Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Το «ρίσκο» της επίσκεψης Ερντογάν

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το τάιμινγκ της επίσκεψης του
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αν μη τι άλλο «ιδιαίτερο»...

Τη στιγμή που εμείς «προσδοκούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή ως «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας», ο νεοσουλτάνος δεν λέει να δώσει θετικά δείγματα γραφής. Όχι μόνο δεν υιοθετεί ένα κάπως πιο συγκαταβατικό προφίλ λίγες ώρες πριν την άφιξή του, αλλά και ανεβάζει τους τόνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «οι εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις που περιμένουμε», ίσως δεν είναι και τόσο εφικτές. Εκτός των καθιερωμένων πλέον παραβάσεων, κατά τη διάρκεια μίας εξαιρετικά σφοδρής επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική πλευρά ότι, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξοπλίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία με στόχο την Τουρκία και το Ιράν.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δηλωμένη πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απειλώντας την Ουάσιγκτον ότι αν προχωρήσει στην απόφασή της αυτή ο ίδιος θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Σανίδα σωτηρίας η ΕλλάδαΟι δηλώσεις αυτές, το δίχως άλλο, δεν συμβάλουν στην προσπάθεια εξόδου του από την διεθνή απομόνωση. Εξάλλου, ο διεθνής τύπος έχει λίγο ως πολύ «ερμηνεύσει» την παρουσία του στην Ελλάδα ως απόπειρα επανασύνδεσης με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Hannoversche Allgemeine Zeitung και της Neue Presse του Ανοβέρου, αλλά και στην ιστοσελίδα της Dresdner Neueste Nachrichten, εκτιμάται ότι ο Τούρκος ηγέτης επιχειρεί να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο.
«Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση –πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», σημειώνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά μάλιστα αυτήν την προσπάθεια από «έναν παλιό αντίπαλο». Εμάς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί την επανάκαμψη Ερντογάν. Θεωρεί ότι αν η Τουρκία επιστρέψει στην ευρωπαϊκή της τροχιά τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ), τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, το μεταναστευτικό και το κυπριακό θα μπουν σε άλλη βάση, πιο συνεννοήσιμη. Η γνωστή θεωρεία περί «τιθάσευσης» του θηρίου, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, όχι μόνο όσο αφορά εμάς, αλλά και τους Αμερικάνους που φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και ιδιαίτερα επιθετικός. Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει αποφασισμένος να παίξει τον μεσολαβητή, αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρόλος αυτός δεν κρύβει μεγάλο ρίσκο.

Φόβοι για σόου με Ερντογάν σε ρόλο σωτήρα και απελευθερωτήΗ επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη δυτική Θράκη και το σόου που ενδέχεται να στηθεί σε μία περιοχή που αριθμεί περί τους 100.000 Έλληνες μουσουλμανικής πίστης είναι και αυτό που εγείρει ανησυχία. Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει να περιοριστούν οι φιέστες και να μην παρεκκλίνει ο Τούρκος πρόεδρος από όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη πήρε τη μορφή διπλωματικού θρίλερ, με την Ελλάδα να μην αποστέλλει την επίσημη πρόσκληση, καθώς δεν λάμβανε τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε από την Άγκυρα. Εν τέλει βρέθηκε κοινό έδαφος και το μόνο που απομένει είναι το κόκκινο χαλί που θα στρωθεί. Εν μέσω των προετοιμασιών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ακόμα και για προβοκάτσια που θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι Κώστας Καραΐσκος, Γιώργος Γεωργιάδης, Ελένη Χατζηγεωργίου και Σάββας Στεργίου εκ μέρους της άτυπης, όπως την χαρακτήρισαν, συντονιστικής επιτροπής που έχει ήδη στείλει έγγραφη διαμαρτυρία στην ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Κομοτηνή. Οι συμμετέχοντες απευθύνθηκαν στην τοπική κοινωνία και την κάλεσαν να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου.

Οι Νίντζα του Τούρκου προέδρου είναι ήδη εδώ! Όσον αφορά τα δρακόντεια μέτρα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, έχει γίνει γνωστό ότι θα συνοδεύεται από περίπου 200 άτομα της προσωπικής του φρουράς, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη αγκυροβολημένοι στην Αθήνα και στην Θράκη. Πρόκειται για εκπαιδευμένους κομάντος ή σύγχρονους Νίντζα, όπως τους αποκαλούν μεταξύ αστείου και σοβαρού τα τουρκικά μέσα. Διαθέτουν βαριά θωρακισμένα οχήματα και είναι άρτια εκπαιδευμένοι για μάχη σώμα με σώμα, χρήση όπλων, αλλά και αντιμετώπιση διαδηλωτών.
Αυτοί είναι που θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή, η οποία αναμένεται να αποτελείται από αρκετά αυτοκίνητα, έτσι ώστε κανείς να μην γνωρίζει σε ποιο ακριβώς βρίσκεται ο Ερντογάν. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου θα είναι περιορισμένες, καθώς θα διαμείνει σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και οι μοναδικές διαδρομές που θα πραγματοποιήσει θα είναι μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επίσημο δείπνο το βράδυ.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου