Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα και σε… φοροφυγάδες

Μια τρύπα στο νερό για την καταπολέμηση της φτώχειας κινδυνεύει
να αποδειχθεί το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα, που πληρώθηκε από τις σάρκες της οικονομίας, μέσω της υπερφορολόγησης. Βασικό κριτήριο για την καταβολή του μερίσματος ορίστηκε το εισόδημα, δηλωθέν ή τεκμαρτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό της Εφορίας. Μόνο που, όπως παραδέχονται ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών, το εισόδημα αυτό δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις το πραγματικό εισόδημα.

Σημαντικός αριθμός αυατοαπασχολουμένων, όπως σημειώνουν στο ΥΠΟΙΚ, αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και, έτσι, γίνονται δικαιούχοι του. "Μπορεί να μην είναι πλούσιοι ή ευκατάστατοι, ωστόσο πολλοί ανήκουν στη μεσαία τάξη και δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας", λένε οι ίδιες πηγές. "Ωστόσο, λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα την ίδια ώρα που συνταξιούχοι ή μισθωτοί που το μηνιαίο εισόδημά τους ξεπερνά τα 750 ευρώ για μερικά ευρώ δεν το δικαιούνται. Και πρόκειται για φορολογουμένους που δεν είναι μόνο φτωχοί. Απλώς δεν κρύβουν εισοδήματα".

Το μέρισμα υπολογίζεται ότι θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, με την πλειονότητά τους να είναι άνεργοι, νοικοκυριά με πολύ χαμηλό ή και μηδενικό εισόδημα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα. Μπορεί ανάμεσα στους παραπάνω να περιλαμβάνονται πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο φοροτεχνικοί που χειρίζονται και υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις σημειώνουν ότι περιλαμβάνονται και πολλοί οι οποίοι απλώς δηλώνουν ελάχιστα σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Και φέρνουν παραδείγματα:

- Επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες, αλλά σπανίως εκδίδουν παραστατικά. Πρόκειται κυρίως για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμους, μηχανικούς κ.ά.

- Επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους και εμφανίζονται στην Εφορία να μην ασκούν επάγγελμα. Ωστόσο, εξακολουθούν να εργάζονται "με το βαλιτσάκι" από σπίτι σε σπίτι, εισπράττοντας μετρητά και κάτω από το ραντάρ της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

- Άτομα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες οικιακής φροντίδας και καθαρισμού και σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους είναι σε μετρητά και "μαύρο".

- Ελεύθερους επαγγελματίες από κλάδους που, σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζουν χαμηλή φορολογική συμμόρφωση όσον αφορά τη δήλωση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Πρόκειται, για παράδειγμα, για γιατρούς ή δικηγόρους, οι οποίοι περιορίζουν το ύψος του εισοδήματος που δηλώνουν στο ύψος του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Παράδειγμα
Υδραυλικός εμφανίζεται να δηλώνει στην Εφορία το ποσό των 4.000 ευρώ ετησίως από παροχή υπηρεσιών. Διαθέτει, ωστόσο, ένα Ι.Χ. 1.300 κυβικών εκατοστών και διαμένει σε κατοικία 60 τετραγωνικών μέτρων. Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημά του είναι 8.620 ευρώ και, επειδή είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, φορολογείται για αυτό. Το τεκμαρτό εισόδημα, επειδή είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, αποτελεί και κριτήριο για την καταβολή του μερίσματος. Ο φορολογούμενος λαμβάνει, έτσι, μέρισμα ύψους 250 ευρώ.

Αντίθετα, συνταξιούχος  που λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 780 ευρώ, δηλαδή έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα ύψους 9.360 ευρώ, δεν θα λάβει το μέρισμα.

Πάντως, ο νομοθέτης έχει προβλέψει σχετικά με το τι θα συμβεί για όσους λαμβάνουν το μέρισμα αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις διανομής του μερίσματος προβλέπει ότι "με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως". Επιπλέον, προβλέπει ότι "αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων".

Η παραπάνω διάταξη της υπουργικής απόφασης, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί το νομικό οπλοστάσιο για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για το μέρισμα. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων. "Φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων θα εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα δουν τα εισοδήματά τους να αναπροσαρμόζονται με βάση τις τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού του εισοδήματος που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται", λέει έμπειρο στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών. "Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ελεγχθεί και αν έχουν λάβει το μέρισμα, καθώς και άλλα ωφελήματα της προνομιακής πολιτικής, όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης". Εκτός από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως και τα προνομιακά επιδόματα που έχουν λάβει και δεν δικαιούνται.

Και βουλευτές έλαβαν επίδομα
Το πρόβλημα με την είσπραξη επιδομάτων από νοικοκυριά που δεν τα δικαιούνται δεν είναι καινούργιο. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν με το ΕΚΑΣ, αλλά και πιο πρόσφατα με την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό που αποδείχθηκε τότε ήταν ότι την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση είχαν λάβει ακόμα και βουλευτές, δηλαδή φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν μηνιαίο εισόδημα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, υπάρχει και με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς ως εισοδηματικό κριτήριο θεωρείται αυτό που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου