Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Εκλογικοί Κατάλογοι: Μέχρι πότε μένουν «ανοιχτοί» για μεταδημοτεύσεις & ετεροδημότες

Πλησιάζει η ημερομηνία όπου θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των  εκλογικών καταλόγων με τους
οποίους θα διενεργηθούν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου του 2019.
Συγκεκριμένα, όσες μεταβολές στα δημοτολόγια (μεταδημοτεύσεις και διαγραφές), όσες αιτήσεις ετεροδημοτών και αιτήσεις κοινοτικών εκλογέων γίνουν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, αυτές θα ενσωματωθούν στην Α’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του 2019.
Κάποια παραδείγματα είναι τα εξής:

Ι] Εάν έχεις νόμιμο δικαίωμα να μεταδημοτεύσεις σε άλλο Δήμο (επειδή π.χ. έχεις διετή διαμονή) και όλο το αμελείς, αλλά αποφάσισες να το κάνεις με αφορμή να ψηφίσεις κάποιον υποψήφιο που εκτιμάς, μόνο εάν μεταδημοτεύσεις μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα μπορέσεις να τον ψηφίσεις.
ΙΙ]Εάν θες να ψηφίσεις ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές (ή εάν γίνουν και εθνικές εκλογές) του Μαΐου, γιατί ξέρεις ότι εκείνη την ημέρα δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς στο Δήμο όπου είσαι δημότης, πρέπει να κάνεις αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

ΙΙΙ]Εάν γεννήθηκες το 2002, δηλαδή συμπληρώνεις τα 17 έτη μέσα στο 2019, ο Δήμος όπου είσαι δημότης θα σε συμπεριλάβει υποχρεωτικά στην Α’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων και θα ψηφίσεις για πρώτη φορά το Μάιο σε όλες τις εκλογές, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις εσύ κάποια αίτηση.
Εάν όμως θέλεις να ψηφίσεις ως ετεροδημότης, έχεις και εσύ προθεσμία να καταθέσεις αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Ειδικά για να συμπληρώσουν οι 17χρονοι αίτηση ετεροδημότη, υπάρχουν ξεχωριστές οδηγίες, που είναι διαθέσιμες εδώ
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αφορά τις μεταδημοτεύσεις για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα. Οι μεταδημοτεύσεις των υποψηφίων είναι ειδική εκλογική διαδικασία που έχει δικές της προθεσμίες. Ξεκινά από την 1η Απριλίου 2019 (βλ. εδάφιο β’ της παρ.3 του αρ.7 του Κλεισθένη) μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμών (βλ. παρ.5 του αρ.10 του Καλλικράτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου