Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Τσίπρας- Καμμένος: Πόσο κοντά είναι το "ατύχημα";

Η ιστορία ως γνωστόν, είναι φίσκα από ατυχήματα που πυροδότησαν εξελίξεις ασύμμετρες,
πέρα και έξω από τις επιδιώξεις των πρωταγωνιστών της.
Ένα τέτοιο λόγου χάριν ήταν και το βράδυ της Κυριακής, η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη, στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, φορώντας όπλο στη ζώνη,  που κοντεύει να φέρει "τούμπα" όλο το κυβερνητικό σκηνικό. 
Οι σχέσεις των ΑΝΕΛ γενικώς και των βουλευτών της Θεσσαλονίκης του κόμματος ειδικώς, με τον κόσμο του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της ΠΑΕ της, είναι και το βασικότερο, παραμένουν στενές. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αποφεύγει μετωπική σύγκρουση με τον Ιβάν Σαββίδη μεν, αλλά αποστάσεις προσπαθεί να πάρει για να μην εκτεθεί ακόμη περισσότερο από τις "φιλικές" του σχέσεις μαζί του. 
Ήδη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε διαδοχικές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών που έκανε χθες και προχθές, φρόντισε να στείλει το κυβερνητικό μήνυμα: Δεν τον φέραμε εμείς τον Ιβάν Σαββίδη, ο Αντώνης Σαμαράς του έδωσε την ελληνική ιθαγένεια και τον παρακάλεσε να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Εμείς απλώς ενθαρρύναμε την επενδυτική του πρωτοβουλία, όπως κάνουμε με όλους τους φερέλπιδες επενδυτές. Ή κάπως έτσι. 
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος όμως, διατύπωσε άλλη εικόνα της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση είχε, είπε, φιλικές σχέσεις με τον επιχειρηματία και προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου. 
Δυσφορία που εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν κλήθηκε να απαντήσει για την τοποθέτηση Παπαχριστόπουλου: Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία, δήλωσε ορθά- κοφτά, μη έχοντας, ως τόνισε, να σχολιάσει επ αυτού κάτι άλλο. 
Κόντρα Βασιλειάδη- Λαζαρίδη
Παραλλήλως και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης ( εκ ...Θεσσαλονίκης ορμώμενος), όχι απλώς υπερασπίσθηκε στη Βουλή τον Ιβάν Σαββίδη αλλά δε δίστασε να κοντραριστεί με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, δηλώνοντάς του μάλιστα ότι "ήρθατε να απολογηθείτε και θα απολογηθείτε". 
Μετά ακούστηκαν από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ τα περί επενδύσεων Σαββίδη, με τον υφυπουργό να απαντά : ποιος είπε ότι δεν έκανε επενδύσεις ο κ. Σαββίδης; έκανε αλλά επειδή έκανε επενδύσεις όταν κάνει και κάτι έκνομο, εμείς θα πετάμε χαρταετό, διερωτήθηκε, με το "πάρτυ" υπέρ του προέδρου του ΠΑΟΚ στη Βουλή, να λήγει με την επιχείρηση "χαμηλοί τόνοι". 
Ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού, με ανάρτησή του στο twitter, "κήρυξε" τη λήξη του επεισοδίου, μιλώντας για "συζήτηση" με τον "φίλο" του βουλευτή, όπως τον χαρακτήρισε και κλείνοντας με το μήνυμα: " "Παρά τις διαφωνίες διακατεχόμαστε από κοινές αγωνίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο". 
Επανέρχεται η κριτική για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Παρότι η στήριξη που απολαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ από βουλευτές της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν ...διακομματική, το εν λόγω δύσκολο προς διαχείριση θέμα από την Κυβέρνηση, επανέφερε στο προσκήνιο, την εδώ και μήνες κριτική και αμφιβολία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (και ειδικώς των "53") για τη συμπόρευση του κυβερνώντος κόμματος, με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. 
Πρόκειται για προβληματισμό ο οποίος βρίσκεται μήνες πολλούς στο "έρκος των οδόντων" συριζαίων βουλευτών και στελεχών, ιδιαίτερα δε των "53", οι οποίοι σε κείμενό τους στην τελευταία Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον "απασφάλισαν" εναντίον του κυβερνητικού εταίρου, μιλώντας για κόμμα "πλήρως υπουργοποιημένων στελεχών" το οποίο λειτουργεί και με όρους "ομηρείας" απέναντι στην Κυβέρνηση. 
Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, είπε χθες πως "ίσως ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα με τους ΑΝΕΛ"
Σταδιακή ...απαγκίστρωση;
Και μιας και περί "ομηρείας" ο λόγος, καθόλου άνετα προφανώς δεν αισθάνθηκαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ακούγοντας τον Πάνο Καμμένο να χαρακτηρίζει (επανειλημμένως) "ομήρους" τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, παρότι το Μαξίμου, όπως διαφάνηκε, δεν προτίθεται να "αδειάσει" δημοσίως τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. 
Για αυτό και ερωτηθείς σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχείρησε να "σβήσει" το ζήτημα, λέγοντας πως η χρήση του όρου "όμηροι" ήταν μεταφορική από τον υπουργό. 
Η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη πάντως, ως αναπληρωτή Εθνικής Αμύνης, με την υπόμνηση από τον ίδιο ότι δεν αναφέρεται στον Πάνο Καμμένο αλλά στον Πρωθυπουργό, είναι είτε μήνυμα προς ΑΝΕΛ ότι ...απαγκιστρωνόμαστε σταδιακά από τη συμμαχία μαζί σας είτε προάγγελος διαζυγίου. 
Άλλωστε τα "όργανα" στην κυβερνητική συμμαχία ξεκίνησαν με την υπόθεση του ονοματολογικού όταν ο Π. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι αποδοχή συμφωνίας με ΠΓΔΜ που να περιλαμβάνει στην ονομασία της τον όρο "Μακεδονία", δεν πρόκειται να αποδεχθεί. 
Στην Κυβέρνηση πάντως, επιμένουν ότι θέμα κυβερνητικής συνοχής δεν τίθεται και ο κ. Καμμένος θα "τηρήσει" μέχρι τέλους τη δέσμευσή του ότι θα φτάσει με τον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι τέλους.
Μένει να φανεί εάν οι δημοσκοπήσεις και ο "κόσμος" του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ , είναι αρκετά για να φέρουν το τέλος του αγκαζέ των δύο εταίρων, νωρίτερα.





capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου