχουν το υψηλότερο μικροβιακό φορτίο, τα περισσότερα βακτήρια και οι ιοί είναι ακίνδυνα. Το Λέου της Ρουμανίας από την άλλη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι μολυσμένο με πολλά επικίνδυνα παθογόνα.

Και τα δολαρια εχουν βακτηρια
Το 94% των δολαρίων που κυκλοφορούν είναι μολυσμένα με πολλά βακτήρια.

Τα χαρτονομισματα του δολαριου μπορει να εχουν μεχρι και 3.000 ειδη βακτηριων
Το μέσο δολάριο είναι μια πραγματική εστία μικροβίων. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε μέχρι και 3.000 διαφορετικούς τύπους μικροβίων και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα, υπήρχαν και κάποια παθογόνα.

Το χαρτονομισμα των πεντε δολαριων και εκεινο των 20 λιρων ειναι τα πιο μολυσμενα
Παρόλο που τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται σχεδόν όσο και κάποια μικρότερης αξίας, ωστόσο επειδή παραμένουν στην κυκλοφορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια και βρωμιά.

Το μεσο ευρωπαικο χαρτονομισμα κουβαλα μεχρι και 26.000 αποικιες βακτηριων
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι ένα μέσο χαρτονομισμα του ευρώ έχει 26.000 αποικίες βακτηρίων όπως E.coli και σαλμονέλλα που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητήριαση.

Τα δολαρια μπορει να ειναι μολυσμενα με επικινδυνα μιρκοβια που προκαλουν τροφικη δηλητηριαση
Το ίδιο ισχύει και για τα αμερικανικά χαρτονομίσματα όπως απέδειξαν αρκετές σχετικές έρευνες. Τα δολάρια έχουν σταφυλόκοκκο και άλλα παθογόνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση σε κάποια άτομα.

Ο ιος της γριπης μπορει να επιβιωσει στο χαρτονομισμα μεχρι και 17 ημερες
Κολλήσατε γρίπη; Μπορεί να φταίει το... πορτοφόλι σας! Σύμφωνα με μια επιστημονική ομάδα της Ελβετίας, ο ανθρώπινος ιός της γρίπης επιβιώνει μέχρι και 17 ημέρες στο χαρτονόμισμα.

Μπορει επισης να προκαλεσουν και γαστρεντεριτιδα
Ο ιός της γαστρεντερίτιδας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει μέχρι και δύο εβδομάδες πάνω σε κάποιο χαρτονόμισμα.

Ο χρυσιζων σταφυλοκοκκος επιβιωνει για ημερες στα καναδικα και στα αμερικανικα δολαρια
Το 2012, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δολάρια ΗΠΑ και Καναδά αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τον staphylococcus aureus (MRSA), και ενδεχομένως συμβάλλουν στην μετάδοσή του.

Τα πολυμερικα χαρτονομισματα ενδεχομενως να αποτελουν εστιες για ισχυρα μικροβια με αντισταση στα φαρμακα
Η ίδια έρευνα κατέληξε ότι ενδεχομένως τα πολυμερικά χαρτονομίσματα να αποτελούν το ιδανικό έδαφος για τον πολλαπλασιασμό τρομακτικών μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ο VRE.

Τα πολυμερικα χαρτονομισματα ειναι τρεις φορες πιο καθαρα απο τα συμβατικα
Παρόλο που μπορεί να αποτελούν εστίες για σοβαρούς ιούς και μικρόβια, σε γενικές γραμμές τα πολυμερικά χαρτονομίσματα είναι τρεις φορές πιο καθαρά από τα κλασικά.

Εχουν βρεθει και ιχνη ανθρακα σε δολαρια
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανίχνευσαν ίχνη άνθρακα σε δολάρια στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος πανικού ακόμη. Το βακτήριο ήταν σε μικρές ποσότητες και δεν αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία.

Τα χαρτονομισματα μεταφερουν και διαδιδουν ακομη και την ηπατιτιδα C
Οι χρήστες κοκαίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών σε σκόνη μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο όταν χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα για να "σνιφάρουν" τις ουσίες αυτές καθώς ενδέχεται να κολλήσουν τον ιό της ηπατίτιδας C.

Ο ebola μπορει να επιβιωσει σε χαρτονομισμα μεχρι και 30 ημερες
Κατά τη διάρκεια της σχετικά πρόσφατης επιδημίας του ιού ebola στη Δυτική Αφρική, οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα χαρτονομίσματα μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 30 ημέρες σε χαρτονομίσματα που έχουν μολυνθεί.

Τα χαρτονομισματα δεν μεταφερουν τον ιο HIV
Παρόλο που μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά μολύνσεων, τα χαρτονομίσματα δεν μεταφέρουν τον ιό HIV.

Τα μουχλιασμενα νομισματα και χαρτονομισματα μπορει να αποτελουν κινδυνο για την υγεια καποιων ανθρωπων
Τα μουχλιασμένα χαρτονομίσματα και κέρματα μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία κάποιων ανθρώπων με διάφορες μορφές αλλεργιών ή με παθήσεις του αναπνευστικού.

Τα κερματα ειναι πιο καθαρα απο τα χαρτονομισματα
Τα κέρματα περιέχουν αντιβακτηριακά μέταλλα όπως ο χαλκός και για το λόγο αυτό είναι πιο "υγιεινά" από τα χαρτονομίσματα.

Τα νομισματα μεταφερουν λιγοτερα βακτηρια απο τα χαρτονομισματα
Όσον αφορά το μικροβιακό φορτίο, τα νομίσματα είναι πιο καθαρά από τα χαρτονομίσματα. Ένα μέσο νόμισμα μπορεί να έχει μέχρι και 1.000 βακτήρια ενώ ένα χαρτονόμισμα μερικές χιλιάδες μικρόβια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.

Και τα κερματα μεταφερουν επικινδυνα παθογονα
Ωστόσο, μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το 13% των νομισμάτων που επιλέχθηκαν τυχαία μετέφεραν σταφυλόκοκκο και πρωτέα.

Υπαρχουν πιο πολλα μικροβια σε ενα νομισμα της μιας λιρας απο οτι στο καθισμα της λεκανης
Παρομοίως, οι έρευνες έδειξαν ότι το μέσο νόμισμα της μιας λίρας έχει περισσότερα βακτήρια και μικρόβια από μια τουαλέτα που καθαρίζεται ανά εύλογα χρονικά διαστήματα.

Μειωστε τον κινδυνο πλενοντας απλως τα χερια σας
Κάθε φορά που διαχειρίζεστε χρήματα να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας ή να τα απολυμαίνετε με κάποιο αντισηπτικό υγρό. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες να κολλήσετε κάτι από τα χρήματα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου