Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ακρίβυνε κι άλλο η ζωή στην Αθήνα μέσα σε ένα χρόνο

Ακριβότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν έγινε η ζωή στην ελληνική πρωτεύουσα,
σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Economist Intelligence Unit για το κόστος διαβίωσης παγκοσμίως. Ειδικότερα, η Αθήνα ανέβηκε φέτος κατά έξι θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 86η σε σύνολο 133 πόλεων, από την 92η θέση που κατείχε το 2017.
Παρακάτω ακολουθεί το μέσο κόστος (σε δολάρια) ορισμένων από τα πιο βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης και η εξέλιξη των τιμών τους διαχρονικά. Όπως προκύπτει η μεγαλύτερη ανατίμηση με διαφορά, παρατηρείται στην τιμή της αμόλυβδης, με την μέση τιμή του ενός λίτρου να είναι φέτος 20,66% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί το ρύζι (8,88%) και το επιτραπέζιο κρασί (7,30%). Αντιθέτως, φθηνότερο σε σχέση με το 2017 έγινε το γάλα.
Ακριβότερη στον κόσμο η Σιγκαπούρη
Με βάση την παγκόσμια κατάταξη, ο τίτλος της πιο ακριβής πόλης για να ζει κανείς, αποδίδεται για πέμπτη διαδοχική χρονιά στην Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με την έρευνα της Economist Intelligence Unit (EIU) που συγκρίνει τις τιμές 150 προϊόντων σε 133 πόλεις παγκοσμίως, η Σιγκαπούρη ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, οι οποίες δεν περιλήφθηκαν καν στο top 10.
Η τοποθέτηση της Σιγκαπούρης στην "κορυφή" της λίστας αντανακλά τη γενική τάση που παρατηρείται στην περιοχή, με το κόστος διαμονής να ακολουθεί ανοδική τροχιά στην Ασία, καθώς οι διάφορες οικονομίες ανεβάζουν ρυθμούς ανάπτυξης. Στο top 10 περιλαμβάνονται, άλλωστε, και η Σεούλ, όπως και το Χονγκ Κονγκ.
Πάντως, στην Ασία εντοπίζονται και κάποιες από τις πιο οικονομικές πόλεις, όπως είναι η Ινδία και το Πακιστάν.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, εξακολουθεί να συνιστά μια ακριβή ήπειρο, με το Παρίσι, τη Ζυρίχη, το Όσλο, τη Γενεύη και την Κοπεγχάγη να βρίσκονται στη λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις.
Αναλυτικά η κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων
Το top 10 των πιο ακριβών πόλεων παγκοσμίως
Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)
Παρίσι (Γαλλία)
Ζυρίχη (Ελβετία)
Χονγκ Κονγκ (Χονγκ Κονγκ)
Όσλο (Νορβηγία)
Γενεύη (Ελβετία)
Σεούλ (Νότια Κορέα)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Σίδνεϊ (Αυστραλία)
Σημειωτέον πως το Παρίσι και η Ζυρίχη μοιράζονται τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, ενώ η Γενεύη και η Σεούλ βρίσκονται μαζί στην έκτη θέση.





capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου