Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Τι έγινε τη δεκαετία μετά την κατάρρευση της οικονομίας

Η τελευταία ύφεση θεωρήθηκε ότι ενέσκυψε το Δεκέμβριο του 2007.
Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι η προηγούμενη οικονομική ανάκαμψη έληξε τον Δεκέμβριο του 2007, δεδομένου ότι η Επιτροπή Χρονολόγησης του Επιχειρηματικού Κύκλου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών "προσδιόρισε ότι μία κορύφωση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώθηκε εκείνο το μήνα στην αμερικανική οικονομία". Αλλά γενικά συνηθίζεται να ορίζουμε την αρχή της ύφεσης στην κορυφή του προηγούμενου επιχειρηματικού κύκλου, έτσι καταλήγουμε στο Δεκέμβριο του 2007, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο οικονομικός κύκλος μόλις ολοκλήρωσε το δέκατο έτος του.
Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα από το τέλος του 2017 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, οπότε δεν μπορεί κανείς να κάνει μια πλήρη 10ετή αναδρομή. Το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή την έκθεση θέσεων απασχόλησης του Δεκεμβρίου, οπότε αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κανείς. Εμπνευσμένος εν μέρει από το περίφημο "πιο τρομακτικό χρονοδιάγραμμα θέσεων απασχόλησης" του Bill McBride, έχω διαμοφώσει τα παρακάτω διαγράμματα ως συγκρίσεις που τοποθετούν την τελευταία δεκαετία απέναντι στα 10 χρόνια μετά την έναρξη των τεσσάρων από τις πέντε προηγούμενες περιόδους ύφεσης (παρέκαμψα την ύφεση που άρχισε Ιανουάριο του 1980, γιατί η συνακόλουθη ανάκαμψη εξουδετερώθηκε μετά από ένα χρόνο από τον Paul Volcker και τους μαχητές του πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς). Κατ'αρχάς, ιδού η αλλαγή στην απασχόληση του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα:
H ανάπτυξη της απασχόλησης μετά από 10 έτη
Μεταβολή στην απασχόληση (δευτερογενής και τριτογενής τομέας) από το Δεκέμβριο του 2007 και τον πρώτο μήνα των παρελθοντικών υφέσεων
  Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτή η τελευταία ύφεση ήταν ιδιαίτερα φρικτή. Γι 'αυτό και την αποκάλεσαν ως "Μεγάλη ύφεση"! Η επακόλουθη ανάκαμψη των θέσεων εργασίας ήταν μακρά και σταθερή και μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει την ανάκαμψη της δεκαετίας του 2000. Αλλά ήταν ασθενέστερη από τις επανόδους της απασχόλησης της δεκαετίας του 1970, του '80 και του '90.
Μέρος αυτής της αδυναμίας μπορεί να εξηγηθεί από την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού, η οποία ασκεί μία αντίθετη δύναμη στην πρόοδο της απασχόλησης. Με βάση το ποσοστό ανεργίας, ο εν λόγω επιχειρηματικός κύκλος ήταν πιο εντυπωσιακός:
Η ανεργία μετά από 10 χρόνια
Το ποσοστό ανεργίας από το Δεκέμβριο του 2007 και μετά την εκκίνηση παλαιότερων υφέσεων
  Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια από ό,τι κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματικού κύκλου μετά το 1970 και τώρα είναι σχεδόν τόσο χαμηλό όσο την περίοδο άνθησης στην αλλαγή της χιλιετίας. Και πάλι, το ποσοστό ανεργίας, περί του οποίου ο πρόεδρος Donald Trump διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο σιωπεί έκτοτε, είναι ένα ελαττωματικό μέτρο. Μετράει μόνο τους ανθρώπους που αναζητούν αυτή τη στιγμή να εργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που έχουν παραιτηθεί από το ψάξιμο δεν λαμβάνονται υπόψη.
Ο λόγος απασχόλησης προς τον πληθυσμό, ο οποίος απλώς διαιρεί τον αριθμό των ατόμων με δουλειά με τον αριθμό των πολιτών που δεν είναι τρόφιμοι ιδρυμάτων, δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Εδώ παρουσιάζεται ο λόγος για τις ηλικίες 25 έως 54 των εργαζομένων:
Ποσοστό απασχόλησης μετά από 10 χρόνια
Ο λόγος απασχόλησης των εργαζομένων 25-54 προς τον πληθυσμό από το Δεκέμβριο του 2007 και μετά την έναρξη των παρελθουσών οικονομικών περιόδων ύφεσης.
    Αυτό είναι ... λίγο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Ένα θέμα είναι ότι οι γυναίκες συνέρεαν στο εργατικό δυναμικό στη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990 ανεβάζοντας την αναλογία απασχόλησης-πληθυσμού, με αποτέλεσμα να στρεβλώνουν τις συγκρίσεις με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, εδώ είναι ο δείκτης απασχόλησης-πληθυσμού μόνο για τους άντρες σε αυτές τις πέντε δεκαετείς περιόδους:
Ποσοστό απασχόλησης για άνδρες μετά από 10 χρόνια
Ο λόγος της απασχόλησης των ανδρών ετών 25-54 προς τον πληθυσμό από τον Δεκέμβριο του 2007 και μετά την έναρξη των παρελθουσών οικονομικών περιόδων
    Ο δείκτης απασχόλησης-πληθυσμού μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25-54 είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά την έναρξη της ύφεσης και είναι χαμηλός με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Αλλά τουλάχιστον αυξανόταν ταχύτερα από το κατώτατο σημείο της ύφεσης από ό, τι έκανε σε προηγούμενους κύκλους.
Τέλος, εδώ είναι ένας δείκτης που δεν σχετίζεται με την εργασία και για τον οποίο έχουμε στοιχεία του Δεκεμβρίου: την απόδοση του δείκτη Standard & Poor's 500.
Απόδοση χρηματιστηριακών αγορών μετά από 10 χρόνια
Συνολική απόδοση του δείκτη S & P 500 από τον Δεκέμβριο του 2007 και τον πρώτο μήνα των προηγούμενων οικονομικών περιόδων
  Αυτοί οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό, επομένως η επίδοση κατά τη δεκαετία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1973, στη διάρκεια της οποίας ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 120%, θα πρέπει να προεξοφληθεί σημαντικά, το ίδιο και για τη δεκαετία που ξεκίνησε τον Ιούλιο 1981 (αύξηση 49% του δείκτη τιμών καταναλωτή). Και πάλι, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αγορά έχει πολύ δρόμο να διανύσει προτού η επίδοσή της στη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου φτάσει οπουδήποτε κοντά στην αγορά των ταύρων της δεκαετίας του 1980 και του 1990.
Το οποίο ταιριάζει: Τα τελευταία 10 χρόνια γνώρισαν μια αδύναμη ανάκαμψη μετά από μια βίαιη ύφεση. Αλλά, τουλάχιστον αυτή η ανάκαμψη συνεχίζεται. Είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη περίοδος ανάκαμψης που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, και πλησιάζει το Νο2 (η περίοδος από το Φεβρουάριο του 1961 έως το Δεκέμβριο του 1969. Η μακρύτερη ήταν από το Μάρτιο του 1991 έως το Μάρτιο του 2001). Ίσως, αν συνεχιστεί αρκετά, να τη θυμόμαστε περισσότερο για τη διάρκεια της παρά για την αδυναμία της.



capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου