Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Σώζουν τον εγκέφαλο σου σε υπολογιστή αλλά ..... πρέπει να σε σκοτώσουν πρώτα

Η εταιρεία Nectome φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη που θα προσφέρει την επιλογή διατήρησης της
φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μέσω της διαδικασίας "vitrification", που έχει δοκιμαστεί σε κουνέλια, αλλά δεν έχει (ακόμα) τρόπο να “σώσει” το περιεχόμενο ενός ανθρώπινου εγκεφάλου.


Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο θα αντικατασταθεί με χημικές συντηρητικές ουσίες, οι οποίες διατηρούν τη δομή των νευρώνων, ακόμη και αν κατά την διαδικασία το άτομο... πεθαίνει.
Το μόνο... πρόβλημα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, είναι ότι η όλη διαδικασία είναι... 100% θανατηφόρα!

Πώς γίνεται η υαλοποίηση εγκεφάλου

Η Nectome ιδρύθηκε το 2016 από ένα ζευγάρι ερευνητών του πανεπιστημίου MIT. Σκοπός της είναι να εκμεταλλευτεί την εμπορική εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας για τη διατήρηση του εγκεφάλου, που ονομάζεται “κρυοσυντήρηση σταθεροποιημένη με αλδεΰδη”. Η διαδικασία, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να είναι "vitrifixed". Αυτή η ορολογία περιγράφει την υαλοποίηση εγκεφάλου, αφού ο εγκέφαλος γίνεται σαν γυαλί. Σαν διαδικασία δείχνει αρκετά υποσχόμενη γι' αυτό που ισχυρίζεται, ότι μπορεί να πετύχει. Άλλωστε κέρδισε ήδη δύο βραβεία από το Ίδρυμα Διατήρησης Εγκεφάλου, για την διατήρηση εγκεφάλου ενός κουνελιού το 2016 και ενός χοίρου το 2018.
Μια πλατφόρμα εταιρικής επενδυτικότητας με το όνομα “Y Combinator” δέχτηκε να βρει χρηματοδότηση για την Nectome, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Sam Altman, να γίνεται ένας από τους 25 ανθρώπους που έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλλει 10.000 δολάρια, για να μπει στην λίστα αναμονής.

Υαλοποίηση εγκεφάλου: Μια μορφή... υποβοηθούμενης αυτοκτονίας;

Αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Προκειμένου η διαδικασία υαλοποίησης να διατηρήσει έναν εγκέφαλο αρκετά καλά, για να υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς “αποθήκευσης” και “φόρτωσης” σε υπολογιστή, πρέπει να πραγματοποιηθεί την ακριβή στιγμή του θανάτου. Ή, πιο συγκεκριμένα, πρέπει να είναι η αιτία θανάτου: στο άτομο/πελάτη/θύμα αντικαθίσταται η ροή αίματος στον εγκέφαλό του με χημικές ουσίες που συντηρούν τη νευρωνική δομή. Μόνο που αυτές οι ουσίες... σκοτώνουν τον ασθενή.
Η Nectome πιστεύει ότι η υπηρεσία της είναι νόμιμη σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες με ισχυρούς νόμους για την ευθανασία, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, όπου ισχύουν καταστατικά "θανάτου με αξιοπρέπεια" εδώ και δύο χρόνια. Ακόμα και εκεί, όμως, δεν προβλέπεται (ακόμα) να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της εταιρείας πριν από το 2021.
Το άλλο μειονέκτημα είναι ότι, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επιχειρήσεις κρυοσυντήρησης, η εταιρεία δεν διαθέτει καμία πραγματική μέθοδο αναβίωσης, ή “φόρτωσης” των εγκεφάλων που αποθηκεύει. Ελπίζει να παρουσιάσει μια πλήρη προσομοίωση ενός “βιολογικού νευρικού δικτύου", κάπου στο 2024, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.






iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου